СУЧАСНІ ШАХРАЇ

Псевдопенсіонери вкрали в Пенсійного фонду України сотні тисяч гривень

До правоохоронців звернулися черкаські банкіри з повідомленням про підозру щодо можливої нелегітимності пластикової картки для отримання пенсійних виплат. Розпочавши перевірку, працівники міліції одразу зрозуміли, що натрапили на добре організовану злочинну групу.

Як виявилося, житель однієї з областей, підробивши документи, одержував пенсію за кількома пенсійними посвідченнями в різних регіонах країни. Всі документи були оформлені на нього, але в них значилися різні прізвища та різні місця проживання. Встановивши місцеперебування зловмисника, працівникам міліції неважко було його затримати. Однак їх просто шокувала інформація, яку одержали від затриманого: виявляється, чітко злагоджена злочинна група діяла на території України вже не один рік. Оборудки ж виявленого зловмисника — лише вершина айсберга цього угруповання, в якому він виконує окремі функції.

Частина вилученого у зловмисників  «арсеналу». Фото СГЗ УМВС у Черкаській області 

Розробку інформації доручили найдосвідченішим оперативникам УБОЗ УМВС України в Черкаській області. Почалася копітка робота щодо встановлення осіб решти членів групи та всіх епізодів їхніх незаконних дій. Зокрема з’ясували, що нечисте діло організував 60-річний житель Чернiгiвської областi, який вирішив сам призначити пенсію собі і своїм помічникам. Псевдопенсіонер розробив схему одержання шахрайським шляхом державних коштів з Пенсійного фонду України. Чоловік залучив до своєї оборудки ще двох осіб — теж людей пенсійного віку. За допомогою підроблених печаток, штампів та бланків він виготовив чималу кількість документів для подільників, де вказував різні прізвища та різні місця проживання останніх. Інші ж співучасники надавали до районних відділень управлінь Пенсійного фонду України в різних областях підроблені документи, серед яких були Тимчасові довідки на постійне місце проживання, ідентифікаційні коди та трудові книжки на ім’я громадян переважно Російської Федерації. Так оформляли фіктивні пенсії за віком. У подальшому зловмисники одержували пластикові картки і через карткові рахунки отримували пенсії. За попередніми даними, лише за два роки учасники організованої групи шахрайським шляхом одержали з Пенсійного фонду приблизно 260 тис. грн.

Як повідомив начальник УМВС України в Черкаській області генерал-майор міліції Валерій Дерновий, отримавши усі потрібні доказові матеріали та встановивши місцеперебування зловмисників, правоохоронці недавно затримали ще двох учасників цієї групи. Під час обшуків за місцем проживання останніх оперативники виявили та вилучили десять різних підроблених штампів та печаток, два підроблені паспорти громадян України, 15 фіктивних тимчасових довідок на постійне місце проживання, 25 трудових книжок та інші речові докази.

— І це ще не останні штрихи у цій справі, — зазначив Валерій Володимирович. — Ми встановимо всі злочинні шляхи, які використовували у своїй кримінальній діяльності шахраї, а вони ведуть саме до тих службових осіб та чиновників Пенсійного фонду, які надали зловмисникам відповідні реквізити і, звісно ж, одержували від них за це не тільки слова вдячності.

За інформацією служби громадських зв’язків УМВС України в Черкаській області, згадані зловмисники нині затримані й перебувають під вартою. Щодо них порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України — «шахрайство», яка передбачає за скоєне позбавлення волі на строк до трьох років. Слідство ще триває. До яких владних кабінетів воно приведе?