З новими обличчями Першого Національного знайомишся вже в коридорі телецентру: на стінах — постери з новими проектами. Загалом тут презентували 15 нових програм, частина яких уже виходить в ефір, але більшість стартує незабаром. У заліку нової команди — реалізовані напередодні президентських виборів «Національні дебати». «Досі не вірю, що ми їх зробили. Що це таке — я ще не зрозумів. І країна, гадаю, теж. Політики самі не знали, як їм готуватися на такий формат прямих ефірів», — сказав автор ідеї та один із модераторів «Національних дебатів», гендиректор НТКУ Зураб Аласанія.

Найколоритнішому ведучому «Футбольної самби» — ще одного відпрацьованого проекту — папузі донові Педро (разом із ним чемпіонат коментували Фоззі із «ТНМК» та Дмитро Лазуткін) вдалося вгадати близько десятка результатів матчів. «Ключові, наприклад, невихід збірної Росії та прохід збірної Алжиру, він передбачив», — засвідчив Дмитро Лазуткін. До речі, спортивні новини взагалі повертаються на Перший: з початком осені тут стартує прямоефірна інформаційна програма «Спорт. Новини», що виходитиме по буднях.

У новинному блоці теж є зміни. Приміром, підсумковий випуск о дев’ятій вечора вестимуть Ілона Довгань та Інна Москвіна, денні «Новини» — Валерія Богренцова. За задумом, телеведучі будуть співавторами проекту, за якими лишатиметься останнє слово, що вони казатимуть в ефірі.

Із наступного місяця щосуботи в ефірі Першого Національного виходитиме «Найєм-time». Як стверджує ведучий Мустафа Найєм, про те, що програма матиме таку назву, він не знав, а глядач мав її побачити ще три роки тому. «Але тоді була інша влада, й мені сказали, що передачі не буде, бо йде хокейний чемпіонат». Формат проекту передбачає, що в гості до ведучого приходитимуть цікаві співрозмовники, котрим Мустафа ставитиме гострі запитання. Чи буде програма завжди прямоефірною, невідомо: «Ми хочемо, але є проблема — не всі гості можуть саме в цей час прийти», — сказав Найєм, пообіцявши, що монтажу в будь-якому разі не буде.

Про економіку на каналі розповідатиме «Перша шпальта». Її ведучі — колишні журналісти газети «Комерсант» Андрій Юхименко та Олег Гавриш. Серйозність теми має розбавити дотепник Роман Вінтонів, що в образі канадського журналіста Майкла Щура коментуватиме економічні новини. Уперше програма вийде вже завтра. Говоритимуть про газ та газову війну з Росією.

Своїм абсолютно вільним форматом інтригує проект «Перша студія»: щоразу його модеруватиме новий ведучий. Гендиректор НТКУ запевнив, що ним може стати кожен охочий. Теми — будь-які, розмови — неформатні, їх напрям обиратиме ведучий разом із гостем. «Я чекаю від цього чогось цікавого, але що буде — поки що не знаю», — зізнався Зураб Аласанія.

Дуже потішило, що на всеукраїнський канал повертаються передачі для дітей. Зокрема «Хочу бути», яка вийде 27 липня; її ведучі, хлопчик та дівчинка, розповідатимуть ровесникам про різні професії. «Школа Мері Поппінс» в ефірі з 10 серпня. В ігровій формі малих глядачів знайомитимуть із навколишнім світом та вчитимуть правилам поведінки.

На День Незалежності стартує програма «Моя країна» — подорож Україною разом з героями пластилінового мультфільму. В кожній серії — історія чи легенда про нашу країну; гості студії — співаки, режисери, артисти — розповідатимуть про свою улюблену Україну. В наступному проекті «Подорожуй Першим!» Геннадій Попенко, Володимир Горянський та Алла Тулинська спробують розкрити туристичний потенціал України.

У загальних рисах — ніби все. Колегам побажаємо успіху, а глядачам — цікавих програм.

ПРЯМА МОВА

Дмитро ГНАП,
ведучий «Слідство. Інфо»:

— Крім київських журналістів, ми працюватимемо з колегами — досвідченими розслідувачами у регіонах, зокрема в Криму, Миколаєві, Рівному. Це ті люди, яким упродовж попередніх років обіцяли помститися або дати хабара за їхні розслідування. Але вони не зламалися.

Андрій ЮХИМЕНКО,
ведучий програми «Перша шпальта»:

— Ми хочемо, щоб тема економіки була цікава широкій аудиторії. Аби про економіку, котра щодня залазить до нас у кишеню й впливає на наше життя, ми знали трошки більше, щоб нас менше дурили.

Ніна ПОНОМАРЬОВА,
директор ТО дитячих програм:

— Дуже добре, що на Першому виходитимуть дитячі проекти. Їх не вистачає, усі про це кажуть, але, на жаль, їх майже немає.

Геннадій ПОПЕНКО,
ведучий програми

«Подорожуй Першим!»:

— Перший запис програми ми робили у Чернівцях. Усі наші ведучі різні, тож і відпочинок обираємо відповідний.

Я, скажімо, надаю перевагу активному, Алла — дівчина весела й молода, тому їй до вподоби розваги, а Володимирові Горянському важливо задовольнити саме культурні смаки.