АВІАПРОМ

У Запоріжжі Прем’єр-міністру показали  модернізовану версію відомого вертольотa 

Як зазначив голова правління ВАТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, вімінність вертольоту  Мі-8МСБ від російського Мі-8Т полягає у зміні двигуна ТВ2-117 на двигун виробництва «Мотор Січ» ТВ3-117 СБМІВ.

Завдяки реконструкції, вертоліт набув кращих технічних характеристик. Зокрема, погодинні витрати бензину зменшено з 620 кг/год. до 592 кг/год. Крім того, вартість модернізованого вертольота, термін експлуатації якого становить не менш як 16 років, більш ніж удвічі нижча за вартість вертольота Мі-8Т.

В’ячеслав Богуслаєв повідомив, що у створення нового вертольота за три роки інвестовано понад 12 млн грн. Нині одержані замовлення на шість нових вертольотів від приватної компанії. Крім того, підприємство сподівається одержати держзамовлення орієнтовно на 20 вертольотів для потреб цивільної авіації, повідомляє УНІАН.

Гвинтокрил сподобався усім. Фото Олега МАРКЕВИЧА

У свою чергу Прем’єр-міністр Микола Азаров, який був на презентації, зазначив, що у поточному році планується розробити програму з випуску вертольотів з українськими двигунами. «У нас в Україні велика потреба у вертольотах. Нам вони потрібні і для МНС, і для Міноборони, і для будівництва. Тому прийшов час приймати таку програму. І вона буде прийнята», — наголосив глава уряду.

Нагадаємо, ВАТ «Мотор Січ» — одне з найбільших українських машинобудівних підприємств, випускає авіадвигуни для вертольотів Мі-8/Мі-17, Ка-226, літаків Ан-70, Ан-124, Ан-140, Як-130. Воно виготовляє деталі для 95% авіаційних двигунів, що експлуатуються у Росії.