Останнім часом відразу кілька заморожених об’єктів будівництва нарешті добудовані завдяки державним житловим програмам, і люди, які роками чекали омріяного житла, отримують квартири. Хто стає новоселами, дізнавалися власні кореспонденти «Урядового кур’єра».

Волинь. Вхідчин дочекалися ще не всі

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

У місті Ковелі радісна подія не обійшлася без сліз. Бо незадовго до Нового року двері новоселам нарешті відкрив будинок по вулиці Ватутіна, 70-б. Цей будинок почали зводити ще 2007 року коштом інвесторів — молодих сімей, які уклали угоди в рамках державної програми «Житло для молоді». Тоді Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву та сім’ї на умовах співфінансування із залученням кредитних ресурсів підрядникові оплатили понад 16 мільйонів гривень.

У новобудові мало з’явитися шістдесят квартир. Але будівництво п’ятиповерхівки було призупинено через… безвідповідальність генпідрядника. І тільки 2012 року після спільного листа голів Волинської, Луганської, Хмельницької, Одеської облдержадміністрацій, у якому йшлося про аналогічні проблеми й в інших регіонах, ситуація почала змінюватися. З податкових надходжень уряд виділив додаткові ресурси на добудову незавершених об’єктів у регіонах. Завдяки цьому і вдалося довести до логічного завершення першу чергу багатостраждальної ковельської п’ятиповерхівки. Радість отримання сертифікатів на довгоочікуване житло в ній із тридцятьма молодими сім’ями-інвесторами днями розділив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник, який побував на Волині з робочим візитом.

— Шість років ми чекали цього дня! Дехто вже й надію втратив, що зможе оселитися в будинку... — не стримав емоцій під час отримання сертифіката Іван Салівончик. 

У помешканнях встановлено індивідуальне теплопостачання, у кожній є свої котел, лічильники обліку на газ, воду, а ще ліфт. Мешканці будинку вже створили ОСББ. А наступного року, після отримання необхідних для завершення робіт коштів, заплановано здати в експлуатацію й решту квартир…

Ще 44 сертифікати на квартири в будинку, зведеному в рамках реалізації державних житлових програм, Генадій Темник спільно з головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком та міським головою Миколою Романюком вручили у дворі висотки на вулиці Ветеранів, 22 в обласному центрі. Молоді сім’ї житло тут також придбали за підтримки держави.

— Цей будинок споруджено за участю Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в рамках реалізації програм нашого фонду, — розповів керівник регіонального його відділення Олександр Максимчук. 

А Геннадій Темник у коментарях журналістам зазначив, що 2013-го в країні вдалося активізувати житлове будівництво і надати новий імпульс розвитку державних житлових програм. Цього року вже укладено договори з 4471 родиною. Це на 10% більше, ніж за весь 2012 рік (4039 договорів). Загалом же з 2010 року завдяки державній підтримці майже 13 тисяч українських сімей вже отримали довгоочікуване житло.

Сім’я волинських правоохоронців Оксани та Вадима Грисюків із дітьми Дмитром та Ніною тепер має власне житло! Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Луганщина.  Шість тисяч квадратних метрів радості

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

Будівництво цього житлового будинку почалося ще 1984 року на замовлення ПАТ «Алчевськкокс», незабаром було заморожено — споруда поповнила список довгобудів. І тільки цього року вдалося завершити роботи. Вийшов будинок-красень з квартирами підвищеної комфортності, оснащений власною автономною газовою котельнею, двома ліфтами, приладами обліку води і газу.

За словами генерального директора ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» Тараса Шевченка, 14 квартир у новобудові отримали працівники комбінату, 16 — коксохімзаводу. А 20 квартир віддають під відселення людей із санітарної зони меткомбінату. 10% житла, як і планувалося, віддають місту, під розподіл житла на розсуд міськвиконкому.

— Ми активно розвиватимемо житлове будівництво на Луганщині, — пообіцяв під час урочистостей з приводу новосілля в Алчевську голова облдержадміністрації Володимир Пристюк.

За його словами, усього в 2013 році на Луганщині мають ввести в експлуатацію 180 тисяч квадратних метрів загальної площі житла. Вже здано в експлуатацію три багатоповерхівки в Антрациті, Сєверодонецьку і Луганську. До Новорічних свят символічний ключ новосела отримають жителі Кремінної та Сєверодонецька.

Усе це стало можливим завдяки реалізації державної та регіональних програм житлового будівництва, зокрема Програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Усього за період її чинності на Луганщині укладено 94 договори, і це один із кращих показників в Україні.