Генеральний директор
ПАТ «Сумське НВО
імені  М. В. Фрунзе»
Олексій ЦИМБА

У більшості співвітчизників слобожанські Суми асоціюються насамперед з робітничим колективом науково-виробничого об’єднання імені Фрунзе. Це історична закономірність, адже фрунзенці мають унікальну виробничу історію. 28 листопада 1896 року указом Його Імператорської Величності Миколи II були затверджені умови діяльності в Росії Бельгійського акціонерного товариства «Сумські машинобудівні майстерні (анонімне товариство»). Саме той день поклав початок роботі сьогоднішнього флагмана європейського машинобудування, про який знають у найвіддаленіших куточках світу.

З нагоди ювілею кореспондент «УК» зустрівся з генеральним директором підприємства Олексієм ЦИМБАЛОМ.

— Олексію Юрійовичу, ваше рідне місто — Миколаїв, але з 21 березня цього року працюєте в Сумах, де очолюєте провідне машинобудівне підприємство України. Чи досить часу, аби запитати, що значить «Фрунзе» особисто для вас?

— Цілком. Моє знайомство з машинобудівним виробництвом розпочалося не цьогорічної весни, а значно раніше. Ще коли був студентом, разом з однокурсниками вчилися на досвіді фрунзенців стосовно запровадження господарського розрахунку, швидкого освоєння випуску нових продуктів. Адже на той час то був справжній прорив, виробничі відкриття, які вражали новизною й несподіваними рішеннями. Приємно, що ці кращі надбання, цей креативний настрій підприємству вдалося зберегти, незважаючи на круті історичні віражі. Сьогодні колектив прагне закріпити досягнуті результати, розвинути їх і залишатися на передових виробничих і наукових позиціях в Україні та світі.

Зверніть увагу — у нас не просто підприємство, а науково-виробниче об’єднання. Тобто сплав невід’ємних складових, які за умови грамотного господарювання неодмінно гарантуватимуть успіх. До того ж маємо ще один вид поєднання — молодості й досвіду. Є трудові династії з ветеранами, в яких понад 50-річний стаж роботи на підприємстві, і зовсім молоді фахівці — вони вносять свіжий сучасний струмінь у виробниче життя. 

За ці трохи більш як півроку і колектив, і місто стали мені близькими й дорогими. Вірю, що попереду в нас будуть нові успіхи і досягнення, які стануть продовженням історії підприємства.

— Об’єднання імені Фрунзе вважається машинобудівним. Але випускає продукцію не лише для цієї галузі…

— Справді, її спектр надзвичайно широкий і різноплановий. Провідним для нас залишається виготовлення і поставка технологічного обладнання для нафтової та газової промисловості, зокрема газоперекачувальних агрегатів і компресорів — вони займають 60 відсотків загального портфеля замовлень. Однак маємо значний досвід виготовлення обладнання для хімічної промисловості, підприємств атомної енергетики, військово-промислового комплексу, брали участь у низці космічних проектів, про що, до речі, повідомляв «Урядовий кур’єр».

— Судячи з наведеного переліку, маєте потужний кадровий і технічний потенціал.

— Безперечно. Умовно кажучи, 90% у загальному успіху — працівників, решта — технічна складова. Кадри — наш найголовніший актив.

Стосовно другого — парк технологічного обладнання налічує понад 6 тисяч одиниць. У зварювальному виробництві застосовуємо практично всі відомі види зварювання — електронно-променеве, електрошлакове, плазмове, газотермічне і вакуумне зміцнення металів тощо. Іншими словами, і з кадрової, і з технічної точок зору підприємство має досить потужний потенціал.

На будь-якому виробничому процесі якість гарантуєьбся. Фото прес-служби ПАТ

— З партнерами яких країн співпрацюєте особливо активно і які проекти стали знаковими для нинішнього ювілейного року?

— Вже багато років поспіль нашими основними партнерами залишаються підприємства нафтогазового комплексу Російської Федерації — 65-70% замовлень. Нині для російського «Газпрому» продовжуємо виготовляти комплекс обладнання для оснащення магістральних газопроводів «Ухта — Торжок», «Північний потік», виконуємо окремі замовлення для компаній «Роснефть», «Новатек», «Сургутнефтегаз», «Лукойл».

