Мін’юстом, для сприяння реалізації суб’єктами господарювання своїх прав та законних інтересів, а також для запобігання протиправним захопленням у складних умовах в АР Крим та м. Севастополь, видано наказ «Про проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб та місця проживання фізичних осіб — підприємців» від 14.03.2014 р. № 525/5.

Наказом передбачається, що підприємці, які зареєстровані на території АР Крим та м. Севастополь, для зміни свого місцезнаходження/місця проживання можуть звернутися до будь-якого державного реєстратора України поза межами АР Крим та м. Севастополь. 

Перелік документів, необхідний для проведення вказаної реєстрації, передбачений статтями 19, 29 та 45 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців».

У той же час, відповідно до повідомлення Міндоходів від 25.03.2014 р. в АР Крим та м. Севастополі буде запроваджено новий механізм, який дозволить місцевим суб’єктам господарювання сплачувати податки відповідно до законодавства України.

1. Для цього підприємцям потрібно лише перереєструвати свій бізнес на територію будь-якої області України чи міста Києва. Для зміни свого місцезнаходження або місця проживання юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які зареєстровані на території АР Крим або м. Севастополя, повинні звернутися до державного реєстратора реєстраційної служби України в областях або місті Києві.

У свою чергу, органи доходів і зборів після отримання відомостей з Єдиного державного реєстру щодо внесених змін беруть на облік таких платників.

2. Ті платники податків, які здійснюють перереєстрацію, однак не включаються до Єдиного державного реєстру, повинні подати відповідну заяву до органів доходів і зборів обраного регіону, на підставі якої і буде здійснено їх облік.

3. Усі суб’єкти господарювання, які вже перебували в стані переходу з податкових інспекцій АР Крим або м. Севастополя до податкових інспекцій в областях або міста Києва, вважаються взятими на облік.

4. Юридична особа або самозайнята особа, яка сплачує податки на території області або міста Києва, а єдиний внесок на території АР Крим або м. Севастополя, може подати заяву про взяття її на облік як страхувальника до відповідної податкової інспекції в області або місті Києві.

В усіх чотирьох випадках після взяття на облік платники сплачують податки, збори, єдиний внесок, подають податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконують інші обов’язки платників в областях та місті Києві, повідомляє прес-служба Держпідприємництва України.