ЗАКОН

Фізичних осіб - підприємців вивели з шахрайських схем

Згідно з положеннями Податкового кодексу фізичні особи -підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, віднині не є платниками податку на додану вартість і їхня реєстрація анулюється. Тобто віднині переривається поширена схема мінімізації податкових зобов'язань юридичними особами, які переносили базу оподаткування на суб'єкти господарювання, котрі перебувають на іншій системі.

- Зазвичай така схема застосовувалась у роздрібній мережевій торгівлі, - пояснила директор департаменту податкового контролю юридичних осіб ДПА України Ірина Удачина. - Супермаркети мінімізували свої податки, оплачуючи послуги підприємцям - фізичним особам (за розміщення товарів, проведення рекламних послуг тощо), які працювали на їхніх площах. Подібною схемою користувалися й ті виробники, які реалізували свою продукцію через приватних підприємців. У такому разі практично неможливо було визначити реальний розмір націнки, адже облік доходів та витрат, руху продукції не ведеться. До того ж нерідко траплялися випадки, коли приватні підприємства, які перебували на спрощеній системі оподаткування і були платниками ПДВ, використовувалися як "податкові ями" та були задіяні у схемах розкрадання податку на додану вартість.

Окрім того, фахівці переконані, що норми Податкового кодексу поліпшать адміністрування ПДВ, у тому числі при здійсненні камеральних перевірок, та удосконалять процедуру відшкодування цього податку. Адже у кодексі передбачено процедуру автоматичного повернення з бюджету ПДВ і критерії відбору компаній для його отримання. Задля реалізації цих положень порядок визначення відповідності платника податку зазначеним критеріям затверджується центральним органом державної податкової служби.

Варто нагадати, що вже набув чинності наказ ДПС України "Про затвердження Порядку визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість". Як пояснили у департаменті контролю за відшкодуванням ПДВ, упровадження та застосування норм кодексу починаються зі звітності за перший звітний період 2011 року.

Однак шахрайські схеми ділки від бізнесу застосовують не лише у сфері ПДВ. За словами директора департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України Степана Дусяка, суб'єкти господарювання при мінімізації податків та зборів (зокрема до Пенсійного фонду) досить часто переносять податкові зобов'язання на фізичних осіб - підприємців. Так, між підприємствами та робітниками, які працюють з ними на постійній основі, укладалися договори (угоди), за якими самозайнятим замість нарахування заробітної плати оплачуються виконані роботи чи надані послуги.

Аби не допустити таких маніпулювань і мінімізувати втрати бюджету, в Податковому кодексі для самозайнятих осіб не передбачена можливість бути найманими працівниками в межах своєї господарської діяльності. В інших випадках вони можуть бути найманими працівниками та отримувати доходи за виконання певної роботи чи надання послуги згідно із цивільно-правовим договором, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника та роботодавця відповідно до п. п.14.1.195 та п. п.14.1.222 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу.