ВИБОРИ-2012

Мажоритарне яблуко розбрату

Лише час залагоджує конфлікти, та йому необхідно допомогти. Вочевидь, цю засторогу  американської політики не враховують ті, хто всупереч логіці та здоровому глузду роздмухує вогнище ворожнечі довкола так званих проблемних виборчих округів.

Спершу там повільно рахували бюлетені, а нині ще повільніше перераховують. Водночас  на окремих дільницях та округах продовжують зникати голови і члени комісій із печатками, кудись вивозять  пакети з бюлетенями, якісь зловмисники передають на електронні носії недостовірні дані тощо.  Більше того, окремі учасники виборчого процесу вдаються до брутальних бійок, і участь у цих неподобствах беруть правоохоронні органи.

Ідеться, уточнюємо, не про чергове телевізійне шоу на кшталт «життя за склом», а про  офіційну виборчу кампанію, день голосування в якій видався напрочуд спокійним і виваженим, а  підрахунок голосів, за словами заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, на жаль, дедалі більше набуває  присмаку «фізичної сили,  сльозогінного газу та адміністративного тиску».

Приміром, хто візьметься пояснити на загал дії вінницьких рахувальників  з невеликого одномандатного округу №11? Адже дільничні комісії тут вчасно подали  до окружної свої результати, та членам окружкому, за словами  заступника голови ЦВК, ці дані не припали до вподоби, тому вони заблокували введення системним адміністратором результатів громадянського волевиявлення на дільницях до системи «Вибори». Ніч, як мовиться, зробила свою чорну справу: приміщення, де зберігалася документація, відкрили, пломби зламали, пакети з бюлетенями розпечатали. Кримінал, та й годі!

Упродовж тижня вся країна стежила за грубими порушеннями виборчого закону в Шевченківському районі столиці. Коли ж 1 листопада до ЦВК надійшли акти про виявлені неподобства, комісія із власної ініціативи зрештою перевірила виконання  повноважень членами окружкому №223. І те, про що вже кілька днів повідомляли численні ЗМІ, виявилося чистою правдою: голова окружної комісії не хотів приймати протоколи з чотирьох виборчих дільниць, не передавав інформацію до ЦВК,  а на ЄІАС «Вибори» звідси надійшла недостовірна інформація.

Свою незгоду з математикою, мовляв, сума нулів — то також цифра, демонструють і окремі суди.  Розповідають, що на Київщині за рішенням місцевої Феміди 30 тисяч бюлетенів визнано недійсними після того, як окружна комісія №94  взялася перераховувати голоси.

То мають рацію ті, хто вимагає фахової експертизи  уточнених бюлетенів. Зокрема голова ЦВК Володимир Шаповал небезпідставно назвав такий підрахунок «неподобством», а його заступниця Ж. Усенко-Чорна додала, що процедура перерахунку зараз якраз і полягає «у псуванні бюлетенів».

Одне слово, фініш виборчої кампанії  дуже вже нагадує народну приказку про  невдах-артистів: танцювали-танцювали, а вклонитися забули. І хоч  політологи вже побачили перспективу електоральної демократії в тому, що «ресурс гречки» не переміг, через  викривлені амбіції десятка мажоритарників Україна не може отримати справедливий результат виборчих перегонів.

Сухого паліччя в затухаюче полум’я виборчих баталій  додалося в понеділок, 5 листопада: ЦВК  зобов’язала  виборчі комісії в 13 округах скласти уточнені протоколи про підсумки голосування  і зробити це до четверга.  З-поміж них  округи №№116 (Львівщина), 64 та 66 (Житомирщина), 3,9,10 (АР Крим), 212, 217 та 222 (Київ).

Тобто рівноваги страху за ймовірне викривлення нашого з вами волевиявлення знову поменшало, а  про рівновагу довіри говорити ще зарано.