ВІДРОДЖЕННЯ 

На оновлення історико-культурного заповідника «Глухів» держава витратить майже 100 млн гривень

Місто, яке було резиденцією гетьманів Скоропадського, Апостола та Розумовського, де закладалися принципи української державності, де Полуботок відстоював права та вольності українського народу, а родина Терещенків займалася підприємництвом та благодійністю, нині розпочинає нове життя. Торік Кабінет Міністрів України прийняв і затвердив довгострокову програму збереження історико-культурної спадщини та розвитку туристичної інфраструктури давнього міста, розраховану до 2016 року. Як вважає перший заступник голови Сумської обласної ради Олег Бояринцев, це відкриває перед древнім районним центром нові перспективи економічно-соціального розвитку, адже програмою передбачено загальне фінансування в обсязі майже 100 мільйонів гривень.

Час, що минув, підтвердив сподівання городян. Уже протягом минулого року місто одержало майже 8 мільйонів бюджетних гривень, що використані на реставрацію і ремонт двох архітектурних перлин — приміщень поліклініки та третьої загальноосвітньої школи. Свого часу вони були споруджені зусиллями відомого цукрозаводчика Терещенка і в них розташовувалися відповідно лікарня святої Єфросинії та дитячий притулок. На кілька місяців будинки «зодягнулися» в риштування, досвідчені будівельники-реставратори ретельно працювали на кожному квадратному метрі стін, підлоги, стелі, аби не тільки привести їх у належний технічний стан, а й відтворити з максимальною історичною точністю.

Одна з архітектурних перлин — Тьох-Анастасіївська церква. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Але це тільки перший крок на шляху реалізації програми. Урядом передбачено щорічне фінансування науково-дослідних, ремонтно-реставраційних, природоохоронних заходів. Сьогодні в реєстрі державного історико-культурного заповідника «Глухів» налічується 52 об’єкти, з яких 5 мають національне значення. Загалом же до 2016 року заплановано створити півдесятка рекреаційних зон, реставрувати 18 об’єктів культурної спадщини, замінити 14 кілометрів інженерних мереж, значну частину водогонів, створити понад 150 нових робочих місць тощо. Тобто на Глухів чекає масштабне якісне оновлення, якому покладено обнадійливий початок.