БЕЗПЕКА

Понад 540 млн грн ПДВ хотіли відшкодувати шахраї

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

За підсумками січня, 390 вітчизняних компаній, які мали залишки невідшкодованого ПДВ на суму до 1 млн грн, отримають свою компенсацію, запевнив голова Державної податкової служби Олександр Клименко під час нещодавнього засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів. Свої висновки податкова вже направила до Державного казначейства.

Сумлінним платникам — компенсація

— Із різних джерел мені доводилося чути, — заявив О. Клименко, — що саме для малого та середнього бізнесу відшкодування було величезною проблемою. Багато підприємців відразу записували ці борги у безнадійні, не очікуючи на компенсацію від держави. Керівництво податкової взяло це питання під особистий контроль. І ось результат.

Загалом малі та середні компанії отримають 126 млн грн, з яких найбільша частка припаде підприємцям Києва (17,4 млн), Львова (10,4 млн), Чернігівщини (8,5 млн) та Закарпаття (7,1 млн). Головний податківець запевнив, що й надалі сумлінні платники не матимуть перешкод із відшкодуванням ПДВ, але за умови, що до них не буде претензій з точки зору прозорості фінансових операцій.

На жаль, тих, до кого є такі претензії, не бракує. Податківці ретельно вивчають схеми незаконного відшкодування ПДВ, охороняючи бюджет від спустошення. Однією з найпоширеніших кримінальних схем незаконного формування податкового кредиту вони називають закупівлю врожаю за готівку на етапі його постачання на елеватори.

Порушено 21 кримінальну справу

Перевірка встановила, що власниками зерна на 722 сертифікованих елеваторах, куди надходив урожай 2010 року, були хто завгодно, тільки не його виробники. Аналіз реквізитів цих «власників» зерна показав, що понад третина податкового кредиту утворилася за рахунок ризикових підприємств, які входять до складу центрів мінімізації. За результатами обстежень 410 місць зберігання врожаю вилучено майже 80 тис. тонн зернових. Порушено 21 кримінальну справу.

Не ліпша ситуація й на ринку металобрухту. Комплексне відпрацювання підприємств, яке провела торік податкова міліція, показало, що майже 40% податкового кредиту з ПДВ платниками вказаної категорії також сформовано за рахунок операцій з підприємствами ризикової групи. Приміром, одне з київських підприємств заявило до відшкодування понад 70 млн грн ПДВ за експортовані шихтові злитки, придбані у постачальників з 13 регіонів України. Але вже в другій ланці ланцюжка постачальників виявилися ознаки фіктивності. Промислові майданчики для зберігання металобрухту були технологічно не пристосовані, та й їхні власники стосунків з експортерами не мали. 

Під пильною увагою податкової міліції — й операції з реалізації на внутрішньому ринку товарів, ввезених на митну територію України. Тут популярна схема «продажу» податкового кредиту, нарахованого від сплати ПДВ при імпорті товарів так званим вигодоформуючим суб’єктам господарювання (фіктивним та «транзитним» підприємствам) для подальшого ухилення від сплати ПДВ підприємствами легального сектору економіки. Лише торік на внутрішньому ринку встановлено 150 підприємств-імпортерів, обсяги імпорту яких становили 8,8 млрд грн, а сума розбіжностей по контрагентах — 1,4 млрд.

Про масштабність зловживань у сфері ПДВ можна судити з розмаху оборудок ще одного організованого злочинного угруповання, які розкрила податкова міліція. Намагаючись заволодіти бюджетними коштами в особливо великих розмірах, махінатори складали завідомо неправдиві документи про купівлю-продаж ветеринарних препаратів, обіг яких на території України заборонений. Членам злочинного угруповання пред’явлено звинувачення у викраденні з бюджету 52 млн грн ПДВ та замах на заволодіння ще 135 млн. Матеріали з обвинувальним висновком спрямовано до суду.

А нещодавно викрито найбільшу в історії України оборудку із незаконним поверненням ПДВ. За словами начальника податкової міліції Андрія Головача, послугами шахраїв користувалися майже 500 підприємств реального сектору економіки. Схема передбачала розкрадання з бюджету 542 млн грн, що становило реальну загрозу економічній безпеці державі. Загальний обіг коштів, задіяних у цих оборудках, сягав майже 3 млрд грн.

Проти злочинної групи у складі 20 осіб уже порушено кримінальні справи за фактами шахрайства та ухилення від податків в особливо великих розмірах. П’ять членів угруповання перебувають під вартою, 15 — на підписці про невиїзд. На ватажка банди чекає екстрадиція з Росії, а завдані державі збитки вже відшкодовані.