НОВАЦІЯ

Сумлінні платники отримають відшкодування без затримок

Про автоматичне відшкодування податку на додану вартість розмова точиться не один рік. І ось нарешті Державна податкова служба сповістила, що без будь-яких проволочок з 1 березня переходить на автоматичне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). Ця норма, яка спрощує процедуру і скорочує її терміни, записана у Податковому кодексі й відступати від неї ніхто не збирається. Тим паче, що й МВФ постійно про це нагадує.

Серйозність намірів голови Державної податкової служби Віталія Захарченка підтвердив і Прем'єр-міністр Микола Азаров. Мовляв, проблем не буде, адже у січні нинішнього року повернення ПДВ перекрило відповідний показник січня 2010 року в 4 рази. Держкомпідприємництва завчасно погодило наказ податкової служби, де перераховані критерії, яким має відповідати платник, щоб автоматично отримати відшкодування.

Наша газета вже писала про це, однак нагадуємо ще раз перелік основних вимог, які висуваються до претендента. Отже, він не може перебувати в судових процедурах банкрутства, а в Єдиному державному реєстрі відомості про нього мають бути достовірними і повними. При розрахунку до уваги беруться лише ті показники, що задекларовані самим платником у його податковій звітності і внесені в базу даних податкової.

Щодо самої процедури визначення відповідності платника переліченим критеріям, то вона проводиться в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після терміну подачі звітності. За її результатами платники поділяються на дві категорії: ті, що мають право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ, і ті, що не мають такого права.

- Як запрацює цей механізм, наразі говорити ще рано, - заявив директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень ім. O. Разумкова Василь Юрчишин. - Перші підсумки можна буде підбити десь через місяць і то вони не дадуть уявлення про ситуацію в цілому. Адже на старті влада докладе максимум зусиль, аби продемонструвати дієвість нового механізму. Тож можна лише їй побажати, аби декларації збігалися з діями. Якби у мене були дані про збирання ПДВ, про наявність ресурсів для його повернення, можна було б зробити детальніший аналіз.