Тим, що на окремих підприємствах людям не виплачують заробітну плату, нині навряд чи когось здивуєш. Однак, як засвідчили перевірки та ревізії,  проведені працівниками Державної фінансової інспекції України, «хімія» із зарплатами цим не обмежується. Є чимало  установ, організацій та підприємств, у яких  за допомогою різних незаконних маніпуляцій примудряються виплачувати своїм працівникам більше, ніж належить. Або навпаки — менше, ніж  вони мали б одержувати. 

Так, упродовж січня — жовтня цього року Держфінінспекція та її регіональні підрозділи виявили випадки недотримання законодавства під час нарахування та виплати заробітної плати на 3,6 тисячі об’єктів. У грошовому еквіваленті ці порушення потягли на чималу суму — майже 142 мільйони гривень. З них 14,4 мільйона гривень —  загальна сума заробітної плати, що її недоотримали громадяни. Водночас 127,3 мільйона гривень зарплати було виплачено з порушенням законодавства.

Нині значну частину згаданих порушень уже усунено. Завдяки діям фахівців Держфінінспекції гаманці працівників різних організацій, підприємств і установ  поповнилися  на 11,5 мільйона гривень заробітної плати, яку їм недоплатили роботодавці. Приміром, у Запорізькій державній інженерній академії 154 співробітникам не встановлювали та не виплачували доплат за вчені звання і наукові ступені, хоч такі виплати були передбачені кошторисом та штатними розписами. І лише після візиту фінінспекторів працівникам академії виплатили  понад 200 тисяч гривень, на які вони мали законне право.

Доплатили 146 тисяч гривень і працівникам комунального підприємства «Житло-Сервіс» Пологівської міської ради, що на Запоріжжі. Винагороду за їхню працю бухгалтерська служба підприємства нараховувала без застосування коефіцієнтів міжкваліфікаційних співвідношень. Фінінспектори виявили також 12 об’єктів, де працівникам нараховували зарплату, розмір якої менший від законодавчо встановленого мінімального рівня. Окрім цього, протягом десяти місяців  у 59 установах та підприємствах фінінспектори виявили випадки несвоєчасної виплати заробітної плати на загальну суму майже 71 мільйон гривень.

Від початку 2013 року Держфінінспекція забезпечила відшкодування втрат фінансових ресурсів, пов’язаних із незаконною виплатою заробітної плати, на загальну суму 56,5 мільйона гривень. Слід сказати, що такі порушення найпоширеніші. Фактично незаконні виплати різних надбавок і доплат встановлено у більшості перевірених установ, організацій та підприємств.

Крім того, що на постійному контролі у Держфінінспекції перебуває й питання своєчасності виплати працівникам зарплати, ще один важливий напрям роботи цієї інституції — забезпечення відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави. Завдяки контрольно-ревізійним заходам, проведеним фінінспекторами, від початку 2013 року їх відшкодування становить  1,3 мільярда гривень. До державного та місцевих бюджетів, а також бюджетних підприємств і установ повернуто 343,7 мільйона гривень. Відшкодовано та поновлено незаконних, нецільових витрат і недостач ресурсів на суму 971,3 мільйона гривень.

За результатами аналізу державних закупівель (без виходу на об’єкт контролю шляхом запиту документів) територіальні органи Держфінінспекції запобігли зайвим витратам державних коштів у сфері держзакупівель на загальну суму понад 1,4 мільйона гривень. Зокрема через виявлені фінансові порушення було скасовано конкурсні торги на  632,6 мільйона гривень, укладених договорів розірвано на  815,6 мільйона гривень. Найзначніші результати роботи із запобігання втратам у держфінінспекцій Донецької, Львівської, Луганської, Одеської, Черкаської, Дніпропетровської областей та Києва.

Задля обмеження фіскального тиску на суб’єкти господарювання та зменшення втручання держави у їхню діяльність Держфінінспекція значно  зменшила кількість контрольних заходів. Так, упродовж січня — жовтня 2013 року перевірено 5,1 тисячі установ та підприємств, що майже у півтора раза менше, ніж за аналогічний період торік.

При цьому Держфінінспекція продовжує активно співпрацювати з правоохоронними органами, яким від початку цього року передано майже 2,3 тисячі ревізійних матеріалів. За результатами їхнього розгляду, а також участі фінінспекторів як залучених спеціалістів у перевірках, що їх проводили правоохоронні структури, розпочато понад 3,3 тисячі кримінальних проваджень та складено 417 протоколів про адміністративне корупційне правопорушення.

У понад 6,8 тисячі випадків за результатами контрольних заходів до підприємств та установ застосовано фінансові санкції — 19,8 тисячі посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, 6 тисяч — до дисциплінарної, майже 1,3 тисячі — до матеріальної. Понад 1,3 тисячі осіб звільнено з посад.

Юрій ВАСИЛЕНКО,
для «Урядового кур’єру»