НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Якщо восени жовте листя довго не опадає з дерев, зима буде суворою

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Три минулих літніх місяці були щедрими на спеку і грозові дощі. Попри погодні негаразди, трудівники села зустрічають осінь із хорошим урожаєм:  державні засіки повняться добірним зерном. На  осінніх ринках маємо широкий вибір овочів і фруктів, винограду та баштанних. Непоганий «урожай» зібрали й пасічники: оскільки пишно цвіли медоноси, літній взяток був щедрим.

Якою ж буде осінь? За народними прикметами, сухою. Знаковими на майбутні прогнози є кілька днів у вересні. Вести свої спостереження можна починати з 5 вересня — Луки-Брусничника. О цій порі починає з’являтися осіннє забарвлення у гаях і дібровах. Запалахкотять яскравим рум’янцем горобина, калина, шипшина — перша ознака теплої осені. Зверніть увагу, як падає листя з осики: якщо горілиць — буде холодна зима, а якщо долілиць —  осінь і зима будуть теплими. Якщо листопад у вересні затримається, осінь буде сухою. Відліт журавлів до свята Луки-Брусничника — на ранню зиму.

Свято  Усікновіння нагадує про те, що Іоанна Хрестителя, звинуваченого за критичні промови проти правителя Галілеї Ірода Антипи, обезголовили на прохання його дружини Іродіади. Згадувати день  мученицької кончини  пророка почали його учні. У наш час цього дня поминають воїнів, які загинули на полі бою. У давнину це був єдиний день, коли господині не варили борщу: не вживали овочів, що мають круглу форму (капуста, буряк, картопля). «Іван Пісний — осені батько хрещений, осінь стрічає, а баба своє літо починає», — стверджує народне прислів’я. З Усікновіння починаються холодні  зоряні ночі.

Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

14 вересня — Семена-Стовпника (Семена-літопроводця). До цього дня слід завершити сіяти озимі. На Семена засилають старостів, а на Покрову (14.10) — справляють весілля. З 14 по 21 вересня триває друге «бабине літо». Коротшають дні, довшають ночі. «На Семена до обіду сій, ори, а після обіду  немає пори», — каже народне прислів’я. Якщо з цього дня починають відлітати у вирій гуси, зима буде рання. Летять клини високо — осінь буде затяжною; низько — зима сніжною. Якщо на цей час ще не відлетіли у вирій шпаки — осінь буде холодна, з дощами.

Різдво Богородиці здавна відзначають як день жіноцтва. Свята вважається покровителькою бездітних жінок і допомагає їм стати породіллями. Цього дня претендентки на материнство повинні пригощати обідом і обдаровувати бідних і нужденних, «щоб молилися Богородиці за її дітей». Із Другою Пречистою завершується заготівля чар-зілля, барвінку. За давніми прикметами, з цього дня починається справжня осінь.

На Петра і Павла (осінніх) Горобинника припадає день осіннього рівнодення. Горобина цього дня — іменинниця.  У селах її червоні кетяги розвішують під стріхами поряд із калиною. Гарно вродила горобина — осінь буде дощова.

Свято Воздвиження — поклоніння Хресту Господньому. У багатьох релігіях знак хреста вважається символом вічного життя. Але після Голгофи цей символ став знаменням спасіння. У народі існує повір’я, що цього дня здвигається небо і земля. Усі плазуни ховаються у глибокі нори і сплять там цілу зиму, аж до першого весняного грому. 

Пора осіннього різнобарв’я — чудова і неповторна. Здрастуй, осінь!

НАШ КАЛЕНДАР

1 вересня — День знань.

2 вересня — День нотаріату; День підприємця.

8 вересня — Міжнародний день солідарності журналістів; Міжнародний день грамотності;  День фізичної культури і спорту; День українського кіно.

9 вересня — День танкістів; День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості.

11 вересня — Усікновіння голови пророка Іоанна Хрестителя. Суворий піст.

15 вересня — Міжнародний день демократії; День винахідника і раціоналізатора; День фармацевтичного працівника.

16 вересня — День працівника лісу; Міжнародний день охорони озонового шару.

17 вересня — День рятівника.

21 вересня — Міжнародний день миру; Різдво Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста.

22 вересня — День партизанської слави.

23 вересня — День машинобудівника; Петра і Павла (осінніх).

24 вересня — Всесвітній день боротьби із захворюваннями серця.

26 вересня — Європейський день мов.

27 вересня — День туризму; Воздвиження Хреста Господнього.

30 вересня — Всеукраїнський день бібліотек. День усиновлення; Всесвітній день моря.