Як розповідає заступник начальника управління культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Любов Ніконова, цей фестиваль — один із наймолодших у Слобожанському краї. Започаткований три роки тому, він має благородну мету — окрім традиційних культурно-мистецьких програм, передбачає збір коштів на підтримку місцевих духовних перлин — церков та храмів.

Храм обов’язково відбудують

Першою в цьому переліку стала Дептівка, минулорічної осені естафету приймала Попівка, а днями дійство відбулося у Вирівці Конотопського району. На розлогій галявині, поруч із церквою Покрови Пресвятої Богородиці зібралися сотні селян, гостей із навколишніх населених пунктів, інших районів області.

Стилізовані під старовину курені сільських громад, виставки короваїв та робіт народних умільців, майстер-класи з приготування гарбузової каші, жвава торгівля різноманітним крамом, виступи самодіяльних гуртів та окремих виконавців — усе це створювало особливу атмосферу одухотвореного свята.

Відкриваючи фестиваль, голова Конотопської райдержадміністрації Олександр Луговий, народний депутат Ігор Молоток, голова райради Анатолій Боярчук, представники Конотопсько-Глухівської єпархії наголошували на духовних цінностях, що передають із покоління до покоління. До таких належить місцева Покровська церква, яку на початку 90-х років позаминулого століття звів на власні кошти купець першої гільдії, відомий благодійник і меценат, земляк Юхим Школяренко.

Багато чого пережив храм за роки свого існування. Були і піднесення, і запустіння. У перші роки незалежної України місцеві миряни повернули його до повноцінного життя, однак торік трапилося лихо. Під час сильної грози блискавка влучила в баню церкви, виникла пожежа. Тож духовна святиня потребує особливої підтримки.

Одним із перших зробив грошовий внесок Ігор Молоток. За його словами, духовна опора — найпотужніша і найміцніша. Починання гостя активно підтримали інші учасники. Тож немає сумніву, що зібрані гривні дадуть змогу селянам найближчим часом відремонтувати храм, і його золота баня засяє, як і раніше.

А я —  маленька  україночка! Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Вирівка — село майбутнього

Світлою родзинкою свята став обряд одруження молодої пари Тетяни Лисенко та Артема Єпішка. Наречена — місцева, а її обранець — конотопчанин. Молодята вирішили жити в селі Сарнавщина — цю звістку селяни зустріли особливо бурхливими оплесками. А щоб побутові проблеми завдавали їм менше клопотів, Олександр Луговий та Ігор Молоток вручили молодим подарунок — пральну машину.

Сільський голова Микола Клинушин, який, до речі, головує 22 роки, не приховував задоволення, адже відтепер на території сільради більше на одну молоду сім’ю, і це вже дев’яте весілля в цьому році. З початку 2013-го лелека не втомлюється — приніс до хат 20 хлопчиків і дівчаток. Загалом тут мешкають 1118 селян віком до 35 років, або майже 40% від усього населення.

На повну силу працюють державне насіннєве підприємство «Вирівське», аграрний ліцей, амбулаторія, магазини, поштове відділення. Є два дитячих садки, в яких 60 дошкільнят.

Микола Федорович залюбки провів екскурсію селом — охайним, доглянутим. Похвалився, що недавно повністю завершено освітлення сільських вулиць, у будинках є природний газ. Тому й коштують хати доволі дорого — з Конотопа та інших міст сюди часто навідуються покупці.

Допомагають селу місцеві підприємці й бізнесові структури. Завдяки укладеним соціальним угодам вони виділяють кошти на ремонт доріг, школи, допомагають пенсіонерам. Радісно від таких приємних змін у Вирівці, в якої є впевнене майбутнє.