ПОДІЯ

На виставці в Києво-Печерському заповіднику відвідувачі вперше побачили копії унікальних портретів українських гетьманів 
 

З-поміж її експонатів — частина архіву генерала Антона Денікіна, погон Петра  Несторова, учасника Першої cвітової війни, який вперше пішов на таран ворожого літака, особисті речі Сергія Кульжинського, генерала-хорунжого армії УНР, зокрема портсигар та годинник. Особливо цікава Августовська ікона. За легендою, в ніч із 7 на 8 вересня 1914 року, напередодні битви з німцями біля міста Августов (нині територія на сході Польщі), російські солдати побачили на небі над лісом Божу Матір з немовлям Ісусом Христом, яка вказувала рукою на захід. Це було пророцтвом перемоги у битві. Саме в честь цієї події написаний цей образ.

Віра в Богоматір завжди допомагала російським солдатам. Фото Іванни КУРОВЕЦЬ

Виставка презентувала офіційне відкриття Міжнародного благодійного фонду «Повернення», який повертає пам’ятки історії та культури України (переважно вивезені українцями при еміграції) із зарубіжних приватних колекцій, музеїв та архівів, причому часто за власні кошти та своїми зусиллями. Зокрема й Августовську ікону, вивезену за кордон під час громадянської війни,  засновники фонду викупили у представників сім’ї  емігрантів.

Серед експонатів поодиноко, майже на підлозі музею, виокремлювалися копії унікальних портретів українських гетьманів, створених у 40-х роках минулого століття Миколою Битинським — офіцером армії УНР, який став в еміграції відомим художником. Деякі його  картини — в музеях США, більшість — у приватних колекціях.  Нині Фонд веде переговори щодо повернення  в Україну цієї  гетьманської серії, а також трьох портретів українських гетьманів, написаних у кінці XVIII століття відомим художником-іконописцем Володимиром Боровиковським.