ІНІЦІАТИВА

«Війну на дорогах» треба долати всім миром

Учора відома всеукраїнська громадська організація «Асоціація безпеки дорожнього руху» разом з Управлінням ДАІ МВС України і  департаментом безпеки галузі Міністерства інфраструктури України оголосили про початок Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху, який триватиме з 14 по 20 листопада. Подібний захід у масштабах держави з метою зробити вітчизняні дороги хоч трохи безпечнішими проводиться вже втретє. Гасло нинішнього тижня — «Партнерство заради безпеки!».

Чому саме партнерство? Бо пов’язані з безпечним рухом на автошляхах проблеми за останні роки стали настільки всеохопними і серйозними, що вже загрожують стабільному розвитку цивілізованого світу. Не більше й не менше. Судіть самі: щороку в світі внаслідок трагедій на дорогах гинуть понад мільйон 300 тисяч осіб, ще близько 50 мільйонів отримують травми. Попри те, що в Україні четвертий рік поспіль відзначається стабільна тенденція до зниження аварійності на автошляхах, все-таки цифри прямих утрат вражають: кожні 18 хвилин трапляється дорожньо-транспортна пригода, кожні 117 хвилин гине людина. За показником смертності від ДТП на 100 тисяч населення наша держава посідає п’яте місце на континенті. Приміром, торік в аваріях на дорогах загинуло 4709 людей, травмовано майже 39 тисяч. Кожен третій серед загиблих — людина віком до 29 років. Фактично на дорогах ми втрачаємо частину генофонду нації!

Але крім непоправних людських втрат, держава зазнає величезних матеріальних збитків. За оцінками Світового банку, українська економіка від дорожньо-транспортних пригод щороку втрачає принаймні п’ять мільярдів гривень. У свою чергу експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я застерігають: якщо не вжити термінових заходів, до 2020 року аварії на дорогах спричинятимуть більше смертей, ніж серцево-судинні захворювання та СНІД.

Зважаючи на такі загрозливі перспективи, торік Генеральна Асамблея ООН проголосила 2011—2020 роки Десятиліттям дій всієї світової спільноти заради безпеки дорожнього руху. Україна не залишилася осторонь — зусиллями низки громадських організацій, підтриманих владою, наша держава активно долучилася до цього благородного процесу. Про рівень такого долучення свідчить зокрема й те, що навесні цього року Президент  Віктор Янукович у своєму зверненні до співвітчизників з нагоди офіційного початку Десятиліття закликав усі органи державної влади, політичні партії, рухи, неурядові організації та громадян підтримати цю ініціативу Об’єднаних Націй і розпочати активну роботу з наведення порядку на дорогах.

Презентована засобам масової інформації програма Всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху передбачає проведення багатьох заходів: «круглих столів», науково-практичних конференцій, у тому числі й міжнародних, семінарів, присвячених найактуальнішим питанням розв’язання проблем аварійності на дорогах. Зокрема питанням виробництва безпечних автомобілів, аналізу сучасного українського законодавства в цій сфері, правовим та організаційним аспектам безпеки дорожнього руху тощо. Завершиться Тиждень поминальними службами у храмах за загиблими в дорожньо-транспортних пригодах, адже саме 20 листопада відзначається Всесвітній день пам’яті жертв ДТП.

 — Аби подолати «війну на дорогах», потрібне дієве партнерство влади, бізнесу, громадських організацій, ЗМІ, кожного українця, — наголошує президент ВГО «Асоціація безпеки дорожнього руху» Михайло Берлін. — Тиждень — це нагода зустрітися всім, не байдужим до ситуації на автошляхах країни, провести конструктивний діалог задля її поліпшення, заклик до кожного з нас бути відповідальнішим за своє і чуже життя чи здоров’я.