АКТУАЛЬНО

У бюджеті наступного року на це передбачать відповідні кошти

Зі вступом у силу закону про пенсійну реформу в Україні автоматично розв’яжуться кілька важливих проблем. Найнебезпечніша з них — через два роки працюючих може стати менше від пенсіонерів. А це може призвести до підвищення соціальних внесків до Пенсійного фонду.  Проте запропоновані перетворення, зокрема збільшення пенсійного віку, фактично зменшить кількість пенсіонерів. Про це під час прес-конференції у Будинку уряду, присвяченій практичним аспектам реформування пенсійного забезпечення, заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

За його словами, реформа пенсійної системи стабілізує Пенсійний фонд, дефіцит якого у 2011 році прогнозується на рівні 17,8 млрд грн. Однак за розрахунками міністерства, вже наступного року дефіцит фонду становитиме 2,2 млрд, а у разі прийняття деяких рішень (яких саме, віце-прем’єр не повідомив) у 2013 році Пенсійний фонд стане бездефіцитним.

У зв’язку з цим Сергій Тігіпко зазначив, що пенсії гарантовано виплачуватимуть у повному обсязі та своєчасно, і вони не зменшуватимуться. Навпаки, при розгляді держбюджету на наступний рік буде внесено пропозицію про збільшення пенсій на 100 грн для 60% пенсіонерів. Віце-прем’єр зауважив, що таке підвищення не враховує закону про осучаснення пенсій. Якщо його буде прийнято, то наступного року пенсії в середньому зростуть на 10%.

Також урядовець спростував інформацію, що у законі про пенсійну реформу відсутній пункт про обмеження максимальних пенсій. Гранична пенсія для нових пенсіонерів буде на рівні 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, або 7640 грн. Тим, хто отримує великі пенсії нині (близько 14 тис. осіб), виплати здійснюватимуть у повному обсязі, проте вони не індексуватимуться.

Крім того, Сергій Тігіпко наголосив, що до кінця року необхідно прийняти законодавчу базу для запровадження другого рівня пенсійної системи. Якщо це буде зроблено, то з 2013 року працюючі віком 35 років і молодші сплачуватимуть на персоніфіковані рахунки 2% від соціальних внесків до Пенсійного фонду, а кожного наступного року — 1%. Особисті рахунки, як і раніше говорилося, будуть особистою власністю і зможуть передаватися у спадок.

Проте впровадженню таких перетворень заважає високий рівень тінізації заробітної платні. За розрахунками вітчизняних вчених, щонайменше 50 млрд грн зарплатні сплачується у конвертах. З метою подолання цього явища в Міністерстві соціальної політики готують чотири закони про легалізацію заробітних плат та робочих місць. Прийняття цих документів не тільки покращить ситуацію з обсягами соціальних внесків, а й може зменшити їх ставку. У разі виходу із тіні значної кількості коштів уряд готовий поступитися 2%. За словами віце-прем’єра, це лише перший крок.

Він також повідомив, що у законопроектах не передбачається кримінальної відповідальності за нелегальну видачу зарплатні чи невідповідне працевлаштування особи, адже нині взято курс на гуманізацію відповідальності за економічні злочини.

Насамкінець Сергій Тігіпко звернув увагу на проблему, яка пов’язана з пенсіями для чорнобильців. Він поінформував, що нині певні категорії цих людей масово звертаються до судів, аби отримати збільшення пенсій. Так, інваліди-чорнобильці першої категорії відсуджують пенсії до 30 тис. грн, другої категорії — до 24 тис., третьої категорії — до 17 тис. При цьому дехто домагається одноразової компенсації у розмірі 1 млн грн! Якщо всі наявні позови будуть задоволені, то державний бюджет збідніє на 9,1 млрд грн.

У той час, коли 2 млн 407 тис. громадян отримують пенсії до 800 грн, а 3 млн 806 тис. — до 900 грн (станом на 1 липня 2011-го), суми у 30 тис. грн — це кричуща соціальна несправедливість. За словами Сергія Тігіпка, уряд і міністерство буде боротися із цим, звертаючись до судів з апеляціями.