Це означає, що перші десять українських родин отримали компенсації за знищене росіянами житло і вже придбали собі нерухомість, повідомляє віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр  розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Серед них родини з Київщини та Донеччини, які обирали і квартири, і житлові будинки.

Щодня кількість поданих та опрацьованих заявок збільшується, укладають нові угоди купівлі-продажу. Так само зростає кількість нотаріусів, які можуть укладати такі угоди з використанням сертифікатів. Тепер їх 677, їхні імена та регіон розташування можна знайти на спеціальному сайті, який створила команда Мінвідновлення. Там також зібрано відповіді на головні запитання щодо програми.

Важливо: людина вільна у виборі регіону, де може придбати нову нерухомість, а також у типі нерухомості. Це може бути квартира, будинок або інвестиція в житло. Також людина вільна у виборі нотаріуса, з яким працювати.

Тож якщо хтось нав’язує власникові сертифіката якогось забудовника, девелопера або іншого продавця нерухомості, наполягає на зверненні до конкретного нотаріуса чи посередника, фахівці Мінвідновлення закликають негайно звертатися на гарячу лінію з питань запобігання корупції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури: (044) 351-48-00; до урядового контактного центру: 1545 або правоохоронних органів — Національної поліції 102 та на спеціальну лінію НАБУ — 0-800-213-200.

Водночас тривають виплати державної грошової допомоги на термінові та капітальні ремонти. Більш як 35 тисяч родин вже отримали сукупно понад 3 млрд гривень. Ці гроші витрачено суто на придбання будівельних матеріалів або послуг.

Для отримання чи компенсації на придбання житлового сертифіката або державної грошової допомоги за програмою «єВідновлення» необхідно подати інформаційне повідомлення через застосунок або портал «Дія», а також через центри надання адміністративних послуг. Далі необхідно дочекатися комісію органу місцевого самоврядування, яка зафіксує пошкодження та руйнування. Комісія за спеціальною формулою або чек-листом розрахує розмір виплати.

Варто нагадати, що перш ніж бронювати кошти за сертифікатом, споживачеві цієї послуги слід переконатися, що він припинив право власності на знищений об’єкт нерухомості. Адже без цього не можна використати сертифікат, а процес може зайняти певний час. Для припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості потрібно звернутися в ЦНАП чи до нотаріусів, які мають повноваження державних реєстраторів.

Наступний етап програми «єВідновлення» — виплати тим, хто бажає відновити будинок на власній земельній ділянці. Запровадити цю послугу планують у найближчі два місяці. Також у лютому з’являться перші підсумки експериментального обстеження знищеного житла на тимчасово окупованих територіях.

Підтримку програми здійснюють Міністерство цифрової трансформації, Світовий банк та USAID/UK Aid проєкту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах/TAPAS» за підтримку.

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури