ХТО НАЙКРАЩИЙ?

У Тернополі відбувся єдиний у країні Міжнародний конкурс трубачів ім. Мирона Старовецького

Труба — один з найдавніших музичних інструментів. Томаш Слюсарчик, професор музичної академії в польському місті Бидгощ каже, що впродовж тисячоліть вона нерозривно пов’язана з людиною, слугує символом хвали, голосу Бога. За свій сивий вік труба, безперечно, зазнала змін і за звуком, і за формою, структурою, від натуральної перейшла до інструменту з вентильним механізмом.

Пан Томаш цікавиться старовинними трубами, навчає гри на них студентів музакадемії в Бидгощі і, певна річ, виступає з цими інструментами. Усе заради того, щоб «узяти музику натуральну, бо нині наш слух згвалтований звуками телефону, радіо, телебачення, Інтернету». З футляра він виймає дві труби й ознайомлює мене. З’ясувалося, що вони барокові, виготовлені у XVII ст. За якусь хвилину-другу одесит Ридван Аріфов складає разом із польським професором дует і лине мелодія. Ридван уперше грає на такому інструменті. Тож хлопець зізнається, що було незвично навіть тримати його, не кажучи вже про гру на ньому, яка викликала в юного музиканта хвилювання і трепет і, безперечно, запам’ятається йому на все життя.

Хтозна, може, колись і ця подія внесе якусь визначальну ноту в творчість Ридвана. Бо  свого часу хлопчина побував на традиційному  заході — весіллі, де його захопила гра на трубі та запалила в нього бажання й самому опанувати цей музичний інструмент. Батьки вибір сина схвалили, хоч самі музикою не захоплюються. У 10 років Ридван Аріфов уперше взяв участь у конкурсі. Тепер він відкрив для себе Тернопіль.

Конкурс трубачів у Тернополі проводять уже 13 років. Його названо ім’ям Мирона Старовецького, який упродовж 35 років вів клас труби в місцевому музучилищі ім. С. Крушельницької. Понад 100 музикантів стали його випускниками. Коли вчитель пішов у засвіти, у пам’ять про нього вдячні колишні студенти вирішили зорганізувати творчі змагання. Спочатку їх провели як обласні дитячі. Згодом конкурс отримав статус всеукраїнського, а тепер уже вп’яте відбувся за міжнародної участі. Це єдиний в Україні захід такого рівня для трубачів.

На V Міжнародному конкурсі  змагання відбувалися у двох категоріях: серед учнів музичних спеціалізованих шкіл, музучилищ і музколеджів, а також серед студентів музакадемій та трубачів віком до 30 років. Конкурсанти представляли Україну, Росію й Білорусь. Цього року зафіксували рекордну кількість учасників. 32 з них змагалися у першій категорії, а 17 — у другій. Голова журі професор Львівської національної музакадемії ім. М. Лисенка Роман Наконечний твердить, що на конкурс приїхало багато талановитих трубачів, тож довелося навіть відійти від умов, які передбачають після першого туру відсіяти 50% тих, хто представляє музичні спеціалізовані школи та училища. Бо  хотілося дати здібним можливість ще поборотися.

Відомий трубач, професор Королівської академії музики в Лондоні Пол Арчібальд слухає гру конкурсантів (зліва направо)
Олександра Квасниці з Тернополя та Андрія Місюрака (м. Дрогобич).
Фото автора

Цікавим видався і сам склад журі. До нього ввійшли кілька учнів Мирона Старовецького, зокрема Роман Наконечний зі Львова, Володимир Подольчук з Донецька, одесит Ігор Борух, Михайло Литвак (Ізраїль). Професор Томаш Слюсарчик  з Польщі теж серед членів журі. Уже утретє приїхав він на цей  конкурс.

А ось легендарний англійський трубач професор Королівської академії музики в Лондоні Пол Арчібальд твердить, що щасливий від відвідин українського міста та міжнародних змагань його молодих колег. Йому випадало бути членом журі багатьох конкурсів у різних європейських країнах. Уважно слухав, оцінював пан Арчібальд і конкурсантів у Тернополі. «Стандарт і рівень гри у них високий», — коротко  підсумував музикант. 

І Пол Арчібальд, і Томаш Слюсарчик, інші відомі трубачі з Росії, Ізраїлю, Польщі та України після кожного конкурсного дня зорганізовували майстер-класи для молодих музикантів, зустрічі.

Гран-прі конкурсу вибороли трубачі з Донбасу: в категорії «Музакадемії» — Тарас Кульбашний (м. Донецьк), а Владислав Спиридоненко із Сєверодонецька Луганської області був найкращий серед представників музучилищ. Як подарунок їм вручили музичні інструменти брендової фірми.

Конкурс ім. Мирона Старовецького проводять передовсім заради виявлення та підтримки талановитих трубачів. Професор Роман Наконечний стверджує, що нині обрати трубу як фах, як здобуття музичної освіти охочих не так уже й багато. Тож треба знаходити майбутні таланти й серед вихованців музичних шкіл. Було б доречно, щоб у подальшому міжнародні творчі змагання молодих трубачів у Тернополі відбувалися й у ще одній категорії конкурсантів —  «діти».