На жаль, реалії нині такі, що на території анексованого Криму державні реєстри України не працюють ще з березня-квітня, а на окупованих сепаратистами територіях Донецької та Луганської областей — з моменту, як їх захопили терористи. А що робити звичайним людям, якщо в них народжується дитина, вони беруть шлюб, потрібно написати дарчу або заповіт чи перереєструвати квартиру, машину, дачу чи фірму?

Як не втратити нерухомість

— Ці запитання нам нині ставлять чимало людей. Адже в Криму ще навесні припинено доступ до реєстрів, щоб унеможливити неправомірні дії окупантів та бандитів, зокрема неправомірну перереєстрацію права власності. Мене часто запитують: чи відбувалися насправді такі дії й чи не втратили через це нерухомість люди, які залишаються там жити або виїхали на материкову частину України, залишивши у Криму приватну власність? Відповісти мушу в двох площинах: фактичній і у площині закону. Адже де-факто, на жаль, справді буває, коли люди зі зброєю просто заходять до тимчасово залишених власниками помешкань і займають їх. Але ці дії незаконні, бо на законодавчому рівні зміни до реєстру не вносили, — повідомила голова Державної реєстраційної служби України Ганна Онищенко.

І додала, що саме дані електронного реєстру офіційні, вони надають людині де-юре право власності й можуть використовуватися у юридичних спорах із третіми особами.

А ось якщо говорити про паперові носії, то, на жаль, усі архіви, зокрема і реєстраційної служби, так само, як і всіх решти державних органів влади, залишилися фактично на території Криму. Тому до них могли отримати неправомірний доступ окупанти, які незаконно вважають себе там владою.

Ще одна проблема. Із серпня у Криму почали видавати документи незаконні органи влади відповідно до законів Росії та на її бланках. Це означає, що відтоді довіреності, свідоцтва про шлюб, народження чи смерть, спадок тощо видають як такі, що видані на території Російської Федерації. А ось як сприймати ці так звані документи українській владі — дуже гостре питання.

Саме тому нині направлено запити від МЗС України до МЗС країн, де схожі ситуації: Молдови, Кіпру та Грузії. Хочемо дізнатися, чи визнають там документи, видані незаконними органами влади на невизнаних територіях відповідно Придністров’я, території під контролем Туреччини та Абхазії. На офіційні відповіді ще очікуємо. А щодо усних консультацій зазвичай кажуть однаково: такі документи не можуть визнавати офіційно. А отже, позиція України такою і залишиться: документи, видані на території анексованого Криму органами РФ, не матимуть юридичної сили в нашій державі. Це означає, наприклад, що довіреність, видана там, не вважається офіційним документом на материковій частині України і за нею тут не можна чинити юридичні дії.

Ганна Онищенко навела приклад. Якщо людина має у власності квартиру в Києві, а живе у Криму і хоче розпорядитися своєю нерухомістю, вона має виїхати на материкову частину України і в нашого нотаріуса за нашими законами видати довіреність тому, кому вона доручить розпоряджатися своєю нерухомістю. Інший варіант: самій приїхати до Києва і вже тут вирішувати питання зі своєю власністю. Довіреність, видану на довірену особу в Криму за законами Росії, в Україні не визнають державні реєстратори.

Діти-кримчани мають право бути громадянами України. Фото з сайту krovinka.com

Їдьте у найближчу область

— Але, крім юридичних документів, є ще факти, і цього не змінити. Наприклад, діти народжуються на території Криму незалежно від того, чи визнають їхні свідоцтва про народження, чи ні. І ці малюки з моменту народження вже мають права та обов’язки. Вони походять від батьків, а отже, можуть з ними перетинати кордон — знову ж таки де-факто. Та де-юре, якщо документи про шлюб видані після березня у Криму і свідоцтво про народження дитини також, то де-юре Україна не визнає ні цього шлюбу, ні того, що цей малюк — дитина своїх батьків, — зауважила посадовець.

