Прокурор Запорізької області 
Олександр КИРИЛЮК

У прокуратурі Запорізької області створено спеціальну групу з контролю за виконанням Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29 січня цього року. Про засади діяльності відомства в умовах соціально-політичної кризи наша розмова з очільником групи — прокурором Запорізької області Олександром Кирилюком.

— Олександре Володимировичу, які завдання, крім контролю за звільненням будівель органів державної влади, що захопили й утримують протестувальники, покликана вирішити означена група на регіональному рівні?

— Нагадаю, що таку групу створив Генеральний прокурор у Генеральній прокуратурі України і, відповідно, за його дорученням аналогічні групи — в регіонах. Органи прокуратури докладають усіх зусиль в рамках законодавства, щоб прискорити процес повернення ситуації в державі у правове поле. Основне їх завдання — забезпечити виконання всіх положень зазначеного закону, а також швидке й ефективне розслідування тих порушень чинного законодавства, що пов’язані з масовими акціями протесту, але не підпадають під чинність цього закону. Відповідальність за його виконання не може бути односторонньою. Реалізація його положень однаково залежить і від організаторів та учасників масових заворушень, і від правоохоронних та судових органів. Звільнення від кримінальної відповідальності учасників запорізьких подій, яким уже повідомлено про підозру у вчиненні протиправних дій за статтею 294 КК України (організація масових заворушень, що супроводжувалися спробою захоплення будівель та споруд, опором представникам влади, а також активна участь у масових заворушеннях) і статтями 15, 341 КК України (замах на захоплення будівель та споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів самоврядування з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі установ), а таких у нашій області 49 осіб, і до них за рішенням судів вжито запобіжних заходів, здебільшого у вигляді домашнього арешту, можливе тільки після звільнення адміністративних будівель і транспортних комунікацій по всій країні. Бо закон не передбачає його застосування в окремих територіально-адміністративних одиницях України. У разі виконання положень цього закону учасниками акцій протесту з 18 лютого почне діяти механізм їх звільнення від кримінальної відповідальності: слідчі звернуться до суду з клопотаннями про закриття кримінальних проваджень і звільнення від відповідальності всіх осіб, яким було повідомлено про підозру в рамках цих проваджень. І одним із завдань нашої спеціальної групи стане контроль за якнайшвидшим і правильним виконанням цієї процедури.

— А до 18 лютого які результати свідчать про ефективність її діяльності?

— Серед підозрюваних в участі у масових заворушеннях семеро неповнолітніх. За клопотанням прокурорів, які повинні захищати їхні права і свободи, суд до чотирьох підлітків обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а до трьох — у вигляді особистої поруки. Діти легко піддаються впливу сторонніх осіб і, не усвідомлюючи серйозності ситуації, що склалася в суспільстві, опиняються в епіцентрі небезпечних подій. Тому хочу нагадати батькам й особам, які їх замінюють: потрібно посилити контроль за їх поведінкою, запобігати протиправним вчинкам, участі в будь-яких незаконних акціях. Дорослі мають усвідомлювати всю серйозність наслідків участі неповнолітніх у таких масових заходах.

— Які заходи вживаються щодо розслідування фактів побиття правоохоронцями в Запоріжжі 26 січня людей, зокрема журналістів?

— Правоохоронці, винні у побитті людей, не підпадають під чинність нашого закону про звільнення осіб від кримінальної відповідальності. У прокуратуру звернулися троє журналістів із заявами, що 26 січня вони постраждали від дій співробітників міліції. Слідчий відділ зареєстрував кримінальне провадження за ч.2 ст.365 КК України «Перевищення влади або службових повноважень, яке супроводжувалося насильством», в межах якого і розслідують заяви працівників ЗМІ. Якщо провину міліціонерів доведуть, вони будуть покарані відповідно до закону, який, наголошую, не передбачає звільнення від відповідальності підозрюваних за цією статтею. Як не передбачає і звільнення винних в убивствах, що сталися зокрема в Києві під час сутичок. До речі, прокуратура має власну принципову позицію щодо правопорушників-правоохоронців. Тільки торік ми подали до суду матеріали 13 кримінальних проваджень за фактами перевищення влади і службових повноважень працівниками міліції у Запорізькій області.

Хвиля протестних настроїв не оминула й Запоріжжя. Фото з сайту mediaport.ua

— Як прокуратура області працює за умов соціально-політичного напруження в регіоні?

