Міграційна служба працює у штатному режимі

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

Працівники київського координаційного центру допоможуть кримчанам вирішити  всі питання — і з проживанням, і з документами. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИБРИФІНГ. Яким чином зараз працюють співробітники ДМС у Криму  та як і де кримчани можуть отримати необхідні паспортні послуги на території України, під час брифінгу в Кабінеті Міністрів розповів перший заступник голови Державної міграційної служби Віктор Шейбут. 

«Міграційна служба України працює у штатному режимі. Наші співробітники на території півострова продовжують виконувати свої функціональні обов’язки. Паралельно у Криму працюють фахівці Федеральної міграційної служби Росії, проте жодного стосунку до нас вони не мають, ми з ними не контактуємо», — зазначив Віктор Шейбут.

Він зауважив, як повідомляє Урядовий портал, що на всій території Криму громадяни України — жителі півострова у підрозділах ДМС на місцях мають право замінити паспорт, вклеїти фотокартку, змінити прізвище, свої установочні дані, поставити відмітку про реєстрацію шлюбу. «Якщо на півострові Державна міграційна служба перестане існувати, жителі Криму зможуть зробити це в будь-якій точці України», — підкреслив Віктор Шейбут.

Щодо видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон посадовець пояснив, що через неможливість забезпечення їх доставки на Кримський півострів ці документи  кримчанам видають в управлінні ДМС України в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 168.

Також Віктор Шейбут прокоментував заяви деяких ЗМІ, що поширюють неправдиву інформацію (мовляв, диверсійні групи вкрали та використали внутрішні паспорти, які були в АР Крим): «Жоден чистий бланк паспорта внутрішнього використання не зник з Міграційної служби Криму. Усі паспорти та бланки, які там були, надійно збережено і підготовлено до транспортування на материкову частину України».

Як Андрій Щекун відновлює паспорт

Лариса КОНАРЕВА,
«Урядовий кур’єр»

ОСОБЛИВИЙ ВИПАДОК. Щоб пройти бюрократичний ланцюг для відновлення втрачених документів, потрібен певний запас здоров’я. Як це відбувається у людей, що втратили їх у неординарних умовах протистояння в Криму, я вирішила дізнатися в Андрія Щекуна, одного з організаторів Євромайдану на півострові й за сумісництвом чоловіка нашого власного кореспондента Людмили Щекун. Ми поспілкувалися з Андрієм телефоном, і ось що я дізналася.

— Ви знаєте, що мене затримали на залізничному вокзалі у Сімферополі, коли я з колегою зайшов у київський потяг, щоб забрати передачу з атрибутикою Євромайдану. Нас затримали представники самооборони Криму і привели до лінійного відділку міліції. Ми довго чекали старших, міліціонери взяли наші паспорти, щось записали у журнали. Коли нарешті з’явилися ці «старші», я вимагав, щоб вони представилися, а міліція дала пояснення, що відбувається. Мене вдарили, розбили губу, я впав.

Потім у нас забрали речі. Паспорт свій бачив востаннє в руках міліціонерів, а в рюкзаку в мене був ноутбук, з документів — дві банківські картки, посвідчення журналіста. Все це забрали, нас вкинули в машину, одягли мішки на голову і повезли. Більше я своїх речей не бачив.

Коли нас звільнили, я з другом опинився у Херсоні у лікарні: у нас обох були стріляні рани. Нас прооперували, а потім автомайданівці переправили у Київ. Тут нам (маю на увазі чотирьох немісцевих із семи звільнених) дуже допомагають волонтери від Автомайдану і помічник народного депутата від «Батьківщини».

Я кілька днів лікувався в Олександрівській лікарні, тепер уже разом із дружиною живемо у наданій нам тимчасово квартирі. Мене забезпечили новим одягом, дали мобільний телефон для зв’язку, купили продукти харчування.

Зараз дівчата-волонтерки почали займатися відновленням наших документів. Ми передали усю необхідну інформацію про нас чотирьох, а наступного тижня підемо особисто у паспортний стіл, щоб написати заяву і зробити фото для  нового паспорта. Сподіваюся, що незабаром триматиму в руках свій український паспорт!

Від редакції. Звичайно, перше, що беруть люди із собою, їдучи з дому, — документи, найголовніший серед яких паспорт. Однак так сталося, що  ті, хто їде з Криму, не завжди «довозять» його до пункту прибуття.  Інколи трапляється, що гублять з якихось причин дорогою. А ще в соцмережах є чимало повідомлень, що під час переїзду з півострова на материкову Україну «зелені чоловічки»  чи інші незрозумілі особи вимагали від тих, хто виїжджає, пред’явити документи і… забирали або й просто рвали українські паспорти. Так залишився без документа й Андрій Щекун. Тож частина кримчан прибула на материк без них. І до всіх проблем, які їм доводиться розв’язувати тут, додалася ще й паспортна.

І хоч зазвичай за відновленням таких документів потрібно звертатися за місцем проживання, та жителям півострова Державна міграційна служба пішла назустріч: на материковій території України  вони можуть отримати паспортні послуги у найближчому підрозділі ДМС за місцем прибуття.

У столиці створено міський координаційний центр із вирішення питань, пов’язаних із розміщенням та життєзабезпеченням жителів АР Крим. «Урядовий кур’єр» зателефонував до цього центру і запитав, чи багато людей, що приїхали з півострова, цікавляться питаннями відновлення паспортів. Нам відповіли, що таких мало, і їх направляють в органи Державної міграційної служби. Як нам повідомили, серед питань, що найбільше непокоять прибулих кримчан, — пенсійне забезпечення, працевлаштування та влаштування дітей до навчальних закладів столиці.