Вважаємо колективним успіхом пуск в експлуатацію дотискувальної компресорної станції «Хазар», що в Туркменістані. Вона має виняткове значення для цієї країни. Раніше попутний газ спалювався на факелах, а відтепер його використовуватимуть у газопровідній мережі.

Серед партнерів — замовники з Узбекистану. Виготовляємо чимало обладнання для оснащення родовища Урга, реконструкції Мубарецького газопереробного заводу, розпочинаємо будівництво дотискувальної компресорної станції в рамках розширення потужностей теплової електростанції у Навої.

Активно співпрацюємо з Іраном, Казахстаном, Азербайджаном, частину робіт виконуємо на замовлення вітчизняних партнерів. Стосовно останнього маємо сподівання на активізацію саме вітчизняного напрямку, зокрема в рамках реконструкції газотранспортної системи. Розраховуємо на уряд, обласну владу, з якими тісно співпрацюємо і від яких завжди одержуємо підтримку та сприяння.

— Маючи таке потужне виробництво, підприємство зацікавлене в запровадженні енергозберігаючих технологій. Чи знижується залежність від природного газу і на які технології робите ставку сьогодні?

— Фрунзенці в усі без винятку періоди своєї історії проводили модернізацію виробництва. Сьогодні час вимагає робити більший акцент на енергозбереженні. Ми вдосконалюємо нагрівальні і термічні печі — газові пальники замінюємо енергоощадними, виконуємо футеровки їхніх внутрішніх поверхонь сучасними волокнистими матеріалами. Опалювання окремих підрозділів переводимо на значно економніші технології з використанням інфрачервоного випромінювання. Це окремий вектор інвестиційної роботи, який приносить позитивні результати.

— У серпні цього року підприємство розпочало реалізацію першого етапу проекту із впровадження корпоративної інформаційної системи управління підприємством. Яка його кінцева мета?

— Максимально відповідати вимогам часу, а точніше — оптимізувати існуючі бізнес-процеси, що дасть змогу значно ефективніше реагувати на вимоги сучасного ринку. Об’єднання вже має певний досвід стосовно автоматизації своєї діяльності. Протягом останніх років фахівці працюють над створенням системи управління портфелем замовлень, яка максимально відображає всю контрактну картину. Також запроваджуємо систему автоматизованого проектування, завдяки якій прагнемо скоротити трудові витрати на розробку конструкторської документації, поліпшити якість креслень та розрахунків.

— Сумчани знають, що ПАТ тривалий час залишається бюджетоутворюючим підприємством — сьогодні кожна сьома гривня міської скарбниці надходить від фрунзенців. Так само відомо про активну благодійну діяльність, яку проводить товариство. А який, образно кажучи, соціальний щит мають працівники?

— Соціальний захист — окрема розгалужена програма, що враховує десятки різних нюансів і відтінків. Турбота про кожного працівника, їхнє здоров’я, відпочинок були і завжди залишатимуться основою основ роботи керівництва, профспілкового комітету. Колективним договором передбачена низка пільг і компенсацій, надання матеріальної допомоги, безвідсоткових кредитів для власних потреб і навчання. Завжди пам’ятаємо: здоров’я працівників — найцінніший капітал будь-якого підприємства. У розпорядженні колективу — бази відпочинку «Сонячна галявина» і «Зелений гай», дитячий оздоровчий центр «Чайка», санаторій-профілакторій. Робітники разом із дітьми щоліта відпочивають на берегах Чорного та Азовського морів.

Повністю фінансуємо власний банк крові, створений 1995 року. Завдяки йому всі працівники і члени їхніх сімей у разі потреби можуть безкоштовно одержати компоненти крові, необхідні для проведення операцій, лікування в гематологічних, хірургічних, гінекологічних, опікових центрах і відділеннях України.

Якщо вже мова зайшла про благодійну діяльність, то не вистачить і сторінки, аби перерахувати всі її пункти. Але ми робимо добро не заради звітності. За нашого сприяння відроджено низку духовних святинь, допомагаємо міській громаді в облаштуванні обласного центру, беремо участь у багатьох різнопланових проектах.

