Як з численних пазлів поступово складається цілісна картинка на задану тему, так і проглядається певна система за різноплановими подіями освітянського життя останніх трьох років. Зрозуміло, в цьому списку  не вистачає ще багатьох фрагментів, без яких реформування галузі  далеко не повне. Та ще жодна країна  не поставила  в цьому процесі крапку. 

2010 рік

27 серпня 

Уперше за  роки незалежності України пройшло розширене засідання Кабінету Міністрів  з питань освіти і науки.  Уряд розглянув близько 40 проектів нормативно-правових актів, що окреслюють подальші шляхи розвитку освіти.

Ухвалено урядову постанову  «Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року».

30 вересня

Указом № 926/2010 Президента України «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні» 2011 рік оголошено Роком освіти та інформаційного суспільства в Україні. Це надало змогу забезпечити поліпшення функціонування та інноваційного розвитку освіти в Україні, підвищити її якість та доступність, інтеграцію до європейського освітнього простору із збереженням національних досягнень і традицій.

Видано Указ Президента України  «Про Державну премію України в галузі освіти». При Президентові України утворено Комітет з Державної премії України в галузі освіти. Затверджено Положення про премію, Положення про Комітет та персональний склад Комітету.

5 листопада

Пройшов І Всеукраїнський з’їзд педагогічних працівників дошкільної освіти під головуванням міністра освіти і науки  Дмитра Табачника. У його  роботі  взяли участь понад 1300 делегатів з усієї країни, які, зокрема,  розглянули  проект Державної цільової програми розвитку дошкільної освіти в Україні до 2017 року та проект Програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт».

9 грудня

Указом Президента України  утворено Міністерство освіти і науки, молоді та спорту.

Торік вийшов президентський указ про призначення стипендій Президента України переможцям І і II Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

2011 рік

25 лютого

У Київському палаці дітей та юнацтва пройшла перша Всеукраїнська виставка-зліт дитячої творчості «Країна юних майстрів». Її відвідали Президент України Віктор Янукович та міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Посадовці ознайомилися з кращими творчими та винахідницькими доробками лауреатів і переможців міжнародних та всеукраїнських конкурсів, фестивалів:  декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, рухомими технічними моделями, проектами і винаходами юних конструкторів, презентаціями результатів роботи натуралістів тощо.

15 квітня 

З квітня 2011 року за ініціативи Прем’єр-міністра  Миколи Азарова реалізується урядова бюджетна програма з навчання студентів і аспірантів, а також стажування наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах і наукових установах світу.

У 2011/2012 навчальному році вперше  на навчання та стажування до провідних зарубіжних вищих навчальних закладів направлено 275 осіб з 36 українських вищих навчальних закладів: 106 студентів, 82 аспіранти і 87 науково-педагогічних працівників.

Упродовж 2012/2013 навчального року на навчання або стажування у провідні закордонні вищі навчальні заклади направили 353 особи з 47 українських вишів: 180 студентів, 73 аспіранти і 100 науково-педагогічних працівників.

20 квітня

Прийнято постанову Кабінету Міністрів «Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти».

19 травня  

Школярі 8-х класів  вдруге стали учасниками міжнародного  дослідження якості природничо-математичної освіти (TIMSS). Оцінюванням було охоплено понад 600 000 учнів початкової та основної школи з 63 країн світу та 14 штатів чи окремих регіонів. Учасниками дослідження 2011 року стали 3378 учнів 8-х класів із 148 загальноосвітніх навчальних закладів  усіх областей країни, міст Києва та Севастополя. Результати дослідження показали, що Україна підвищила свою позицію у міжнародному рейтингу з математики — з 25-го місця у 2007 році — до 19-го місця у 2011 році, а з природничих дисциплін — з 19-го до 18-го місця.

15 серпня

Постановою Кабінету Міністрів затверджено Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах. 

16 вересня

У  Москві пройшли Дні освіти і науки України в Російській Федерації. Українська делегація, яку очолив  міністр  Дмитро Табачник, налічувала понад 400 учасників. Під час заходів відбулися зустрічі керівництва Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерства освіти і науки Російської Федерації, представників дошкільних та позашкільних навчальних закладів, керівників шкіл та професійно-технічних закладів освіти, представників вищої, післядипломної освіти та університетської науки обох держав.

 22 вересня 

За участі Прем’єр-міністра  Миколи Азарова та міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника пройшло відкриття Форуму міністрів освіти європейських країн «Школа XXI століття: Київські ініціативи». За результатами дводенної роботи вироблено сім напрямів євроінтеграції середньої освіти та проекти практичних дій щодо кожного з них: дошкільна освіта, викладання історії, толерантність, мовне питання, інформаційно-комунікативні технології, розвиток міжнародних партнерських зв’язків навчальних закладів, підготовка вчителів.

30 вересня

Уперше Президент України присудив Державні премії та відзначив державними нагородами освітян з нагоди Дня працівників освіти.

23 листопада 

Прийнято постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти» та  «Про затвердження Національної рамки кваліфікації».

14 грудня 

Прийнято постанову Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку проведення моніторингу якості освіти».

Учасниками Кубка шкільного футболу Євро-2012 стали майже 10 тисяч учнівських команд

2012 рік

14 лютого 

Кабінет Міністрів розглянув низку питань, які сприятимуть розвитку IT-галузі в Україні,  після  консультацій з ректорами провідних вітчизняних вищих навчальних закладів та представниками IT-компаній. Уряд врахував пропозиції щодо підвищення якості підготовки фахівців у сфері інформаційних технологій у своїх рішеннях.

2 березня

Пройшла ІІ Всеукраїнська виставка-звіт дитячої творчості «Країна юних майстрів», на якій представили свої здобутки понад 400 юних майстрів.

2 березня

Під головуванням міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника в столиці пройшов Всеукраїнський семінар «Освіта в сільській місцевості: перспективи розвитку».

9 квітня

У загальноосвітніх навчальних закладах введено новий предмет «Фінансова грамотність». Це дасть змогу учням старших класів отримати певні фінансові знання та розвинути практичні навички щодо їх застосування.

12 квітня

Під головуванням першого заступника міністра освіти і науки, молоді та спорту Євгена Суліми пройшло  засідання міжвідомчої робочої групи з питань розроблення та впровадження Національної рамки кваліфікацій. У засіданні взяли участь представники 11 міністерств, Федерації професійних спілок, Конфедерації роботодавців, Державного центру зайнятості, Національної академії наук, Української асоціації якості тощо.

Під час засідання члени робочої групи розглянули питання щодо організації співпраці з роботодавцями, залучення міжнародної технічної та фінансової допомоги, забезпечення міжнародного визнання Національної рамки кваліфікацій та затвердили план заходів щодо впровадження Національної рамки кваліфікації.

23 квітня 

У Києві пройшов І Всеукраїнський з’їзд вчителів математики, на якому, зокрема, обговорювалася нова навчальна програма з математики для 5—9 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Обговорено питання про стан впровадження Державної цільової  програми поліпшення якості природничо-математичної освіти, а також про реформування системи підготовки вчителів.

25 квітня

Пройшов перший Всеукраїнський форум майстрів виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та створено Всеукраїнську раду майстрів виробничого навчання.

25 квітня

У Києві пройшов І Всеукраїнський з’їзд вчителів інформатики, в якому взяли участь 192 делегати з усієї країни, а також представники Національної академії педагогічних наук, вищих навчальних закладів, інших установ та відомств.

26—28 квітня 

Дмитро Табачник узяв участь у Бухарестській конференції міністрів освіти (Румунія) — Болонський процес Європейський простір вищої освіти і Третьому форумі з питань політики Болонського процесу. Мета Бухарестської конференції міністрів — обговорення та розгляд діяльності у рамках Болонського процесу за трьома напрямами, які спрямовані на завершення структурних реформ у вищій освіті.

27 квітня

Уряд затвердив план заходів щодо формування громадянської культури та підвищення рівня толерантності у суспільстві. Міністерством освіти і науки, молоді та спорту включено до навчального плану курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти спеціальні курси «Психолого-педагогічні аспекти профілактики насильства в молодіжному середовищі», «Психологія попередження та вирішення конфліктів у закладах освіти» і «Толерантне спілкування — один із засобів ефективного впливу на особистість».

12 травня 

Пройшли змагання Кубка зі шкільного футболу «ЄВРО-2012».  Учасниками турніру стали майже 10 тисяч шкільних команд. Близько 150 тисяч учасників виборювали право представляти свій навчальний заклад у наступних стартах. За олімпійською системою відбулося майже 8 тисяч футбольних зустрічей, які визначили 627 переможців районних та міських змагань.

15 травня 

Уперше проведено конкурс «Вихователь року». Він започаткований задля сприяння підвищення престижності праці вихователів дошкільних навчальних закладів, їхньої ролі у розвитку і вихованні дітей дошкільного віку, самореалізації і розкриттю творчого потенціалу педагогів.

31 травня 

Уряд призначив 75 стипендій видатним тренерам, що забезпечують підготовку спортсменів до участі в Олімпійських та Паралімпійських іграх.

1 червня 

Пройшов ІІ Міжнародний педагогічний конгрес, присвячений теоретико-методичним засадам дошкільної освіти в сучасному  освітньому просторі. У його роботі  взяли участь науковці, студенти та практичні працівники дошкільних навчальних закладів України, Російської Федерації, Туреччини та  Іраку.

18 липня 

Введено посаду асистента вчителя до переліку педагогічних посад з метою організації психологічного і соціального супроводу в умовах інклюзивного навчання.

1 серпня

 Урядом ухвалено рішення про заснування Премії Кабінету Міністрів  за розроблення і впровадження інноваційних технологій. Вона присуджуватиметься на конкурсних засадах щороку за особливі досягнення у розробці та впровадженні інноваційних технологій у виробництво.

7 вересня

Пройшов Всеукраїнський форум «Батьки і діти». У заході взяли участь понад 300 делегатів — представники батьківської громадськості, голови піклувальних рад, лідери учнівського самоврядування, працівники органів управління освітою та педагогічні працівники загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів з 27 регіонів країни.

10 вересня

 На засіданні Кабінету Міністрів  схвалено Національну стратегію розвитку освіти в Україні в період до 2021 року. Документ має сприяти вдосконаленню правових та організаційних засад розвитку освіти в країні. До розроблення стратегії долучилися практично всі освітянські колективи, громадськість. Національна стратегія розвитку освіти визначатиме головні напрями, пріоритети, завдання і механізми реалізації державної політики в галузі освіти, кадрову і соціальну політику та становитиме основу для внесення змін і доповнень до чинного українського законодавства, управління і фінансування, структури та змісту освіти.

13—14 вересня

В Україні пройшли Дні науки і освіти Російської Федерації. Відповідно до українсько-російських домовленостей підписано міжурядову угоду про взаємне визнання Україною та Російською Федерацією наукових ступенів і звань, Меморандум про співробітництво в освітній галузі між Україною та Російською Федерацією і ПАТ «Промінвестбанк» про подальші заходи з розвитку та поглиблення співробітництва в галузі загальної середньої освіти на 2012—2014 роки.

Загалом проведені в  рамках Днів заходи сприяли  розширенню партнерських зв’язків, обміну передовим досвідом.

14 вересня

Надруковано перші п’ять модулів спільного методичного посібника з проблем історії України та Росії для вчителів історії. Посібник складається з кількох частин, до кожної з яких входять модулі (розділи), написані спільно, що відтворюють різні періоди нашої історії.

19 вересня 

Урядом ухвалено рішення про збільшення розміру стипендій Президента України та Кабінету Міністрів  для молодих учених. З 1 січня 2013 року передбачено встановлення їх розміру в обсязі 120 і 100 відсотків відповідно від розміру одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб кожна.

27 вересня

Міносвіти спільно з Всеукраїнською асоціацією працівників дошкільної освіти вперше проведено Всеукраїнський день дошкілля. Було організовано виставку творчих робіт дітей та працівників дошкільних навчальних закладів з усіх куточків країни. Міністерством заплановано щорічно відзначати 27 вересня Всеукраїнський день дошкілля.

26-30 вересня

Пройшов ІІІ (фінальний) етап Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри «Зірниця». Урочисте закриття фінального етапу «Зірниці» відбулося 30 вересня 2012 року біля Меморіалу героїчної оборони Севастополя 1941 — 1942 років (Автономна Республіка Крим). За перший рік проведення до Всеукраїнської гри приєдналося понад 200 тисяч дітей, яких готували вчителі фізичної культури і захисту Вітчизни загальноосвітніх навчальних закладів, керівники гуртків центрів позашкільної освіти. Результати районних і обласних етапів засвідчили зацікавленість і активну участь учнів у грі. Поряд з фізичною підготовкою дітей керівниками команд багато уваги приділялося питанням вивчення історії рідного краю, його бойових традицій, вшановування ветеранів—учасників Великої Вітчизняної війни.

27—30 вересня 

Пройшов ІІ Міжнародний конгрес «Місія вчителя в сучасному світі», в  роботі якого взяли участь понад 300 учених, педагогів-практиків із 16 країн світу. На форумі розглядалися концептуальні теорії та моделі підготовки вчителів, авторські інновації вчених та педагогів-практиків, приділялася увага обговоренню питань розвитку  педагогічної освіти загалом.

18 жовтня

Президент України Віктор Янукович відкрив ІІІ Спортивний конгрес України. У його роботі  взяли участь керівники державних установ, представники місцевого самоврядування, громадських спортивних організацій, олімпійські чемпіони, представники усіх 27 регіональних відділень Національного олімпійського комітету України та інші фахівці сфери фізичної культури.

19 жовтня

Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про призначення стипендій Президента України переможцям І і II Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка».

28 лютого

Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади». Пройшла реорганізація Міністерства освіти і науки, молоді та спорту  шляхом розділення на Міністерство освіти і науки  та Міністерство молоді та спорту.

Знання відкривають усі життєві дороги. Фото з сайту pohmelya.net

2013 рік

26 — 27 квітня 

Пройшла XXIV установча конференція міністрів освіти країн — членів Ради Європи. На конференції прийнято Декларацію за темою конференції та Програму імплементації Декларації на 2014—2015 роки, які й визначатимуть найближчими роками напрями роботи у сфері європейської освіти.

16 травня 

Пройшла XI конференція Міжнародного педагогічного клубу європейських столиць. За результатами роботи прийнято резолюцію ХІ конференції Міжнародного педагогічного клубу європейських столиць «Досвід та перспективи формування європейського шкільного освітнього простору», в якій підкреслено необхідність подальшого розширення освітніх програм.

12 червня   

Міністерством освіти і науки  розроблено проект Концепції профільного навчання.

17 червня

Стартувала Всеукраїнська акція «Нові стандарти — нова школа». Працівники Міністерства освіти і науки виїхали у всі регіони країни, щоб із перших вуст почути проблеми і досягнення щодо підготовки до нового навчального року і впровадження нових стандартів.

25 червня

Президент України Віктор Янукович схвалив Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року. Видано президентський Указ   «Про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року». 

1 серпня

Міністерство освіти і науки затвердило «Положення про національну систему рейтингового оцінювання ЗНЗ», яке зареєстроване в Міністерстві юстиції України 9 серпня 2013 року.

14 серпня

Набув чинності наказ Міністерства освіти і науки «Про затвердження галузевої Концепції розвитку неперервної педагогічної освіти».