— Зрозуміло, що за умов, коли більшу частину правоохоронців задіяно в заходах з охорони правопорядку під час масових заворушень, з’являються комфортніші умови для діяльності правопорушників. Втім, прокуратура контролює дотримання законодавства за будь-яких умов. Йдеться насамперед про забезпечення прав дітей, боротьбу з корупцією, використання бюджетних коштів, державних земель тощо. Так, за результатами минулого року поновлено права майже 10,5 тисячі дітей на освіту, охорону життя і здоров’я, житло і майно, соціальні виплати. До того ж вжиті органами прокуратури області заходи сприяли тому, що кількість дітей, які вступили у конфлікт із законом, зменшилася. Немає фактів скоєння неповнолітніми вбивств. Зменшилася кількість корисливих злочинів — крадіжок, розбоїв та грабежів. Значну увагу надавали захисту дітей пільгових категорій. Завдяки втручанню прокурорів поновлено права дітей-сиріт на спадщину, житло, майно, земельні паї (повернуто у власність майже 60 гектарів землі. — Авт.). На вимогу прокурорів поліпшені умови реабілітації, лікування та оздоровлення дітей-інвалідів, поновлено їхні права на безплатне санаторно-курортне лікування, медикаменти. Не залишилися поза увагою й порушення прав дітей, які виховуються в інтернатних закладах. Зокрема прокуратура області добилася звільнення Запорізькою обласною радою з посади директора Вільнянського інтернату через систематичне грубе порушення прав дітей, невиконання своїх службових обов’язків. До того ж виявлено факти незаконного використання півмільйона гривень бюджетних коштів цим керівником, у зв’язку з чим розпочато кримінальне провадження. Обвинувальний акт стосовно нього перебуває на судовому розгляді.

Загалом за результатами перевірок було відкрито майже 80 кримінальних проваджень, внесено близько 800 документів прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності понад 240 посадових осіб, з яких 130 — органів контролю, відшкодовано майже 20 мільйонів гривень. 

Завдяки діям органів прокуратури вдалося запобігти незаконному й неефективному використанню бюджетних коштів при здійсненні державних закупівель на загальну суму 27 мільйонів гривень. Скасовано деякі незаконні рішення органів місцевого самоврядування про згоду на приватизацію 23 об’єктів комунального майна ринковою вартістю понад дев’ять мільйонів гривень.

— Як ви оцінюєте ефективність діяльності прокуратури області у сфері запобігання та розслідування насильницьких злочинів, у тому числі резонансних і найнебезпечніших — умисних вбивств?

— Ситуація в цьому напрямку контрольована, до того ж поліпшується. Кількість зареєстрованих у 2013 році умисних вбивств зменшилася порівняно з 2012 роком зі 131 до 101, або майже на чверть. Утричі менше порівняно з 2012-м вчинено вбивств із застосуванням вогнепальної зброї: 3 проти 10. При цьому питома вага розкритих вбивств збільшилася до 92%, а кількість нерозкритих убивств зменшилася із 17 у 2012 році до 7 у 2013-му. Більшість убивств (60%) вчинили особи у стані алкогольного сп’яніння, а кожне четверте — раніше судимі. Тож опрацьовуємо і впроваджуватимемо профілактичні заходи, спрямовані на їх запобігання. Так, у січні цього року розкрили злочин, скоєний 2010-го в м. Запоріжжя — чоловік, діючи в складі організованої злочинної групи, вимагав передати права на квартиру і вбив власника житла.

— У пресі час від часу з’являється інформація про безвісти зниклих людей. Який масштаб цього явища в Запорізькій області і яких заходів вживають для їх розшуку?

— Правоохоронні органи області проводять активну роботу з розшуку безвісти зниклих осіб. З початку року надійшло 46 заяв і повідомлень про зникнення осіб, у тому числі 11 неповнолітніх. Зазначу, що за жодною з цих заяв немає підстав вважати, що вони стали жертвами злочинних дій, дехто «губиться» вже не перший раз. На цей час місце?знаходження 35 осіб встановлено, зокрема 10 неповнолітніх. Зазначу, що прокурори дотримуються активної позиції у провадженнях, які здійснюються за ст.115 КК України, за фактами зникнення безвісти осіб, залишення ними постійних місць мешкання, роботи, інтернатних закладів, втрати зв’язків з близькими і рідними. Зокрема процесуальні керівники досудового розслідування й керівники прокуратур не лише надають письмові вказівки щодо виконання комплексу слідчих дій у таких провадженнях, а й беруть участь у їх проведенні, починаючи від огляду місця події і в подальшому — протягом всього досудового розслідування: допитах ключових свідків, підозрюваних, слідчих експериментах тощо. Як приклад наведу виявлення і розкриття за безпосередньої участі працівників прокуратури убивства, що сталося ще 2008-го. Торік процесуальний керівник отримав від зловмисника, крім іншої, й інформацію про його знайомого, який ще п’ять років тому скоїв убивство й досі не був викритий. Під час подальшої перевірки цієї інформації справді знайшли труп і встановили особу загиблого. Таким чином, завдяки налагодженій співпраці оперативних підрозділів УМВС та процесуальних керівників прокуратури було розкрито зухвалий злочин і беззаперечно доведено вину вбивці.

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр КИРИЛЮК. Народився у серпні 1975 року в місті Сміла Черкаської області. Після закінчення Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого в м. Харкові працював в органах прокуратури Донецької області. З 2007 по 2009 рік — прокурор м. Горлівки, з 2009-го по 2010-й — заступник прокурора Донецької області. З 2010-го по 2011 рік — перший заступник прокурора Харківської області. Наказом Генерального прокурора України від 9 грудня 2011 року його призначено прокурором Запорізької області.

Державний радник юстиції 3-го класу.  Нагороджений нагрудним знаком «Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури» II ступеня.