— Що ви скажете колективу того дня, коли відзначатимете ювілей?

— Привітаю усіх і кожного зі 115-річчям нашого підприємства. Підприємства з багатою історією, з традиціями, що передаються з покоління в покоління фрунзенців, з яскравими здобутками та звершеннями! Побажаю насамперед міцного здоров’я, душевного комфорту і злагоди в родинах, віри й упевненості в завтрашньому дні. Переконаний: все, що маємо зробити, неодмінно зробимо! Адже «Фрунзе» означає розвиток і оновлення. Завдяки цьому й надалі залишатимемося колективом, на який орієнтуватимуться інші підприємства.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

 

ВІХИ ІСТОРІЇ 

28 листопада 1896 р. — Указом Його Імператорської Величності Миколи II були затверджені умови діяльності в Росії Бельгійського акціонерного товариства «Сумські машинобудівні майстерні (анонімне товариство)».
1897 р.
— випущено першу продукцію — головним чином для ремонту цукрозаводів та залізниці. Колектив налічує 350 робітників.
1900-1902 рр.
— налагоджено виробництво випарних апаратів, фільтрувальних та бурякових пресів для цукрозаводів.
1908 р.
— виготовлено першу вітчизняну парову машину.
1910-1912 рр.
— завдяки створенню професійної конструкторської групи виготовлено низку нових виробів для різних галузей і насамперед відцентрових насосів низького та високого тиску.
1922 р.
— повністю відновлено виробництво після громадянської війни.
1928 р.
— підприємство одержує назву «Сумський машинобудівний завод імені М. В. Фрунзе».
1929 р.
— вперше в Україні освоєно електродугове зварювання.
1933 р.
— виготовлено перший поршневий компресор продуктивністю 10 тисяч кубічних метрів на годину.
1937—1940 рр.
— випущено унікальний надпотужний компресор для синтезу аміаку.
1941—1944 рр.
— евакуація до  міст Тамбов, Черчик, Челябінськ, Кемерово. Виконання завдань для потреб фронту.
1946—1948 рр.
— відновлення виробничих потужностей.
1950—1959 рр.
— виготовлення обладнання для атомної промисловості та цільових програм космічних досліджень.
1960 р.
— на конвеєрі вітчизняна новинка — важкі компресори.
1969—1975 рр.
— освоєно випуск 72 зразків нових установок, машин і агрегатів.
1976 р.
— створено Сумське машинобудівне виробниче об’єднання імені М. В. Фрунзе.
1980 р.
— до складу об’єднання включено завод атомного енергетичного машинобудування.
1985 р.
— Підприємство одержує назву «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання імені М.В. Фрунзе».
1988 р.
— італійська фірма «Даніелі» будує фрунзенцям завод з виробництва обважнених бурильних і ведучих труб для нафтової і газової промисловості.
1994 р.
— створення на базі підприємства акціонерного товариства відкритого типу.
1997 р.
— одержано сертифікат, який підтверджує відповідність існуючої у ВАТ системи якості продукції міжнародному стандарту ISO 9001.
2000—2006 рр.
— розширення номенклатури продукції, реструктуризація підприємства, введення в експлуатацію нових промислових об’єктів.
2007 р.
— підприємство ввійшло до складу фінансово-промислової групи «Енергетичний стандарт».
2011 р.
— ВАТ «Сумське НВО імені М. В. Фрунзе» перейменоване в публічне акціонерне товариство.

 

ДОСЬЄ «УК»

Олексій ЦИМБАЛ. Народився 1 жовтня 1971 року в Миколаєві. Закінчив Миколаївський кораблебудівний інститут за спеціальністю «Економіка і управління в машинобудуванні». В 2007— 2008 роках навчався за програмою Школи бізнесу Відкритого університету Великобританії і одержав професійний сертифікат в галузі менеджменту.

Трудову діяльність розпочав у 1994 році. Пройшов трудовий шлях від економіста ливарного цеху до фінансового директора державного підприємства «Зоря — Машпроект». З березня 2011 року — генеральний директор ПАТ «Сумське НВО імені М. В. Фрунзе». Кандидат економічних наук.