У Королівстві Нідерланди Президент Петро Порошенко перебував з доволі важливим для перспективного розвитку нашої країни робочим візитом. У Гаазі він був на аудієнції у Короля Нідерландів Віллєма-Александра Клауса Георга Фердинанда, а в Амстердамі проводив зустрічі з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, Головою Нижньої палати парламенту Нідерландів Аночкою ван Мільтенбург та Президентом Верхньої палати (Сенату) парламенту Нідерландів Анкі Брукерс-Кноль. На другий день глава держави зустрівся з керівництвом провідних нідерландських компаній та виступив у Лейденському університеті.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте готовий сприяти побудові Європи в Україні. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Про інвестиції та авіатрагедію

По завершенні переговорів із Прем’єр-міністром Нідерландів Петро Порошенко повідомив представникам ЗМІ, що Україна розраховує на підтримку та розуміння народу Нідерландів важливості Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Сторони порушили питання нідерландського референдуму щодо цієї угоди: «Він не зупиняє угоди. Ми розраховуємо на позицію громадян Нідерландів, що вони підтримають нашу 45-мільйонну націю на шляху до демократії, свободи й реформування нашої країни. Підтримати Угоду про асоціацію України з ЄС також в інтересах громадян Нідерландів, адже ця країна — другий за обсягом інвестицій наш європейський торговельний партнер».

Президент наголосив, що важлива складова документа — Угода про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, яка відкриває унікальні можливості для нідерландського, європейського та українського бізнесу бути присутніми на величезних ринках ЄС та України. «І це в інтересах громадян ЄС, громадян Нідерландів і громадян України, — додав він. — Запевняю вас: це те, що нам справді потрібно зробити, — побудувати Європу в Україні».

У відповідь Марк Рютте зазначив, що ЄС і Нідерландам потрібні стабільні сусіди та надійні відносини. Угода про асоціацію допоможе як у торговельних відносин між ЄС і Україною, так і в економічному розвитку України, розвитку демократії, впровадженні конституційних змін і боротьбі з корупцією.

Співрозмовники також скоординували подальші спільні дії в межах розслідування трагедії літака рейсу МН17. За словами Петра Порошенка, після цього відносини між Україною та Нідерландами оновилися. Він подякував усій міжнародній команді слідчих та висловив надію, що результати незалежного розслідування продемонструють всьому світові, хто стоїть за цим злочином.

Прем’єр-міністрові Нідерландів Петро Порошенко подякував за підтримку кандидатури України під час затвердження на посаді непостійного члена Ради безпеки ООН, наголосивши, що відтепер Україна зможе представляти зокрема й жертв трагедії МН17, аби «посадити на лаву підсудних злочинців».

«Ми підтвердили, що стоїмо пліч-о-пліч у нашій боротьбі проти тероризму — проти терористичних атак у Парижі, в інших частинах світу. Ми не сприймаємо жодного шантажу терористів. Ми не боїмося, і ми разом», — передає слова Президента його прес-служба.

А ще глава держави повідомив, що заручився підтримкою цієї країни щодо необхідності повної імплементації мінських домовленостей. Сторони вважають, що від імплементації мирних угод залежить не лише існування незалежної України, а й уся регіональна, європейська та глобальна безпека.

«Ми говорили про санкції, і я отримав тверде підтвердження того, що в умовах, коли мінські угоди не імплементуються російською стороною, санкції буде продовжено, — резюмував Петро Порошенко. — Це дуже важливо для нас. І рішення Європейського Союзу про запровадження санкцій проти Росії як агресора (країни, що анексувала Крим) за неімплементацію мінських домовленостей — ключовий інструмент, який забезпечить мир і стабільність на українській землі».

Президент України та Прем’єр-міністр Нідерландів домовилися розпочати підготовку до проведення наступного року масштабного бізнес-форуму представників ділових кіл. У січні 2016 року розпочнеться головування Нідерландів у ЄС і набуде чинності зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Саме тому сторони планують максимально використовувати ці нові можливості для активізації співробітництва між бізнесами країн. Глава держави привітав ініціювання урядом Нідерландів торговельно-економічної місії в Україні, а керівник уряду Нідерландів побачив широкі перспективи розвитку співпраці у сфері екокультури.

Парламенти розпочнуть діалог

Під час переговорів із Президентом Сенату Королівства Нідерланди пані Анкі Брукерс-Кноль та Головою Палати представників пані Аночкою ван Мільтенбург Петро Порошенко висловив щире сподівання на позитивні результати консультативного референдуму щодо Угоди про асоціацію (відбудеться 6 квітня 2016 року). «Україна повертається до Європи. Ми — нація з понад тисячолітньою європейською історією», — сказав він.

Керівництво парламенту Нідерландів підтвердило готовність підтримувати Україну в її боротьби із зовнішньою агресією. Було відзначено важливість збереження політики невизнання незаконної анексії Криму Росією.

Сторони наголосили на необхідності покарання винуватих за збитий літак MH17 та запланували зміцнити міжпарламентський вимір двосторонніх відносин. Опісля Президент привітав співрозмовників із 200-річним ювілеєм парламенту Королівства Нідерланди.

У Гаазі Петро Порошенко поінформував Його Величність Короля Віллєма-Александра Клауса Георга Фердинанда про прогрес України у контексті реформ і висловив готовність до подальшого поглиблення партнерства з Королівством Нідерланди. Він відзначив важливість, яку український народ надає питанню безвізового режиму з ЄС, а потім висловив співчуття рідним та близьким жертв трагедії літака рейсу MH17. «Україна буде надійним адвокатом жертв трагедії малайзійського боїнга та використає непостійне членство в Раді безпеки ООН, щоб тримати це питання серед ключових тем порядку денного РБ ООН», — запевнив Президент.

Він також запросив Його Величність відвідати Україну з візитом у зручний для нього час.