Голова ДПС
у Тернопільській області
Олександр ВІТРУК
 

Робота податкової служби Тернопільщини нині спрямована на впровадження нових прогресивних форм обслуговування платників, обмеження втручання в легальний бізнес, а також на детінізацію економіки шляхом упровадження системи раннього виявлення та припинення схем мінімізації податків. Подробиці  «УК» дізнавався у голови Державної податкової служби (ДПС) в області Олександра ВІТРУКА.

Перевірок менше — надходжень більше

 Олександре Васильовичу, завдяки чому вдалося досягти збільшення добровільної сплати податків в області?

— Завдяки тому, що підприємства відмовились від застосування схем мінімізації податкових зобов’язань і легалізації доходів, добровільна сплата сягає 93%. Поліпшення процесів адміністрування, контролю за повнотою сплати податків і роботи фіскальних підрозділів дало позитивну динаміку надходжень до бюджетів усіх рівнів. Зокрема за дев’ять місяців до зведеного бюджету надійшло на 20,1% більше податків, ніж за відповідний період 2011 року, а до загального фонду місцевих бюджетів — на 17,7%.  Бюджетні призначення Мінфіну з надходжень до загального фонду держбюджету забезпечені на 115,1%. 

 Кажуть, ви скоротили планові перевірки. На чому нині робите наголос у контрольній роботі?

— Справді, кількість планових перевірок суб’єктів бізнесу цього року скоротилася з 227 до 100. При цьому результативність їх збільшилася. Від контрольних заходів надійшло 31,5 млн грн, що на 3,5% більше, ніж торік. При  цьому акцент робився на посиленні аналітичної роботи, ранньому виявленні податкових ризиків і відборі для перевірок лише тих суб’єктів підприємницької діяльності (СПД), які мають схильність до ухилення або проведення ризикових операцій.

 Увагу до тих, хто декларував збитки, виявляєте?

— Безперечно. За дев’ять місяців перевірили 14 таких платників. Їхні збитки зменшено майже на 32 млн грн, 12 підприємств вивели зі стану збитковості.

 Чи є взаєморозуміння між податковою та підприємствами-інвесторами?

— Звичайно, ми намагаємося досягти взаєморозуміння з такими підприємствами. Нині  в області працює понад 200 таких виробничих структур із 40 країн. Надходження до бюджету від цієї категорії платників податків за 9 місяців становлять понад 50 млн грн, що на 8,6% більше, ніж торік.

Алкоголю з підробними акцизними марками не місце на магазинних полицях. Фото з сайту newsgomel.by

Без заборгованостей і на особливому контролі

 Як розв’язуєте проблему з відшкодування податку на додану вартість?

— З початку року підприємствам відшкодовано на 37,2 млн грн ПДВ більше, ніж за цей період 2011-го. Зросли й обсяги відшкодування в автоматичному режимі.

Якщо говорити загалом, то це вельми непроста тема. Аби позбутися усіх непорозумінь із відшкодуванням ПДВ, варто створити «вулицю з двостороннім рухом». З одного боку, бізнес має прозоро працювати, тоді й проблеми розв’язуватимуться значно швидше. З іншого — податківці працюватимуть оперативніше, якщо переводитимуть сумлінні підприємства на автоматичний режим. Нині, попри зростання кількості заяв (майже втричі) на відшкодування ПДВ грішми, заборгованості у нас немає, крім сум, які оскаржують у судах і за якими тривають перевірки. Як бачите, податкова робить кроки назустріч підприємництву, тепер черга за ним.

Принагідно зазначу, що податківці Тернопільщини постійно працюють над унеможливленням зловживань під час відшкодування. Адже нині органи ДПС наділені достатніми повноваженнями для здійснення ефективного контролю за надходженням податків до бюджету. Використовуючи методику раннього виявлення та припинення діяльності тіньового сектору економіки, вдалося запобігти бюджетному відшкодуванню ПДВ майже на 1 млн грн.

 Як податківці протидіють виробництву та реалізації нелегальної продукції, зокрема алкоголю і тютюнових виробів?

— Мало того, що виробники «сірих» алкогольних напоїв створюють недобросовісну конкуренцію легальним, продаючи їх із підробленими акцизними марками та за цінами, значно нижчими від мінімальних гуртово-роздрібних, вони ще й загрожують здоров’ю людей. Тож питання їхнього виявлення стоїть перед податківцями дуже гостро. За наслідками  перевірок, з початку року виявлено понад 30 випадків зберігання та реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів без марок акцизного податку або з підробленими марками. Для прикладу: нещодавно працівники податкової міліції встановили факт зберігання для збуту в складських приміщеннях тернопільської філії одного з горілчаних заводів майже 1,5 тис. пляшок алкогольних напоїв із зазначенням відомого виробника, обклеєні марками з ознаками підробки. Зараз проводимо перевірку.

Крім цього, проводимо заходи з відпрацювання виробників підакцизної продукції на предмет застосування ними схем мінімізації податкових зобов’язань та виявлення фактів придбання сировини за завищеними цінами. Так, завершили розслідування та спрямували до суду кримінальну справу щодо обвинувачення в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України) керівника одного з підприємств лікеро-горілчаної промисловості  області. Використовуючи в розрахунках суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності, він ухилився від сплати податків на 2,6 млн грн. Триває судовий розгляд.

До цього можна додати й десятки інших прикладів. Варто зазначити, що податківці встановили й 35 випадків роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими за максимальні роздрібні, встановлені їхніми виробниками або імпортерами; чимало фактів реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв і тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Унаслідок цих та інших протиправних діянь наші працівники застосували до таких горе-підприємців майже на 1 млн грн фінансових санкцій, анулювали 207 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 147 — тютюновими виробами.

Комфортні умови

 Нині податкова поступово відмовляється від методів фіскальних органів і переходить до створення комфортних умов для сплати податків шляхом організації сервісної служби. Як із цим на Тернопіллі?

— У 16 із 17 органів ДПС Тернопільщини вже відкрито центри обслуговування платників податків, і ще один з`явиться у листопаді. У них кожен підприємець може отримати весь комплекс податкових послуг — від постановки на облік до надання електронної звітності. При цьому податкова намагатиметься бути бізнесу партнером. Для цього уже сьогодні робиться достатньо. Лише у вересні з підприємцями проведено понад 20 зустрічей, під час яких обговорено проблемні питання ведення малого і середнього бізнесу, спірні — з удосконалення податкового законодавства та роботи відомства.

 Тепер платники податків можуть отримати безкоштовні посилені сертифікати ключів електронного цифрового підпису. Про їх обслуговування подбали також?

— Управління (центр) сертифікації ключів ІДД ДПС у Тернопільській області почав працювати у травні. Відтоді юридичним і фізособам-підприємцям видано безкоштовно, швидко і без черг 1800 посилених сертифікатів ключів електронних цифрових підписів. Для цього було запроваджено виїзди у райцентри, аби підприємці могли отримати підпис за місцем проживання і  звітувати в електронному вигляді.

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ  «УК» 

Олександр ВІТРУК. Народився 2 вересня 1959 р. у Єнакієвому Донецької обл. Закінчив Київську вищу школу МВС і Донецький національний університет. 16 років служив в органах внутрішніх справ. З 1996 р. працює в ДПА: із  квітня 2007 р. — в. о. голови ДПА Житомирщини, з листопада 2008-го — заступник голови. У квітні 2010 р. очолив ДПА Вінниччини. 17 січня 2012 р. — голова ДПС у Тернопільській області.