Тому Мін’юст прийняв накази, за якими реєстрація народження, смерті чи шлюбу може відбуватися не лише за місцем проживання, як це було законно до цього часу, а й за місцем фактичного звернення на всій території України. Вивозити дитину в іншу область для реєстрації не обов’язково. Батькам достатньо надати довідку з лікарні про факт народження малюка.

Отже, очевидно, що останнім часом виникають правові колізії. А тому реєстраційна служба намагається сформулювати позицію, яка буде правильною і юридично коректною з огляду на те, що, з одного боку, Крим є невід’ємною частиною України, а з другого — є розуміння того, що там нині живуть тисячі людей, права яких порушуються.

Перереєстрацію бізнесуспростили

Реєстраційна служба спільно з Мін’юстом за останні півроку видали накази, які максимально спрощують реєстрацію. Так, ще в березні видано наказ, який спростив зміну місця перебування юридичної особи з Криму на материкову Україну. А в липні ще два накази: про реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Отже, цю перереєстрацію нині можна зробити на території трьох областей: Херсонської, Запорізької та Миколаївської. А ще — про перереєстрацію прав на нерухомість, яку можна здійснити на території Херсонської та Запорізької областей. Отже, виконати цю реєстрацію можливо тільки у цих областях, а не по всій Україні. Причина проста: більшість людей поїхали б до Києва. А у столиці реєстраційній службі й так вистачає роботи. Тож перенавантажувати її визнали недоречним. А ці області лежать максимально близько до анексованої території, тож людям не знадобиться багато часу та грошей на проїзд.

Тож у вересні цього року на території Херсонщини державні реєстратори прийняли понад 1,5 тисячі заявок щодо перереєстрації прав на нерухомість. А на території Запорізької області ця цифра сягає майже 900. Як бачимо, люди хочуть користуватися своїми правами, і ці накази аж ніяк не можна назвати непотрібними.

Крім того, прийнято наказ про спрощення порядку припинення діяльності юридичних осіб. За даними держреєстраторів Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської та Чернігівської областей, до них із цим питанням звернулися власники понад 10 тисяч компаній. І статистика ця сумна. Адже виходить, що люди, які мали власний бізнес, нині повинні його закривати, якщо не хочуть жити у тих реаліях, які їм нав’язують на окупованих територіях. І якщо така велика кількість компаній закрилася лише за півроку, то, напевно, це свідчить про те, що не все так гарно і радісно в Криму, як нас у цьому намагаються переконати ті, хто анексував наші території.

НАКАЗИ МІН’ЮСТУ

А що на сході?

Якщо йдеться про східні області, то реєстри не працюють там, де триває АТО. Отже, там не проходить перереєстрація бізнесу або прав на нерухомість. Так, на Луганщині реєстри працюють лише у Кремінецькому, Сватівському, Троїцькому, Білокуракинському, Старобільському, Біловодському, Новопсковському, Марківському, Новоайдарському, Попаснянському та у містах Сєверодонецьк, Рубіжне та Лисичанськ. В усіх інших районах реєстри не працюють. Те саме у Донецьку та кількох районах області.

Але життя триває, і людям необхідно реєструватися. Тому Мін’юст із цього приводу також видав два накази: один щодо спеціального порядку вчинення реєстраційних дій щодо перереєстрації прав на нерухомість, другий — щодо специфіки перереєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на території Донеччини та Луганщини. Тож перереєструвати бізнес люди, які там живуть, можуть на території Кіровоградської, Полтавської, Сумської та Черкаської областей — найближчих територіально. Так само якщо неможливо перереєструвати нерухомість за місцем її розташування, це можна віднині зробити на території сусідніх Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької, Житомирської, Сумської та Чернігівської областей. Менш ніж за місяць вже було проведено понад 300 актів перереєстрації нерухомості на Донеччині чи Луганщині.

Отже, Мін’юст та реєстраційна служба роблять усе, аби спростити людям порядок реєстрації, адже вони вже й так постраждали як від наслідків анексії Криму, так і від дій сепаратистів.