ЗДОРОВ’Я

Жителям Черкащини доводиться відстоювати своє право на одержання доступних медичних послуг

Васютинська дільнична лікарня, що в Чорнобаївському районі на Черкащині, недавно ледь не потрапила під оптимізацію. Тож дізнавшись про наміри місцевої влади, чимала делегація на чолі з головою сільської ради Наталією Терещенко вирушила до райцентру. Розмова, яка відбулася в райдержадміністрації та в бюджетній комісії районної ради, як розповіла головний лікар дільничної лікарні Олена Радько, дала змогу тільки відкласти розгляд цього питання. Адже головне залишилося невирішеним: нестача бюджетних коштів змушує районну владу шукати шляхи фінансування охорони здоров’я. 

Тим часом дільнична лікарня у Васютинцях, яка обслуговує й жителів сусіднього села Москаленки, — один із найкращих медичних закладів у районі. І хоч сама Олена Радько — і головний лікар, і сімейний в одній особі, зате люди задоволені, адже її досвід та допомога кваліфікованого середнього медперсоналу роблять свою справу. П’ять ліжок стаціонару, уважне ставлення до хворих, непогане забезпечення медикаментами та матеріалами — все це сприяє ефективному лікуванню.

Для пацієнта важливі не тільки уколи, а й увага медперсоналу. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Уявити, що лікарню закриють чи переведуть в амбулаторію, просто неможливо, — каже Олена Миколаївна. — Люди звертаються до нас фактично і вдень, і вночі. Ми — і швидка допомога, й стаціонарне лікування, й діагностичний центр. Адже до райлікарні — 45 кілометрів. А пункт швидкої допомоги, що за 15 кілометрів від нас у селі Вереміївка, навряд чи зможе чимось допомогти, адже обслуговує шість сіл.

Заступник голови Чорнобаївської райдержадміністрації Юрій Коцур, до якого я звернувся за роз’ясненням, підтвердив, що з бюджетними коштами на охорону здоров’я в 2013 році буде сутужно, адже передбачили їх тільки 5 мільйонів при потребі втричі більшій. Ось із міркувань оптимізації витрат на потреби медичних закладів і виходили, вивчаючи це питання. Однак ніхто не збирається закривати чи навіть реорганізовувати дільничну лікарню в Васютинцях. Вирішили пошукати кошти на утримання закладу шляхом зменшення інших витрат, зокрема деякого скорочення ліжок у районній лікарні. Тож питання реорганізації згаданої лікарні навіть не виносилося на розгляд сесії районної ради, яка недавно відбулася. 

Якщо жителям та медикам Васютинців уже можна не тривожитися, адже здоровий глузд переміг, то працівники відділення швидкої медичної допомоги Звенигородської центральної районної лікарні нині живуть у постійному страху: місцева влада планує переселити їх із центру міста в напівпідвальне приміщення на околиці. Майже півсотні медичних працівників підписали звернення до місцевих ЗМІ, відстоюючи право на нормальні умови обслуговування хворих. Приміщення, яке пропонують швидкій допомозі, не відповідає елементарним вимогам: у напівпідвалі вологі, уражені грибком стіни, прогнила підлога, залита каналізаційними відходами. Щоб привести його в нормальний стан, потрібно вкласти чималі кошти. Тим часом  необхідності переселення, як вважають медики, немає. Проте у райдержадміністрації ведуть мову про якусь «оптимізацію», обіцяють вивчити питання й розглянути на сесії.

Утім, і так зрозуміло, що кошти, які підуть на додаткові ремонтні витрати (а це не одна сотня тисяч гривень), незручності для людей, адже збільшення відстані транспортування хворих тягне за собою можливі ускладнення в наданні екстреної допомоги, ризики для здоров’я й життя пацієнтів, перетворюють ці намагання реформувати галузь в оптимізацію навиворіт.