Як одна неадекватна людина може змінити світ, міжнародна спільнота ще не забула з часів Другої світової війни. Щоправда, вона чомусь вирішила: у ХХI столітті людська спільнота настільки цивілізувалася, що більше ніколи не допустить до влади політиків, спроможних заради задоволення власних хворобливих амбіцій знову поставити людство на межу самознищення. У своїх розрахунках грубо помилилися всі. Відбуватися ж доводиться одній державі, яка стоїть на межі двох світів. І ця держава — Україна. 

Україна ще не в блоці, але вже й не поза ним. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

 Консолідацією  по агресорові

 Саме Україна постала у центрі уваги саміту НАТО, який відбувся в Уельсі за участю 28 країн. Без перебільшення, до зібрання було прикуто увагу всього світу, адже йшлося не тільки і не стільки про долю нашої країни, як про порушення міжнародного порядку, завдяки якому останні сімдесят років зберігався мир на землі. Здається, світова спільнота потроху починає розуміти, що українці захищають не лише себе, а й Європу від воєнної загрози. Тож хвилина мовчання за загиблими солдатами, що захищали мир на землі, з якої почався саміт НАТО, була шаною і нашим воякам, які нині гинуть на сході України.

 Однак ми чекаємо не лише співчуття, а й реальної допомоги як від тих, хто згідно з договорами гарантував Україні суверенітет і цілісність, так і від тих, хто розуміє реальну загрозу, яка нависла над світом. Здається, нарешті поміч отримаємо. Принаймні такий висновок можна зробити з тієї одностайної підтримки, яку члени Північноатлантичного альянсу висловили з трибуни саміту і під час переговорів з Президентом України.

 «Хотів подякувати усім країнам—учасникам сьогоднішнього саміту, — сказав глава нашої держави, — за дуже потужну підтримку, в тому числі й фінансову, яку вони сьогодні задекларували, взявши на себе зобов’язання щодо наповнення чотирьох трастових фондів, які в першу чергу присвячені важливим напрямам української безпеки».

 При цьому Президент пояснив, що конкретні країни взяли на себе відповідальність за координацію цих фондів і усі без винятку учасники зібрання готові їх наповнювати. Передусім ідеться про допомогу у військово-технічній співпраці, надання летальної і нелетальної високоточної зброї. Кілька країн взяли на себе лікування та реабілітацію поранених українських військових, постачання медичного обладнання та ліків. І це далеко не повний перелік співпраці України на двосторонньому рівні з країнами—членами альянсу.

Однак найголовнішим питанням, яке стояло на порядку денному поважного зібрання, було досягнення миру на Донбасі. В імплементації свого мирного плану Президент України Петро Порошенко велику надію покладає на ОБСЄ, яка має розпочати місію моніторингу (режиму припинення вогню), звільнення всіх заручників, яких утримують терористи, і як результат — виведення російських військ із нашої території.

 «Ми намагатимемося зробити все для того, щоб зупинити агресію, щоб зупинити вогонь, — наголосив Президент. — Тому що власне Україна сплачує найбільшу ціну кожного дня, і ми втрачаємо життя своїх солдатів, невинних цивільних». Нам потрібен конструктивний політичний процес. Однак встановлення миру, застеріг глава держави, Україна не досягатиме будь-якою ціною. Суверенітет, територіальна цілісність і українська незалежність не може бути питанням перемовин.

 Важливим є і той факт, що Україна співпрацюватиме з НАТО не лише в оборонній сфері. За словами Петра Порошенка, блок підтримуватиме Україну у боротьбі з корупцією, встановленні верховенства закону і права. Адже ситуація на Донбасі не повинна стати тим чинником, який буде причиною відтермінування реформ. «Наступного тижня, — наголосив Президент, — ми надамо програму реформ, яку розроблено у співпраці з ЄС та НАТО».

 Усі за одного

В Уельсі Петро Порошенко провів перемовини з низкою лідерів країн Америки та Європи. Зокрема він зустрівся з Прем’єр-міністром Канади Стівеном Харпером, Державним секретарем США Джоном Керрі, Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським, Президентом Французької Республіки Франсуа Олландом.

 Пройшла і п’ятистороння зустріч Президента нашої країни з Прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном, Президентом США Бараком Обамою, Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці та Президентом Франції Франсуа Олландом. Керівники держав обговорили глобальний, континентальний та регіональний контексти подій на сході України та зазначили про необхідність пошуку шляхів мирного врегулювання ситуації, що склалася.

 «Є розуміння, що, підтримуючи Україну, підтримуючи мир, стабільність і деескалацію ситуації на сході, вони підтримують стабільність Європи та світу. Це сьогодні не тільки питання українського конфлікту, це — глобальне питання», — сказав Президент України, коментуючи результати зустрічі.

 Підтримка світу нарешті й справді матеріалізується. У ході зустрічей на саміті НАТО в Уельсі Президент США Барак Обама домовився з лідерами Європейського Союзу та України не лише про необхідність уведення нових санкцій проти Росії. Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен заявив про надання Україні фінансової допомоги з боку НАТО. «Союзники допоможуть Україні, виділивши майже 15 мільйонів євро, і на додаток до цього ми зробимо кілька оголошень про фінансову та іншу допомогу. Незалежна, суверенна Україна, яка віддана верховенству права, є ключем для євроатлантичної безпеки. Це — мета НАТО», — сказав він на прес-конференції після завершення засідання Комісії Україна—НАТО.

 Саме тому так важливо допомогти їй зберегти територіальну цілісність і встановити мир у зоні конфлікту. Вітаючи будь-які кроки на цьому шляху, Расмуссен не надто покладається на «мирний план Путіна». На переконання Генсека НАТО, набагато ефективнішим було б відведення російських війська від українського кордону, припинення поставок зброї та бойовиків в Україну.

 Україна має дякувати Північноатлантичному альянсу за допомогу у війні з агресором. Однак і НАТО зобов’язаний Україні. Адже, готуючись до саміту в Уельсі, його учасники зовсім не розраховували на консолідацію блоку, так би мовити, на його світле майбутнє. У нових реаліях членам цього військово-політичного об’єднання довелося переосмислити своє існування. Криза ідентичності, перед якою постав НАТО, розтанула як сніг перед реальною загрозою зі сходу. Стало зрозуміло — світ від знищення має рятувати не лише здоровий глузд, а й сила, керована цим здоровим глуздом.

ОФІЦІЙНО

Заява Президента України Петра Порошенка  щодо припинення вогню на сході

«Мої міжнародні переговори в Брюсселі та Мінську продемонстрували потужний запит на мирне політико-дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі. Такі ж настрої домінували під час моїх зустрічей зі світовими лідерами на саміті НАТО в Уельсі.

Миру прагне цілий світ, миру прагне вся Україна, включаючи і мільйони мешканців Донбасу. 

Найвищою цінністю є людське життя, і ми повинні зробити все можливе і неможливе для того, щоб припинити кровопролиття та покласти край стражданням людей.

Виходячи із заклику Президента Росії Володимира Путіна до керівників незаконних збройних формувань Донбасу зупинити вогонь, підписання протоколу на засіданні  Тристоронньої контактної групи з імплементації Мирного плану  Президента України, я віддаю наказ начальнику Генерального штабу Збройних Сил України припинити вогонь починаючи  з 18.00 5 вересня.

Я також доручаю Міністрові закордонних справ України спільно з ОБСЄ забезпечити ефективний міжнародний контроль за дотриманням режиму припинення вогню, який має носити винятково двосторонній характер. 

Розраховую, що ці домовленості, включаючи припинення вогню та звільнення заручників, будуть чітко дотримуватися».