ОЧЕВИДНЕ-НЕЙМОВІРНЕ

У село Легедзине актори приїжджають з усієї України, США й Канади

Тальнівський край на Черкащині — своєрідний і досить дивний. Тільки-но минеш арку перед районним центром, потім місток, побачиш, як виблискує, стрибаючи по камінцях, Гірський Тікич, одразу відчуєш себе в якійсь своєрідній атмосфері, ніби потрапив туди, де переплелися минувшина із сучасністю, вигадка з реальністю. Край приваблює сюди творчих людей, бо вони завжди знаходять тут те, що шукали, — хтось трипільську культуру, хтось старовинний замок, чудотворну ікону, хтось пам’ятку садово-паркової архітектури й чарівливі пейзажі, хтось не менш цікаву екзотику сучасного життя. Чи вихідці звідси, як відомий колишній телеведучий Дід Панас (на жаль, уже покійний актор Петро Вексляров), чи приїжджі, як американська кінорежисер Наомі Умань, чи місцеві диваки-подвижники, як Вадим Мицик, творець єдиного в Україні Музею хліба, відомий у світі марафонець — усі вони з когорти людей, які вірять або вірили в диво і вміють його побачити, здавалося б, у буденному.

Історія про добро і зло тримає глядача у напрузі. Фото з сайту io.ua

Ідея фільму надихнула спонсорів

Ось і уманчанин Сашко Лірник — автор і ведучий програми для дітей «Світанок» на одному з центральних телеканалів (на жаль, вона кілька місяців тому закрита), як і багато інших акторів і просто цікавих людей, приїхав сюди за дивом. А точніше — творити фільм «Казка про Чорного козака», який знімає народна кіностудія «Мальва» із села Легедзине. Саме за мотивами його казки й написано сценарій.

Керівник студії «Мальва», директор заповідника «Трипільська культура» у Легедзиному Владислав Чабанюк, який також із тієї славної когорти творців дива, обіцяє показати готову стрічку десь у жовтні нинішнього року, можливо, на Покрову. Та й залишилося зовсім небагато — відзняти ще дві сцени. Їх планують завершити вже нинішньої весни. Потім  монтаж, озвучення.

«Казку…» знімають уже четвертий рік. У майбутню стрічку вкладено чверть мільйона гривень. Для професіоналів  сума, можна сказати, мізерна, але для самодіяльної студії практично непідйомна. Доводиться сподіватися на спонсорів, які, треба віддати їм належне, не підвели. Народний депутат, фермери, місцеві підприємці, пройнявшись ідеєю фільму, скинулися. Відгукнулися й безпосередні виконавці — як професійні фахівці кіно (від операторів, звукорежисерів, освітлювачів, гримерів, костюмерів, художників та дизайнерів — до відомих акторів), так і аматори й просто кіномани. Всього в групі назбиралося понад триста волонтерів-ентузіастів з різних міст України, які повірили в організаторські здібності та творчий потенціал Владислава Чабанюка.  Серед операторів, приміром, Олександр Кришталович, котрий працював над фільмом Михайла Іллєнка «ТойЩоПройшовКрізьВогонь». Знімається в фільмі й знаменита американка, кінорежисер Наомі Умань. На знімальному майданчику легедзинського «Голлівуду» знайшли себе й київський клуб історичної реконструкції «Росичі», й фольклорні гурти «Гуляйгород» та «Божичі». Студія тісно співпрацює з дендропарком «Софіївка». Так що проект не без підстав називають народним.

Казка і для дітей,  і для дорослих

Цей фільм, каже Владислав Васильович, — про наше минуле, про прабабусь та прадідів. Це казка і для дітей, і для дорослих, світ, обрамлений переживанням і героїкою козацької доби, світ вічної боротьби добра зі злом, кохання із забуттям і смертю. Минуле, зрозуміло, дещо ідеалізували, але це закономірно: якщо любиш, завжди ідеалізуєш. У сюжеті важливу роль зіграли діти — у зйомках брали участь понад 60 учнів місцевих шкіл.

Новий фільм — перша стрічка «Мальви» зі зйомками такої складності. Масштабні кінні батальні сцени, безумовно, відкриють нову сторінку ігрового аматорського кіно України. Кошторис стрічки не передбачає ні гонорарів артистам, ні оплати їх проїзду (актори приїздять зі Львова, Вінниці, Черкас, Києва, Запоріжжя, інших міст, є також зі США та Канади). Всі зйомки проходять виключно на ентузіазмі і великому бажанні створити народне українське історичне кіно. Кошти  витрачаються в основному на оренду транспорту, зброї та костюмів, а головне — оренди освітлювальної і звукової апаратури та професійної відеокамери. Та й усі попередні 28 фільмів студії, 8 з яких  художні, були відзняті за власні кошти абсолютно без будь-якої державної підтримки. «Казка…», власне, й була задумана як доказ можливості створення без великих капіталовкладень стрічки справді народної, патріотичної, поетичної і водночас реалістичної, що дасть змогу молоді ще раз переконатися в значимості і величі українського минулого і в цьому непростому сучасному світі безпомилково ідентифікувати себе не просто як українця, а українця з великої літери, який з гідністю виходив з усіх історичних негараздів раніше і зможе врешті-решт побудувати гідне життя й нині.

Народна студія «Мальва» — єдина в Україні шкільна кіностудія, що продукує художнє кіно. За період з 1995-го по 2010 рік вона стала лауреатом 14 всеукраїнських та учасником 5 міжнародних кінофестивалів, отримавши 17 дипломів першого ступеня та Гран-прі.

…Владислав Чабанюк поспішає. У перерві між зйомками належить багато чого зробити як для майбутнього фільму, так і  заповідника «Трипільська культура», де він також один із найголовніших персонажів. На його столі — рештки знайденого на Тальнівщині глиняного глека, в якому тисячі років зберігалося прадавнє зерно, — відкрита й невідкрита таємниця людського роду.