Поясніть, будь ласка, чи обов’язковою для запису в перший клас загальноосвітньої школи є умова про те, що дитина повинна відвідувати дитячий садок. Тобто чи є обов’язковим такий документ (серед інших це зазначено у списку необхідних документів у школі, таких як психолого-педагогічна характеристика) з дошкільного закладу?

Д. НОВІКОВА, Дніпропетровська обл.

Консультує Оксана ТИМОЩУК
юрист Благодійного фонду «Батьківська земля»

— На виконання Закону «Про дошкільну освіту», розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 №1721-р «Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року» дитина перед вступом до школи повинна обов’язково здобути дошкільну освіту (Лист МОН від 27.09.2010 №1/9-666 «Про організацію роботи з дітьми п’ятирічного віку»).

Відповідно до п. 2 ст. 18 Закону України «Про загальну середню освіту» підставою для зарахування дитини до 1-го класу є:

— заява батьків або осіб, які їх замінюють;

— медична довідка встановленого зразка.

Відповідно до п. 22 Положення «Про загальноосвітній навчальний заклад», для зарахування учня до закладу батьки або особи, які їх замінюють, подають заяву, копію свідоцтва про народження дитини, медичну довідку встановленого зразка.

Пунктом 19 Положення «Про загальноосвітній навчальний заклад» передбачено, що зарахування учнів до спеціалізованих шкіл (класів) з поглибленим вивченням окремих предметів, гімназій (гімназій-інтернатів), ліцеїв (ліцеїв-інтернатів), колегіумів (колегіумів-інтернатів) державної та комунальної форми власності здійснюється на конкурсній основі в порядку, встановленому Міністерством освіти та науки України.

Таким чином, для зарахування дитини до 1-го класу батьки або особи, які їх замінюють, подають заяву на ім’я директора загальноосвітнього навчального закладу, копію свідоцтва про народження дитини та медичну картку встановленого зразка. Ні про які додаткові характеристики в законодавстві не йдеться.

Обшукувати в магазині не мають права

Я робила покупки в супермаркеті. Після оплати на касі мене зустріли охоронці і наполегливо попросили пройти до кімнати, де мене обшукали і роздягнули до нижньої білизни. Не знайшовши нічого, попросили вибачення. У відповідь на це я залишила скаргу. Що я ще можу зробити в цій ситуації? Адже свідків при огляді не було.

О. КРАСНЯНСЬКА, м. Київ

— Охоронці супермаркету не мали права обшукувати вас. Максимальні повноваження співробітника охорони — затримати вас до приїзду співробітників міліції, якщо у них на те є жорсткі підстави.

Охоронець має право викликати міліцію, якщо:

1) на виході з супермаркету спрацювали рамки;

2) камери стеження зафіксували, що ви щось вкрали;

3) є показання свідків.

Якщо цих підстав немає, охоронець взагалі нічого з вами робити не має права, не кажучи про огляд особистих речей. Якщо ж охоронець супермаркету провів обшук особисто, без працівників міліції, то тим самим він порушив закон.

Відповідно до статті 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Стаття 289 Цивільного кодексу України говорить про те, що кожна людина має право на особисту недоторканність, а стаття 270 цього ж кодексу визначає його як ваше особисте немайнове право.

Такі дії, як огляд людини та її особистих речей, згідно Кримінально-процесуального кодексу і Закону України «Про міліцію» можуть проводити тільки співробітники правоохоронних органів.

Оскільки у вашому випадку права було порушено, можете написати заяву в прокуратуру з вимогою відкрити кримінальне впровадження через самоуправство охоронців.

Якщо ж вони затримали вас на більш ніж 3 години, можете також вимагати відкрити кримінальне впровадження за фактом незаконного позбавлення волі. В більшості супермаркетів встановлюються камери спостереження, які можуть підтвердити незаконні дії працівників охорони.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua