МЕТА

До питань безпеки на транспорті влада матиме комплексний підхід

Міністерство інфраструктури вважає одним із пріоритетних завдань галузі підвищити безпеку руху. Тому там підтримують резолюцію Генеральної асамблеї ООН, що оголосила 2011 - 2020 роки Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху.

Його метою є скорочення людських жертв у ДТП шляхом активізації дій на регіональному, національному та глобальному рівнях. І відомство постійно впроваджує заходи з підвищення безпеки руху.

За підсумками І кварталу знижено аварійність на підпорядкованому міністерству транспорті: 317 аварійних подій (торік за аналогічний період сталося 366 аварій). Кількість загиблих скоротилася на 11,8%, а кількість травмованих - на 30,1%. На автотранспорті загального призначення аварійність зменшено на 52,4% порівняно з трьома місяцями 2010 року. При цьому аварійних подій на залізничному транспорті стало менше на 2,5%.

Нині, за словами віце-прем'єр-міністра - міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, уряд здійснює амбітну програму розбудови європейської дорожньої інфраструктури. Цього року на підготовку дорожньої інфраструктури чотири українських міста, які прийматимуть Євро-2012, отримають 2,4 млрд грн. У 2011 році до першості передбачено провести ремонтні роботи та збудувати 1200 км автодоріг. Серед них - ремонт автодороги Київ - Харків, реконструкція доріг, що зв'язують Львів із Польщею, будівництво об'їзних доріг навколо Донецька і Харкова, ремонт шляхів, що сполучають ці міста з Росією.

За якістю будівництва нових доріг стежитиме іноземна компанія. Власне їх експлуатація залишається функцією Укравтодору, хоча урядовець не виключає появи приватних експлуатантів, зокрема із Західної Європи. Це надійніше та якісніше, але для їх появи повинно бути конкурентне середовище.

Приватні підприємства зможуть також взяти участь у роботі з освітлення нових доріг. Такий крок, на думку Бориса Колеснікова, значно підвищить безпеку руху, про що свідчить досвід Бельгії - єдиної європейської країни, де освітлено всі дороги: там у 2,5 раза менше постраждалих від ДТП.

Вітчизняні ініціативи, спрямовані на підвищення безпеки на дорогах, вже дістали схвалення міжнародної спільноти. Президент Міжнародної Автомобільної Федерації Жан Тодт вражений успіхами України у безпеці дорожнього руху. Зокрема скороченням за чотири роки кількості загиблих та постраждалих у ДТП більш ніж удвічі. Там готові надати всебічну підтримку Україні у цьому питанні та сприятимуть залученню ресурсів міжнародних фінансових організацій та агенцій для реалізації проектів в Україні, повідомляє прес-служба міністерства.

До пріоритетів уряду належить і розвиток громадського транспорту. Бо заміщення індивідуальних автомобілів сучасним та комфортним громадським транспортом є одним із елементів Програми дій ООН з підвищення безпеки руху.