ПРЕЦЕДЕНТ

  «Газпром»  програв черговий позов міжнародним трейдерам, які купили у монополії менше блакитного палива, ніж передбачено контрактами

Суд з торгових справ Відня ухвалив рішення, що німецька газова компанія RWE не повинна була дотримуватися принципу «бери або плати», передбачених контрактами з «Газпромом», адже вона вчасно попередила про зменшення закупівель. Отже «Газпром» повинен буде виплатити RWE Transgas 760 млн євро.

Юристи вважають, що це рішення підвищує  шанси НАК «Нафтогаз України» на успіх у суперечці з російською монополією у разі подання нею позову до Стокгольмського арбітражу.

Ще в жовтні 2012 року Арбітражний суд визнав, що RWE мала право скоротити свої зобов’язання за обсягами газу, які «Газпром» мав намір поставити до Чехії. Суд також визнав незаконним умову договору, згідно з яким «Газпром експорт» мав право збільшити зобов’язання RWE з «бери або плати» на той обсяг, який компанія реекспортувала з Чехії на ринки, де працює «Газпром».

У січні 2013 року «Газпром експорт» подав петицію до Суду з торгових справ Відня з проханням анулювати рішення арбітражу, яке суперечить державній політиці, зокрема  антимонопольному законодавству Австрії та ЄС. 

Ця перемога стане аргументом для України. Фото з сайту daylife.com

Проте у червні нинішнього року він програв цю справу. 

Розгляд справи «Газпрому» і RWE чимось схоже на ситуацію, що склалася між НАК «Нафтогаз України» і російською монополією, стверджують експерти газового ринку. «Нафтогаз»  точно так само заздалегідь попереджав «Газпром» про намір знизити обсяг закупівлі  газу. Однак російська монополія виставила НАКу  рахунок за недобір газу за минулий рік  у розмірі  7 млрд доларів США.

Тоді офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що в компанії проявили поблажливість і вирішили поки що не подавати до суду на «Нафтогаз». За його словами, вони розуміють, що в українських партнерів   немає грошей на сплату штрафу, але претензії «Нафтогазу» по 2013 році все-таки виставлять.

Тепер  зрозуміло, що російська монополія просто не була впевнена в тому, що здатна перемогти в суді.

Хоча український контракт буде розглядатися в  Стокгольмському арбітражі,  юридична стратегія RWE цілком може бути використана і там, вважає керуючий партнер юридичної компанії «Астерс» Олексій Дідковський.  Додавши, що є велика ймовірність того, що перемога німецької компанії стане одним з аргументів для суду.

У коментарі для «УК» співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич сказав, що незважаючи на те, що процес між RWE Transgas та «Газпром експорт» у австрійських судових та арбітражних інстанціях є внутрішньою справою компаній, його результати таки можуть мати певний вплив на Україну. «Я далекий від думки про те, що офіційний Київ має озброїтися успіхом RWE Transgas та терміново готувати документи для звернення до Стокгольмського арбітражу. Адже  результат розгляду справи у Стокгольмі цілком може бути негативним для України. Відповідно, Київ втратить можливість переглянути чинні контракти про умови постачання газу та його транзит переговорним шляхом та буде змушений виконувати їх до 2019 року», — констатує експерт.