НОВОВВЕДЕННЯ

Кількість планових перевірок платників податків - юридичних осіб у другому кварталі 2011 року скоротилася більш ніж удвічі в порівнянні з минулим роком. Про це під час оперативної наради повідомив заступник голови Державної податкової служби Олександр Клименко.

План-графік податкової служби передбачає у другому кварталі 3,2 тис. перевірок (2010 року показник за цей період становив 7,1 тис.). Таким чином, їх загальна кількість скоротилася на 54%.

За словами заступника голови ДПС, рішення про скорочення перевірок прийнято в результаті запровадження "ризикоорієнтованої системи" моніторингу. Це дає змогу ДПС відслідковувати факти ухилення від сплати податків дистанційно.

"Для планування перевірок суб'єктів господарювання ми використовуємо ризикоорієнтовану систему відбору платників. Завдяки їй податкова акцентує свою увагу лише на тих підприємствах, які мають ризики несплати податків. Тобто ми не перевіряємо сумлінних платників податків - податковим контролем охоплені лише ризикові платники", - зазначив Олександр Клименко.