Генеральний директор
ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе»
Олексій ЦИМБАЛ 

Флагман вітчизняного машинобудування ПАТ «Сумське НВО імені М.В. Фрунзе» — широко знане підприємство за межами України. Впродовж більш як століття  його продукція знаходила і знаходить успішне застосування на всіх континентах.

Про сьогодення підприємства та перспективи розвитку кореспонденту «УК» розповідає генеральний директор об’єднання Олексій ЦИМБАЛ.

— Олексію Юрійовичу, справедливо підмічено: перед тим, як зазирнути в майбутнє, варто озирнутися на минуле. Якими були для підприємства минулий рік та перше півріччя нинішнього? 

— Якщо коротко, то доволі успішними. За останні три роки 2012-й був найкращим як за обсягами виробництва, так і за податковими відрахуваннями, підвищенням заробітної плати.  Ми виконали обсяг робіт, який гарантували своїм партнерам. Обсяги реалізованої продукції перевищили 400 мільйонів доларів, що майже на 18 % більше, ніж у 2011 році.

Торік на світовому ринку стабільний попит мало компресорне обладнання торгової марки FRUNZE: газоперекачувальні й турбокомпресорні агрегати, компресори, змінні проточні частини і ротори до них. До того ж торік значно зросла частка замовлень для нафтогазового комплексу, хімічної промисловості.

З початку цього року виконали низку замовлень російського «Газпрому» для оснащення газогону «Бованенково—Ухта», а саме: відправили компресорне обладнання для КС «Гагарацька», других черг станцій «Новоприводінська», «Новосиндорська».

Також виготовили апарати використання тепла нейтралізації для промислових підприємств, що спеціалізуються на випуску хімічної продукції: ВАТ «Дорогобуж» (Російська Федерація) і ТОВ «Неохім» АТ (Болгарія). Завершено роботи над вакуумними водокільцевими насосами для казахського «Казцинк» і російського «Белмашенерго».  Своєчасно відвантажили турбоблок і все необхідне загальностанційне обладнання для нової КС на Правдинському родовищі на замовлення «Роснефти».

Останнім часом уклали кілька масштабних контрактів, зокрема з ВАТ «Газпромнефть». З цією компанією НВО ім. М.В. Фрунзе співпрацює вперше. Для  нових партнерів  будемо облаштовувати компресорну станцію на Ети-Пурівському нафтовому промислі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Йдеться про 2 турбокомпресорні агрегати, а також загальностанційне обладнання, з-поміж якого  апарати повітряного охолодження, сепаратори різних модифікацій, арматурні блоки, кабельна естакада, міжблокова обв'язка. Також цього року  попрацюємо  ще на одному родовищі в Західному Сибіру — Термокарстовому, для якого, зокрема, виготовимо партію блоків адсорберів і колон деетанізації.

Понад 90% обладнання підприємство відправляє на експорт. Фото з сайту frunze.com.ua

— Чи має нинішній ринковий рік якісь особливості і в чому вони полягають?

— Традиційно понад 90 % обладнання підприємство відправляє на експорт. Але  цього року дещо змінилася структура ринків, що утримувалася тривалий час. Значно збільшилися обсяги замовлень далекого зарубіжжя, зросла частка Середньої Азії, є замовлення з України, натомість частка Російської Федерації зменшилася, хоча все ще лідирує.

Цьому кілька причин. Головна — зменшення питомої частки «Газпрому» в нашому портфелі замовлень. Це цілком об’єктивно, бо скоротилося споживання газу, про що неодноразово заявляло керівництво «Газпрому».

Але нині в російських нафтогазовидобувників є інший потужний  напрямок — утилізація попутного нафтового газу, що є державною вимогою до нафтогазових компаній сусідньої країни. У цьому  сегменті НВО ім. М.В. Фрунзе має досвід і дуже добру референцію. Отож нині наше підприємство перепрофілюється, підлаштовуючи  виробництво під інших замовників й інші продуктові лінійки. На це потрібен час і ресурси, але така робота активно ведеться.

Сьогоднішнє наше головне завдання — нові замовлення. З початку року напрацьовуються зв’язки із замовниками та партнерами, визначаються перспективи. Поточний рік для об’єднання є проміжним етапом до потужної діяльності у 2014—2015 роках. Уже зараз спеціалісти опрацьовують проекти для участі у тендерах на загальну суму більше мільярда доларів. Тому я впевнений, що роботи для колективу вистачить на  роки.

— Наскільки міцна фінансова ситуація на підприємстві, адже пролунали окремі застереження про буцімто певні труднощі?

— Аби не бути голослівним, зішлюся на висновки низки аудиторських компаній зі світовими іменами та банківські установи, які постійно здійснюють моніторинг фінансового стану підприємства на предмет здатності обслуговувати і повертати отримані кредити.  Так ось: жоден банк не видав би підприємству кредит на десятки мільйонів доларів без ∂рунтовного аналізу його фінансового стану, здатності до розвитку і нарощування обсягів виробництва. А ми такі  кошти отримуємо. Отже, ми на  плаву.

— А яка інвестиційна складова підприємства?

—У цьому році запланували інвестувати в технічний розвиток підприємства понад  9 мільйонів доларів.  Напрямів   кілька.

Насамперед це оновлення основних засобів. Розроблені комплексні програми модернізації механоскладального, заготівельного та котельно-зварювального виробництв. Зокрема,  найближчим часом  придбаємо два дорогих верстати: для обробки осерадіальних коліс з прямолінійними лопатками складного профілю та токарно-карусельний з числовим програмним керуванням (ЧПК) для обробки деталей проточної частини відцентрових компресорів. З огляду на виробничі плани до кінця  року вони стануть у неодмінній пригоді і завдяки їм зашиємо вузькі місця у виробничому циклі.

Крім того, плануємо створити пресову дільницю, розпочинаємо модернізацію  дільниці зі складання відцентрових компресорів, щоб вивести її на європейський рівень оснащення. Для цього придбаємо фарбувально-сушильну і мийну камери,   засоби малої механізації.

Кілька інвестпроектів спрямовані на скорочення енерговитрат. З цією метою  триває  модернізація термічних печей із застосуванням енергоефективних технологій.

Частину коштів використаємо для будівництва та реконструкції об'єктів основного, енергетичного та допоміжного призначення. Мова насамперед про будівництво ковпакової електричної печі, реконструкцію систем опалення та освітлення в окремих цехах, модернізацію зовнішніх мереж питного водопроводу на одному з виробництв, впровадження систем автоматичного пожежогасіння на виробничих об'єктах.

Ще один напрям — комп’ютерні технології та системи конструкторсько-технологічного проектування. Продовжуємо впроваджувати системи SAP ERP, закуповуємо комп’ютерну техніку, ліцензійне програмне забезпечення,  модернізуємо серверне обладнання, комп’ютерні інформаційні мережі. Одне слово, задумів чимало, і всі вони реальні.

— Яка нині кадрова політика? Чи вистачає робітників, чи  можливі  скорочення? Наскільки  соціально захищені працівники?

— Сьогодні фрунзенський колектив налічує понад 12 тисяч працівників. У НВО ім. М.В. Фрунзе великі плани, і кваліфіковані робітники —  на вагу золота. Отож про  скорочення не може бути й мови. Більше того, ми найближчим часом плануємо прийняти на роботу близько 100 молодих робітників і інженерів — випускників профільних навчальних закладів.

Наш колективний договір Федерація профспілок України визнала кращим у машинобудівній галузі за підсумками всеукраїнського конкурсу в 2011—2012 роках. Такого масштабного і гарантованого пакета, як у нас, немає на жодному подібному підприємстві. Це величезний том, у якому передбачені всі моменти  соціального захисту кожного працюючого. Тому в цьому плані робітники- фрунзенці почуваються особливо впевнено.

— Насамкінець — кілька слів про портфель замовлень, що маєте сьогодні.

— Портфель замовлень на цей рік перевищує 400 мільйонів доларів. Продукція торгової марки FRUNZE до кінця року буде відправлена замовникам із Російської Федерації, до країн Середньої Азії й СНД, а також далекого зарубіжжя. Левову частку замовлень нинішнього року отримали від російських компаній, серед яких «Газпром», «НОВАТЕК», «Роснефть» та інші провідні нафтогазові корпорації. Також активно працюємо на ринках далекого зарубіжжя, маємо замовлення з Туркменістану, Узбекистану, Азербайджану, а також України.

Найбільший попит на світовому ринку має нафтогазове і нафтохімічне обладнання — його частка сягає 90 %. Крім того, реалізовуємо  контракти з випуску продукції для АЕС, насосів різного призначення, серійного обладнання.

Іншими словами, твердження про спад у виробництві і соціальній сфері, що з’явилися останнім часом,  явно перебільшені і ∂рунтуються лише на емоціях тих, хто їх поширює.                                                                      

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олексій ЦИМБАЛ. Народився 1971 року в Миколаєві. У 1993 році закінчив Миколаївський кораблебудівний інститут за спеціальністю «економіка і управління в машинобудуванні».

Трудову діяльність розпочав у 1994 році. Пройшов шлях від економіста до фінансового директора ДП НВКГ «Зоря-Машпроект». Кандидат економічних наук.

З березня 2011 року — генеральний директор ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе».