Під час робочої поїздки до Черкаської області чинний глава держави,  Верховний Головнокомандувач Збройних сил Петро Порошенко відвідав Головний центр підготовки особового складу Державної прикордонної служби імені генерал-майора Ігоря Момота в селищі Оршанець.

Нагороду Ігоря Момота отримала його донька Марія. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Золота Зірка… посмертно

Одним із перших у 2014 році керівник центру Ігор Момот вирушив на виконання бойових завдань. У найважчі дні він демонстрував мужність, патріотизм і зразкове виконання військового обов’язку. Про його хоробрість знали і українські воїни, і вороги, наголосив глава держави. Він присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» генерал-майору Ігорю Момоту посмертно та вручив нагороду героя його доньці Марії. Її батька відзначено найвищою державною нагородою за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної  цілісності України.

Президент також вручив нагороди військовослужбовцям і співробітникам Державної прикордонної служби  за значний особистий внесок у справу охорони державного кордону, захист суверенітету й територіальної цілісності України та з нагоди Дня прикордонника.

Він оглянув Головний центр підготовки особового складу Державної прикордонної служби. Зокрема ознайомився з роботою мобільного (захищеного) пункту управління; підготовкою операторів БПЛА, а також із роботою Центру підготовки з протидії розповсюдженню зброї масового знищення, де оглянув класи з виявлення хімічно небезпечних речовин, засобів доставки компонентів зброї масового знищення та радіометричної лабораторії. Президенту було продемонстровано порядок бойового злагодження, вогневе ураження цілей та дії спецпідрозділу «Дозор».

Усвідомили ціну питання

Попередні п’ять років показали українцям ціну надійної охорони державного кордону. Підрозділам Державної прикордонної служби випало першими прийняти удар російської агресії на найменш захищених його ділянках. Героям-прикордонникам довелося вступити в бій у дуже важких умовах. Так трапилося тому, що питання належного облаштування українсько-російського кордону, створення ефективної системи його охорони і оборони перебувало на периферії уваги українських політиків. Дуже багатьох заспокоїли договори і домовленості з Російською Федерацією. Час засвідчив, що вони не варті паперу, на якому були надруковані.

За мужність і героїзм, виявлені під час виконання службових обов’язків, понад 900 прикордонників відзначено державними нагородами; 70 захисників віддали свої життя за свободу й незалежність України.

На рівні з найкращими 

Відтоді Україна пройшла великий шлях. Водночас зі змінами в країні відбувалися зміни в Державній прикордонній службі. Сучасне озброєння, оснащення, амуніція, ґрунтовний вишкіл поставили наших воїнів на рівень з найкращими прикордонниками світу та Європи. Це вдалося зробити в надзвичайно стислий термін. І нині Конституція визначає завданням всіх органів влади й місцевого самоврядування стратегічний вектор розвитку України на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору.

Для цього проводиться масштабне реформування всього сектору безпеки і оборони, включно з прикордонною службою. Адже ця служба виконує завдання не лише охорони, а й оборони державного кордону.

Нині тут впроваджують сучасні підходи інтегрованого управління кордонами та проводять спільні заходи з партнерами щодо протидії транскордонній злочинності. Налагоджено ефективну співпрацю з прикордонними і правоохоронними відомствами країн-партнерів та міжнародними безпековими організаціями. Зокрема, прикордонне відомство виконало весь комплекс заходів, передбачених Планом дій щодо лібералізації візового режиму.

А в умовах російської агресії, терористичних загроз і міграційної кризи влада вживає додаткових заходів з посилення контролю за в’їздом в Україну. У стислі терміни в пунктах пропуску розгорнуто систему біометричного контролю іноземців. Раніше це потребувало десятки років. Зараз — кілька місяців.

Також розгорнуто Регіональне управління Морської охорони, корабельно-катерний склад поповнено новим катером Морської охорони типу UMC-1000. Цього року очікується укладання договорів на будівництво 22 сучасних кораблів патрульного класу, поставлено завдання щодо закупівлі вертольотів французького і українського виробництва, цього та наступного року буде закуплено 24 сучасних легких патрульних вертольоти.

Реалізують 18 міжнародних проектів із удосконалення охорони кордону, підготовки персоналу, логістики, медичного забезпечення, боротьби з корупцією тощо. Впевнено формується «нове європейське обличчя» прикордонної служби, забезпечується її здатність ефективно працювати за стандартами НАТО.

«Бачу тут молоде покоління прикордонників, які обрали для себе нелегку, але вкрай почесну долю — захисника України, охоронця і захисника її державного кордону. І бачу патріотів, які готові утверджувати Україну як незалежну й вільну європейську державу, члена Північноатлантичного альянсу», — наголосив глава держави, звертаючись до особового складу.