Головним напрямом діяльності Міністерства оборони залишається системна робота з реформування та розвитку військової сфери, реалізація прав військовослужбовців та посилення їхнього соціального захисту, що є основою Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року. На цьому наголосив міністр оборони Павло Лебедєв під час брифінгу в Будинку уряду.

До липня цього року територію держави буде повністю звільнено від меланжу. Фото Володимира ЗАЇКИ

Професіоналізм визначає підготовка

Торік оборонному відомству вдалося не допустити зниження рівня бойової готовності Збройних сил, удосконалити систему управління, оптимізувати структуру та чисельність особового складу, зберегти кадровий потенціал. Загалом завдання, поставлені перед ЗСУ на 2013 рік, виконано в межах виділених фінансових ресурсів. Так, торік з держбюджету оборонному відомству було виділено 15,3 мільярда гривень, з яких 1,3 мільярда витрачено на підготовку ЗСУ, 1,5 мільярда — на розвиток озброєння та військової техніки, 12,5 мільярда — на утримання.

Павло Лебедєв зазначив, що Міноборони приступило до завершальної фази професіоналізації армії: «У 2013 році на військову службу за контрактом прийнято 12 тисяч осіб, тобто план виконано на 113%. Це дало змогу довести рівень укомплектованості військовослужбовцями за контрактом до 69,6%». При цьому Військово-Морські сили та Високомобільні десантні війська повністю укомплектовані контрактниками. Водночас міністр заявив, що нині на строкову службу юнаків призивають лише до внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ.

Збільшено торік витрати й на бойову підготовку: порівняно з 2012 роком обсяги фінансування зросли на 209,7 мільйона гривень, або на 21,8%. «Це дало змогу виконати практично всі заходи бойової підготовки, наростити показники підготовки трьох видів ЗСУ», — підкреслив Павло Лебедєв. Зокрема кількість батальйонних тактичних навчань зросла на 75%, льотно-тактичних навчань ескадрилій — усемеро, артилерійських стрільб по морських цілях — на 68%, стрільб зенітних ракетних комплексів — більш ніж удвічі. Водночас у 2013 році на озброєння прийнято 13 нових зразків озброєння та військової техніки (закуплено та поставлено 236 одиниць), що майже на третину більше, ніж позаторік.

Житлових питань поменшало

Пріоритетом залишається і соціальне забезпечення військовослужбовців. «До 1 липня 2014 року передбачено збільшення грошового утримання всіх категорій військовослужбовців удвічі порівняно з початком 2012 року. Вже відбулося три етапи підвищення: на 20% та на 40% — у 2013 році й на 60% — з 1 січня 2014-го», — повідомив міністр оборони.

Крім того, наприкінці 2013-го вдалося зрушити з місця питання грошової компенсації за наймання житла. Так, у січні 2014 року виділено 120 мільйонів гривень на виплату грошової компенсації окремим категоріям військовослужбовців. Ці кошти планується виплатити 12 тисячам сімей військовослужбовців. При цьому в 2013 році розпочато переобладнання казарм під житло для контрактників та молодих офіцерів. Нині вже побудовано та введено в експлуатацію 10 об’єктів на 1500 ліжко-місць. Також тривають роботи ще у 35 казармах на 4 тисячі ліжко-місць. За словами Павла Лебедєва, загалом торік житлом забезпечено 536 військовослужбовців та членів їхніх сімей, а у 2014 році планується виділити ще 1900 квартир, на що передбачено 526 мільйонів гривень.

Меланж — у повний утиль

Не менш важливим напрямом діяльності Міноборони є виконання Державної цільової оборонної програми утилізації на 2008—2017 роки, у рамках якої торік утилізовано понад 49 тисяч тонн ракетного пального та боєприпасів. Фінальної стадії добігає робота з вивільнення території України від компонента ракетного пального — меланжу. У 2013 році було вилучено та передано на утилізацію 4,98 тисячі тонн меланжу, нині на території нашої країни його залишилося близько 604,7 тонн. «У першому півріччі 2014 року територію України буде повністю звільнено від меланжу», — запевнив Павло Лебедєв.

Говорячи про проблеми армії, він підкреслив, що головним дестабілізаційним чинником проведення реформ залишається корупція. Для боротьби з проявами цього ганебного явища торік міністерство впровадило новий вид діяльності — попередній моніторинг ризикових операцій. За результатами цієї роботи торік не допущено втрат та збитків на суму 106 мільйонів гривень. Загалом у 2013 році внутрішній аудит Міноборони встановив порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на загальну суму 320,7 мільйона гривень, відшкодовано 58 мільйонів. «За результатами контрольних заходів притягнуто до дисциплінарної відповідальності 770 осіб, до матеріальної — 813, з них звільнено 59 осіб», — додав Павло Лебедєв.