Зустріч із представниками легітимної влади і представниками ділових та економічних кіл Донецької та Луганської областей провів Президент Петро Порошенко. Він докладно представив 14 пунктів мирного плану врегулювання ситуації на сході країни, особливо підкресливши важливість спільних та узгоджених дій.

Пропозиції стосуються всіх аспектів життя

Зокрема Петро Порошенко наголосив на важливості внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Президент зазначив, що відповідний проект змін Основного Закону буде спрямовано на розгляд Венеціанської Комісії. «Наша мета не війна, наша мета — мир!» — наголосив він.

«Ключовий елемент: Президент добровільно відмовляється від можливості призначати голів облдержадміністрацій і райдержадміністрацій, проводяться дострокові місцеві вибори і обрані депутати формують місцеву раду, яка в свою чергу формує виконавчий комітет», — окреслив пропозиції глава держави.

Для відновлення економіки Донбасу разом із партнерами з Євросоюзу розроблено програму створення робочих місць на сході України, з перспективою інвестицій та проектом програми з економічної реконструкції регіону. З метою її реалізації низка країн погодилися створити фонд обсягом 1,5 мільярда євро, повідомляє прес-служба Президента.

Частина загальнодержавних податків повинна залишатись у розпорядженні місцевої влади. «Зокрема, 25% податку на прибуток має залишатись для того, щоб бути стимулюючим фактором», — наголосив глава держави. Запропоновано також запровадити державну програму з відбудови житла, зруйнованого в Донецькій та Луганській областях.

Багато в чому президентський план спирається на ініціативну молодь. Фото з сайту inews.km.ua

У світі ніхто не розмовляє з терористами

Водночас Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко повідомила, що після переговорів з представниками легітимної влади Донецької та Луганської областей і представниками бізнесу та депутатського корпусу цих регіонів мирний план Президента може бути розширено. Це свідчить, що Президент враховує думки представників східних регіонів у своїх рішеннях і пропозиції щодо реалізації цього плану.

«Звичайно, без підтримки еліти, громади Донецького і Луганського регіонів цей план буде важко реалізувати», — цитує «Українська правда» слова Ірини Геращенко. При цьому вона не вбачає жодного сенсу в можливості переговорів Петра Порошенка з представниками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР»: «То люди, які беруть відповідальність за збиті літаки. Це терористи, з якими ніхто в світі не сідає за стіл переговорів».