ПРІОРИТЕТИ

На Черкащині затверджено програму економічного і соціального розвитку області на нинішній рік

Документ, за яким працюватиме вся область, затверджений на сесії обласної ради, а прогнозні показники соціально-економічного розвитку розроблені на основі економічного аналізу, вивчення існуючого стану справ та основних тенденцій розвитку, з урахуванням реальних можливостей основних галузей економіки.

Головні пріоритети у розвитку промисловості - модернізація виробництва з метою підвищення продуктивності праці, зменшення енергоємності продукції та підвищення питомої ваги продукції із високою часткою доданої вартості. У Черкаському ВАТ "Азот", приміром, запланована модернізація ліній з виробництва карбаміду, капролактаму і аміаку. На ДП "Автоскладальний завод N 2" ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс" нинішнього року буде освоєно випуск легкових автомобілів Богдан 1118 "Калина". Планується також відновити роботу низки підприємств, які мають для області велике економічне та соціальне значення, створити нові виробництва в галузях металургії, виробництва альтернативних видів палива, харчової промисловості, посилити коопераційні зв'язки між підприємствами, у тому числі міжрегіональні.

Займаючи лідируючу позицію в галузі виробництва сільськогосподарської продукції, область має намір зміцнити та розвинути її. Розробляється обласна цільова програма "Село Черкащини - 2020" як один із основних інструментів розвитку сільських територій. Реалізація програми дасть змогу сформувати сприятливе економічне середовище та покращити соціальне становище на селі.

У рослинництві вже розпочинаються процеси оптимізації структури землекористування, здійснюється агрохімічна паспортизація земель. У тваринництві за рахунок нарощування поголів'я корів в малих та середніх господарствах збільшується кількість великотоварних підприємств, зростають обсяги продукції на системоутворюючих підприємствах з виробництва м'яса птиці та яловичини. Разом із тим уводиться режим якнайбільшого сприяння формуванню особистими селянськими господарствами малих ферм з виробництва і реалізації свинини та молока як напрямку розвитку малого і середнього бізнесу в галузі. Паралельно створюються сприятливі умови для розвитку свинарства.

На цій економічній основі, а також за рахунок досягнення стабільних темпів зростання рівня оплати праці, створення умов для забезпечення захисту прав працівників щодо оплати праці, сприяння працевлаштуванню осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших заплановано підвищити основні стандарти життя, зокрема зростання доходів на душу населення на 5,8 відсотка, підвищення рівня середньомісячної заробітної плати по області на 11,4 відсотка - до 2045 грн.