ПРАВОПОРЯДОК

Приватні охоронні фірми виявляються безсилими проти зловмисників

Міліція затримала осіб, яких підозрюють у скоєнні вбивства п’ятьох людей при спробі пограбування Центру обслуговування віп-клієнтів Донецького регіонального управління КБ «Приватбанк». Цього разу правоохоронці спрацювали справді оперативно — вже за лічені години на руках двох молодиків 1979 та 1981 років народження замкнулися кайданки. Як виявилося, обоє раніше вже мали справу із законом: один із них відбував покарання за вбивство, інший був засуджений за навмисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості, повідомив у вівторок міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

Наразі з’ясовано, що один із підозрюваних свого часу працював у приватній фірмі, котра монтувала систему відеоспостереження в цьому приміщенні. Минулого року перевірка роботи встановленого обладнання показала, що відеокамера фіксує не всю територію, що підлягає контролю, отож працівники банку звернулися до фірми з вимогою ліквідувати недоліки. Через кілька днів чоловік, якого підозрюють у нападі на банківську установу, з’явився для ремонту устаткування. В подальшому зловмисники скористалися тим, що охоронець уже знав в обличчя ремонтника, тож міг безперешкодно пропустити його в приміщення. 

Так і сталося — озброєних бандитів, які нібито мали оглянути апаратуру, пропустили в операційну залу. Тільки-но працівниці банку зрозуміли справжню мету візиту, вони встигли натиснути так звану «тривожну кнопку» і ввімкнути «ревун». Саме його завивання, за словами зловмисників, спричинило в них психологічний стрес і змусило відкрити вогонь по беззахисних жінках, а потім тікати, не взявши з каси ні копійки. А брати було що — на момент нападу у відділенні зберігалося понад мільйон гривень, 67 тисяч доларів і тисяча євро… Натомість загинули охоронець і чотири співробітниці установи: 29-річна касирка, 32-річна керуюча відділенням та два менеджери, дівчата 1982 і 1984 років народження.

Роботою слідчо-оперативної групи керували відряджений до Донецька начальник департаменту карного розшуку МВС України Василь Паскал і начальник ГУ МВС України в Донецькій області Віктор Дубовик. До складу групи входили два десятки слідчих, працівники карного розшуку, експерти-криміналісти, працівники підрозділів ДСО, ДАІ, кінологи… Всього було задіяно понад 500 працівників міліції. Згодом до роботи приєдналися начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник, фахівці Генпрокуратури і Служби безпеки.

Згідно з рішенням суду обох зловмисників заарештовано, триває слідство. За словами генерала Фаринника, вже зібрано достатньо доказів, які свідчать про те, що саме затримані вчинили цей тяжкий злочин. Попри експертизи та інші слідчі дії, перевіряють їхню причетність до скоєння інших пограбувань банківських установ у Донецьку.

До речі, 29 грудня минулого року щось подібне трапилося в м. Ізмаїлі Одеської області, де опівдні озброєний газовим пістолетом злочинець увірвався до філії Ощадбанку і заволодів понад двома тисячами гривень. Щоправда, обійшлося без жертв. За цим фактом порушено кримінальну справу, тривають слідчі дії та оперативно-розшукові заходи. Зважаючи на те, що загалом упродовж 2011 року було вчинено близько 140 злочинних посягань на банківські установи, МВС пропонує Національному банку передбачити обов’язкову присутність озброєної охорони МВС в усіх банках, де обсяги готівки чи інших цінностей сягають мільйона гривень, а також низку інших заходів для посилення безпеки фінансових установ. Охороною банків повинні займатися фахівці, тобто міліція, наголосив Віталій Захарченко. Міністр зауважив, що з цим згоден і голова НБУ Сергій Арбузов.