За новим законопроектом про амністію 2014 року, має бути звільнено приблизно 25 тисяч ув’язнених, серед яких багато тих, хто опинився за гратами лише тому, що намагався захистити свої законні права.

Не звільнив посаду —  за грати

Під чинність закону підпадають особи, які скоїли нетяжкі злочини, а також люди, котрі є найбільш незахищеними і вразливими в соціальному плані, а саме неповнолітні, вагітні, інваліди першої, другої та третьої груп, особи, хворі на туберкульоз чи онкологічні захворювання. Крім того, закон поширюється на жінок і чоловіків, які мають дітей віком до 18 років, дітей-інвалідів та повнолітніх сина або доньку, визнаних інвалідами.

Пропонується застосувати амністію й до засуджених, які скоїли злочини у сфері господарської діяльності або пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів (без мети збуту).

На вимогу народного депутата Олега Зарубінського знято тимчасові рамки амністії. Спочатку передбачалося, що амністія торкнеться засуджених з лютого 2010-го по лютий 2014 року. Відповідно до ухваленої редакції, амністія передбачена для всіх, хто підпадає під певні категорії, незалежно від часу винесення вироку.

«Дуже багато людей чекають акту милосердя та прощення від держави, — зазначив автор документа народний депутат України Андрій Кожем’якін. — Як ми сьогодні з’ясували, проаналізувавши в комітеті і разом з громадянським суспільством, з групами юридичної підтримки Майдану, із 2010 року злочинна влада відправила за ∂рати понад 20 тисяч українців за сфальшованими справами і незаконними рішеннями судів. Цих людей притягли до кримінальної відповідальності й засудили незаконно з метою звільнення посад для, вибачте, «братків», які наїхали в Україну, а також у Київ і всі інші міста. Для того, щоб звільнити ці місця, зводили рахунки, тривало політичне переслідування, заволодіння бізнесом, приватним житлом тощо».

До цих 20 тисяч, за словами депутата, входять державні службовці, медики, вчителі, представники середнього та малого бізнесу, селяни, котрі не зуміли себе захистити, не змогли знайти гроші на хабарі, які у них вимагали правоохоронні органи, слідчі Генеральної прокуратури, слідчі Міністерства внутрішніх справ, слідчі Служби безпеки України.

«Протягом 4 років я вносив цей законопроект у Раду. На жаль, колишня влада не звертала уваги на це. Вона розуміла: ті злочини, які здійснювала щодо людей, стануть відомими, а це призведе до суспільних вибухів», — сказав Андрій Кожем’якін.

Судам обіцяють «очищення»

Цього самого дня народні депутати ухвалили законопроект, який докорінно змінить судову систему України, а також убезпечить людей від незаконних вироків. Ідеться про законопроект №4378-1 «Про відновлення довіри до судової системи України».

Фактично це перший документ, у якому виписано процедуру люстрації. В цьому разі для суддів. Зокрема передбачено, що суддя підлягає люстрації за прийняття політичних рішень, таких, як обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, демонстрацій в Україні в період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності цього закону, винесення вироків.

Крім того, під люстрацію потраплять судді, які виносили рішення про утримання під вартою, накладення адміністративних стягнень на учасників масових акцій в період з 21 листопада, а також ті, хто надавав дозвіл на проведення слідчих (розшукових) дій щодо людей, які вийшли на мітинги в цей період.

Загалом цей закон визначає правові й організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції як тимчасового посиленого заходу з використанням чинних процедур розгляду питань про притягнення суддів судів загальної юрисдикції до дисциплінарної відповідальності та звільнення з посади у зв’язку з порушенням присяги для підвищення авторитету судової влади України, відновлення законності й справедливості.

Перевірка суддів триватиме протягом року з дня формування складу Тимчасової спеціальної комісії.