УБЕЗПЕЧИТИ ВРОЖАЙ

Запорізькі рятувальники посилюють контроль пожежної безпеки  під час збиральної кампанії

Порушення елементарних правил пожежної безпеки може призвести до знищення результатів титанічної праці хліборобів. Необережність із вогнем на пшеничному полі чи на току — кинутий недопалок, найменша жаринка з вихлопної труби автівки — може призвести до масштабної нищівної пожежі. Таке вже було торік на Запоріжжі: у Михайлівському та Куйбишевському районах вигоріло чимало збіжжя.

Тому спеціалісти Головного управління ДСНС України у Запорізькій області приділяють особливу увагу контролю за протипожежним станом  на місцях збирання, переробки і зберігання врожаю, а також сільськогосподарської техніки. Щоб мінімізувати ймовірність виникнення пожеж, убезпечити хліб від вогню, регулярно здійснюють профілактичні рейди у господарствах регіону. Черговий захід організували на  елеваторах Оріхівського та Василівського районів.

Рятувальники провели інструктаж із пожежної безпеки, перевірили стан зернозбиральної техніки та нагадали керівникам сільгосппідприємств про необхідність дотримання вимог правил пожежної безпеки при збиранні та зберіганні врожаю. Адже саме вони — керівники агропідприємств та фермерських господарств, у першу чергу, відповідальні за дотримання пожежних норм під час збиральної кампанії.

— Наше підприємство належить до об’єктів підвищеної небезпеки. Тому працівники добре поінформовані й завжди виконують усі протипожежні заходи. Ми забезпечили територію пожежним інвентарем та необхідною технікою. На об’єкті є три пожежні водойми ємністю 150 кубічних метрів кожна, пожежні щити укомплектовані ємностями з водою та піском, вогнегасниками тощо. Крім цього, ми маємо власну добровільну пожежну дружину. Елеватор перебуває під відеонаглядом. Працівники проходять інструктажі й знають, як діяти під час виникнення надзвичайної події. В цілому, ми готові приймати, зберігати й гарантувати клієнтам безпеку зберігання їхньої продукції, — підтвердив директор філіалу Оріхівського об’єднаного хлібоприймального пункту ПАТ «Розівський елеватор» Петро Виштал.

Зібрали гарний урожай — вкрай важливо зберегти його в повному обсязі. Фото PHL

Як зазначив начальник сектору профілактичної роботи та розслідування пожеж ГУ ДСНС України у Запорізькій області підполковник служби цивільного захисту Андрій Данильченко, перевірка показала, що елеватори забезпечені первинними засобами пожежогасіння згідно із встановленими нормами. «Території елеваторів обладнані пожежними водоймами. Встановлено та укомплектовано пожежні щити. Електромережа випробувана на опір ізоляції та перебуває у належному протипожежному стані. Склади оснащені  блискавкозахисними пристроями. Авто та спецтехніка обладнані первинними засобами пожежогасіння, а вихлопні труби мають іскрогасники, що особливо важливо для техніки, яка працює в полі поряд із висушеним сонцем колоссям, що може спалахнути від найменшої жарини. Всі працівники агропідприємств проінструктовані щодо дій у разі виникнення пожежі, — засвідчив Андрій Данильченко.

Керівник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Запорізькій області Юлія Баришева повідомила, що  перед початком збирання врожаю органами державного пожежного нагляду Головного управління ДСНС України в Запорізькій області проведені перевірки, за результатами яких керівникам господарств, головам фермерських господарств та приватним підприємцям подані зауваження  на усунення порушень вимог пожежної безпеки.

— Всього в рамках підготовки до збиральної кампанії фахівці служби  запропонували приблизно 12,5 тисячі профілактичних заходів, з них виконано 10 417, що складає 84,2%, — уточнила вона. —  До адміністративної відповідальності притягнуто 95 керівників і посадових осіб. Довелося вдатися і до запобіжних заходів — призупинення експлуатації 27 будівель, споруд та приміщень, 56 сільгоспагрегатів та 59 дільниць електромереж, які перебували у пожежонебезпечному стані.

Нині на полях Запорізької області збирають багатий врожай. Валовий збір ранніх зернових перевищив два мільйони тонн. І вкрай важливо зберегти його для людей у повному обсязі.