БУДІВНИЦТВО

У Харкові зростає популярність державних житлових програм

Торік, за підсумками реалізації державних програм «Доступне житло» і «Здешевлення вартості іпотечних кредитів», розроблених у рамках соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича, Харківська область увійшла до першої п’ятірки регіонів країни, які впоралися з цим завданням. Зокрема, за програмою здешевлення іпотечних кредитів на будівництво доступного житла укладено 77 кредитних договорів на загальну суму 15,6 мільйона гривень, за якими виплачено громадянам на часткову компенсацію відсотків майже 350 тисяч гривень. За програмою будівництва доступного житла укладено 72 договори на будівництво 77 квартир загальною площею 4,2 тисячі квадратних метрів і перераховано новоселам 6,3 мільйона гривень. І в цьому році серед жителів області обидві програми не втрачають популярності, оскільки головним їх завданням було і залишається забезпечення дахом над головою людей, які потребують поліпшення житлових умов. Наприклад, недороге, доступне житло у Харкові цьогоріч отримають не менше 300 сімей.

Мрії збуваються

Серед потенційних новоселів — харків’янка Наталія Оробей, яка разом з чоловіком і дитиною житимуть в однокімнатній квартирі на вулиці Дача, 55. Саме за цією адресою в місті будується комплекс «Пори року», який складається з шести дев’ятиповерхівок і споруджується однією з найдосвідченіших у регіоні будівельних компаній — ПАТ «Трест «Житлобуд-1». Тут у рамках будівництва доступного житла укладено 29 договорів на придбання квартир. Один з них належить сім’ї Наталії Оробей.

— Ми раді, що свого часу скористалися програмою здешевлення іпотечного кредиту, за яким держава сплачує 13%, а власник житла — 25% протягом 15 років, — каже майбутня новоселка. — Умовами кредитування і темпами будівництва цілком задоволені. Вже найближчим часом розпочнемо ремонт у квартирі, а потім справимо новосілля.

Наталія Оробей також розповіла, що зараз вона з чоловіком і дитиною мешкає у найманій квартирі, за яку віддає 1600 гривень у місяць. А за власне житло виплачує щомісяця трохи більше тисячі гривень. Раніше, за словами жінки, вона лише чула і заздрила тим, хто за підтримки держави отримав квартири. За два останні роки нарахувала у Харкові понад дві сотні таких сімей. Тепер, каже Наталія, нарешті збудеться і її мрія про власне житло.

Спорудження комплексу «Пори року» ведеться безперервно. Фото прес-служби ХОДА

Суму дотацій можуть  збільшити

Цьогоріч на реалізацію програми «Доступне житло» в Харкові і області, за інформацією управління містобудування і архітектури облдержадміністрації, спрямують 9 мільйонів гривень. З них 4 мільйони вже надійшли з державного бюджету, а ще 5 виділили з міського. Якщо ж кількість охочих купити житло за цією програмою зросте, Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства може збільшити суму дотацій. А на вже виділені кошти у другому кварталі цього року введуть в експлуатацію два будинки. Нині в області споруджується за програмою доступного житла 23 будинки. Мінімальний ступінь їх готовності — 70%. А є й такі, як розповів голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, що готові вже на 95%.

— Наприкінці другого кварталу ми здаємо два будинки, і таким чином у нас буде вже близько 100 квартир, — пояснює керівник області. — Зараз спостерігається активізація людей, які отримують консультації щодо участі у програмах, — до 15 осіб у день. У цьому році чотири сім’ї вже оформили документи на отримання кредиту, а ще 20 сімей такі документи готують.

На думку Михайла Добкіна, найближчим часом майже 200 сімей подадуть документи на придбання квартир за програмою «Здешевлення вартості іпотечних кредитів». І це лише попередні підрахунки.

Квартирних метрів  додасться

Розвантажить черги на житло в області й індустріальне будівництво, яке розпочнеться в державі теж цього року. Такі плани прозвучали на засіданні виїзної колегії Міністерства регіонального розвитку та ЖКГ, яка відбулася у Харкові. В них, зокрема, йшлося й про те, що потрібно вийти на рівень здачі 30–50 тисяч квартир у рік. Одним з перших міст, яке візьме участь у цьому широкомасштабному будівництві, було названо й Харків.

З одного боку, як пояснюють експерти, в Харкові вже накопичено певний досвід з реалізації програм доступного житла, з другого  — в області на початок року на квартирній черзі перебувало 53 182 родини. Темпи реалізації різних програм з будівництва житла хоч і запрацювали, але ще не можуть повною мірою задовольнити ні владу, ні людей, ні забудовників. Тож керівництво області виступило з пропозицією внести до цих програм певні корективи, щоб вони запрацювали більш ефективно. Наголошується й на необхідності повернути людям довіру до держави. Щоб, скажімо, сім’я, яка взяла кредит на 15 років, була впевнена, що протягом усього строку держава чітко виконуватиме свої зобов’язання.

Не менш слушні пропозиції щодо ефективнішої реалізації програм доступного житла прозвучали під час виїзної колегії й від харківських зодчих. Голова правління ПАТ «Трест Житлобуд-1» Олександр Харченко зазначив, що в будівельників виникають певні труднощі в роботі з енергопостачальними підприємствами, також даються взнаки й завищені ціни на метал, який використовується у спорудженні. Він звернув увагу і на суворі правила відбору користувачів програм доступного житла. Так, не в усіх людей є можливість сплатити відразу 25% від вартості житла за програмою здешевлення іпотечного кредитування. Всі пропозиції харків’ян зібрали й пообіцяли розглянути на державному рівні та поступово приступити до їх реалізації.

ПРЯМА МОВА

Олександр ВІЛКУЛ, 
віце-прем’єр-міністр України:

— У Харкові спостерігається добра динаміка будівництва доступного житла. Зокрема, будується житловий мікрорайон на 626 квартир. Вартість житла в них майже на 30% нижча за ринкову в місті.

Державні програми, наприклад, та, згідно з якою держава компенсує 13% з 6% ставки кредиту — фактично це кредит під 3%, — робить це житло справді доступним. Усього за останні 2 роки в Харкові за підтримки держави отримали житло і реалізували свою мрію 230 сімей, і ми ставимо завдання, щоб у цьому році таких родин було не менше 300. Для цього потрібно широкомасштабне інформування людей про можливість участі в цій програмі. Це питання ми вже обговорили і з регіональною, і з міською владою.