ІНЦИДЕНТ

Українські  музиканти через банкрутство організаторів фестивалю опинились 
у Німеччині без грошей, їжі й даху над головою

Харківські артисти, що входили до складу збірного вітчизняного колективу музик і хористів, який опинився в епіцентрі інциденту в Німеччині, повернулися додому минулої суботи. Ще не оговтавшись як слід від пережитого стресу під час, м’яко кажучи, невдалих гастролей,  вже у неділю вони вийшли на роботу.

З тенором хору Олександром Хибником, який у гастрольній поїздці в Німеччину обіймав ще й посаду інспектора — відповідального за розселення колег по цеху, ми зустрілися за годину до початку спектаклів, щоб почути про резонансну історію в подробицях, так би мовити, з перших вуст.

— Нас, а це понад 150 митців з Харкова та Львова, запросили на музичний фестиваль «Дім у Берліні!», — розповідає пан Олександр. — Ми погодилися, адже  не очікували ніяких несподіванок. З Ігорем Петриченком, організатором гастролей з українського боку, ми вже їздили за кордон і жодних проблем з оплатою, проживанням чи ще чимось не було. Тож і до Німеччини наприкінці серпня вирушили зі спокійною душею.

Прем’єра постановки хоч і відбулась у Берліні в той же день, що й планувалося, однак собор був заповнений глядачами лише на третину. Невелика кількість глядачів прийшла і в наступні дні. А у вівторок організатор концертів, німецька фірма Multiversa, оголосила, що подальші виступи трупи скасовані, і заплатила лише за два дні роботи артистів. Іншими словами, організатори «кинули» митців, виплативши їм за чотири концерти всього 10 000 євро (по 66 євро на кожного). Потім з’ясувалося, що «господарі» фестивалю заборгували також значну суму готелю, і артистів виселили з комфортних номерів.

— Ми опинилися на вулиці просто неба, — каже Олександр Хибник, — і не мали жодного уявлення, де ночуватимемо, що будемо їсти і як доберемося додому. Тож перше, що спадало на думку, — зв’язатися з українським посольством у Німеччині й просити допомоги.

Спочатку, за словами Олександра Хибника,  українські дипломати  відповіли, що їм нічого не відомо про інцидент і вони мають з’ясувати, що насправді трапилось. А потім у посольстві просто не відповідали на дзвінки розгублених співвітчизників. Допомогу їм надали представники Червоного Хреста, поліції та мерії Франкфурта.

— До нас підійшов німець, який розмовляв російською, і пообіцяв щось вирішити, — зазначив Олександр. — Треба сказати, це йому вдалося: нам продовжили проживання у готелі на одну добу в тих же комфортабельних номерах, де ми перебували до виселення. Наступного дня цей же добродій розв’язав і питання з транспортом та пальним. Тож додому ми поверталися вже на чотирьох автобусах — двох українських і двох німецьких, які, за чутками, надав нам сам мер чи то Франкфурта, чи то Берліна.

Але і на цьому поневіряння українських митців не завершились. Масла у вогонь, розкладений недобросовісними збанкрутілими бізнесменами, підлили на українському кордоні.

— Там нас протримали аж шість годин, — обурюється хорист. — З паспортами було все гаразд, тож прикордонники дали «зелену вулицю». А ось транспортна міліція затримала колону, оскільки ніяких дозвільних документів на в’їзд німецьких автобусів з українськими туристами на територію нашої держави не було.

Паличкою-виручалочкою для артистів на цей раз стали профспілка і директор Харківського національного театру опери та балету імені Лисенка Любов Морозко, які, дізнавшись від своїх підопічних про нову проблему, негайно взялися її вирішувати: зокрема зв’язалися зі львівськими колегами і керівництвом міста Лева. Як наслідок, «арештантів» не лише відпустили, а й придбали для них квитки на потяг Трускавець — Харків. А завдяки наданому супроводу працівників ДАІ слобожанські музики не спізнилися на потяг.

 

КОМПЕТЕНТНО

Любов Морозко,
директор Харківського національного
академічного театру опери і балету
імені М. Лисенка

— Ми вдячні всім, хто допомагав нашому колективу повернутися з турне на Батьківщину: працівникам Червоного Хреста, владі Берліна, а також українським дипломатам і передусім українському консульству в Берліні — особисто Юрію Микитюку. Не всі артисти знають, що працівники консульства брали активну участь у розв’язанні інциденту і що саме завдяки їхнім зусиллям ситуацію вдалося виправити. Але замовники гастролей за концерти розрахувалися не повністю, тож зараз цією справою займаються юристи-міжнародники, аби відстояти права наших артистів, а з цією компанією працювати більше не будемо.