КОШТИ

Які виплати отримуватимуть матері при народженні дітей та догляду за ними
 

У цьому році державна допомога при народженні дитини істотно збільшиться. Ці кошти закладені в Держбюджеті-2012. Як відомо, розмір допомоги, а також соціальні виплати на дітей залежать від прожиткового мінімуму, який протягом цього року зростатиме п’ять разів. Відповідно стільки само разів виплачуватимуться кошти сім’ям з дітьми та малозабезпеченим родинам у збільшених розмірах. Про це повідомив директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Мущинін.

За його словами, допомога при народженні немовляти призначається матері або одному з батьків чи опікуну, який постійно проживає з дитиною. Звісно, до органів соціального захисту населення за місцем проживання треба подати заяву і пакет відповідних документів.

Зробити це потрібно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини. Адже зволікання може призвести до того, що допомогу не призначать.

Розмір виплати родині залежатиме від того, яка за рахунком дитина народилася та в якому місяці. Приміром, при народженні дитини у січні 2012 року родина отримує 26 790 грн. Проте одноразова виплата становитиме у січні 8930 гривень, а решта допомоги виплачуватиметься протягом 2 років по 744,17 грн щомісяця.

Приємна новина для багатодітних сімей, адже при народженні у січні третьої і наступних дітей мати отримує 107 160 грн, з яких 8930 грн буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців (по 1364,30 щомісяця).

При народженні двійнят або більшої кількості дітей кожна дитина з їхнього числа вважається наступною. Так, на першу дитину буде призначена допомога як на першу, на другу — як на другу. А якщо трійнята народилися, то тут буде три державні допомоги — як на першу, як на другу і як на третю.

Як зазначив Віталій Мущинін, допомога при народженні дитини нараховується у розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановлених на день народження дитини.