Людські якості кожного з нас найкраще, мабуть, проявляються під час небезпеки і тяжких випробувань. На щастя, більшість полтавців у ці напружені, нелегкі дні, показують себе з найкращого боку. «Урядовий кур’єр» вже неодноразово повідомляв про гуманітарну і військову допомогу, що її надають жителі Полтави та області. Їхні патріотизм і безкомпромісність у нинішньому воєнному протистоянні підтримують і представники місцевої влади. Нещодавно, наприклад, пішов добровольцем на фронт голова Полтавської обласної ради Петро Ворона, який ще перед тим п’ять разів  побував у зоні АТО. Останнього разу він із колегою — головою Чернігівської обласної ради Миколою Звєрєвим — доставили туди вантаж із гуманітарною допомогою та передали нашим бійцям два комплекти приладів нічного бачення, кошти на які зібрали полтавські медики.

«Я зробив свій вибір»

— Я бачив очі молодих хлопців, які щодня стоять на сторожі безпеки нашої країни, ризикуючи життям. Маючи дворічну армійську підготовку та звання кандидата у майстри спорту із самбо, я маю бути там. Я хочу разом з усіма патріотами захищати нашу Вітчизну, — пояснив Петро Васильович свій мужній і для декого несподіваний вчинок.

     Відповідаючи на запитання, чи страшно йому вирушати на фронт, чесно зізнався: страшно. Страшно передусім від того, що у ХХІ столітті слово «війна» може мати настільки жахливі наслідки, які ми бачимо на сході нашої країни. Він ніколи не міг подумати, що знову доведеться йти в армію. Але основне нині — домогтися припинення війни. Неможливо спокійно працювати, коли у військовому протистоянні гинуть люди.

За його словами, він мріє про те, щоб близькі люди, всі співвітчизники були по-справжньому щасливими у мирній Україні. А тому комфортно почуватися він став, тільки обравши для себе саме цей шлях. Він впевнений, що зробив те, що мав зробити, що підказала йому совість.

На період служби у війську Петра Ворони обов’язки голови Полтавської обласної ради виконує його перший заступник Володимир Марченко. А сам доброволець вже перебуває на Донбасі, приймає бойове хрещення у сформованому  в Миколаєві на базі 79-ї аеромобільної бригади добровольчому батальйоні «Фенікс».

Голова Полтавської обласної ради Петро Ворона пішов добровольцем воювати у зону АТО. Фото з сайту pravda.com.ua

Достойним громадянином Української держави в ці нелегкі часи показав себе і колишній Полтавський міський голова Андрій Матковський, який започаткував спеціальний проект «Підтримай наших», в рамках якого зобов’язується забезпечити кожного(!) призовника міста і Полтавського району каскою та бронежилетом. Для контролю за використанням коштів створено наглядову раду, до складу якої входять представник Полтавського об’єднаного міського військового комісаріату, активістка «Полтавського батальйону небайдужих» і представник фонду «Полтавська родина». Пан Андрій навіть продав свій гараж, і виручені за нього 107 тисяч гривень перерахував на благодійний рахунок.

Посильну допомогу нашим визволителям продовжують надавати організації Полтавщини. Зокрема нещодавно біля управління обласної міліції відбулася передача мікроавтобуса бійцям батальйону «Полтава», який разом із ротою «Кременчук» відбув на війну на південний схід країни. Такий подарунок землякам на прохання міліціонерів зробили нотаріуси. Автобус, що був у використанні, але ще цілком справний, обійшовся їм у 30 тисяч гривень. Принагідно вони передали в зону бойових дій дитячі малюнки із побажаннями миру. До речі, полтавські нотаріуси й раніше вже передавали гуманітарну допомогу пораненим солдатам, які лікуються в обласному госпіталі.

Екс-голова Полтави Андрій Матковський започаткував проект «Підтримай наших» задля організації допомоги українській армії. Фото з сайту poltava.pl.ua

«Швидкі  допомоги»  для  фронту

Оперативно відреагували полтавці й на звернення командування окремої санітарної роти, що дислокується на сході, яке просило земляків відремонтувати та облаштувати для потреб фронту кілька десятків машин «швидкої допомоги». Тоді полтавський Автомайдан передав для роти велику кількість автодеталей та різноманітного устаткування загальною вартістю понад 20 тисяч гривень. До благодійної справи долучилися також небайдужі автоперевізники Полтави, які плідно і не вперше співпрацюють з Автомайданом.

Командир санітарної роти і його підлеглі висловили подяку автомайданівцям за таку необхідну і вчасно надану допомогу. Щиро вдячний їм за це й начальник відділу медицини катастроф та мобілізаційної роботи департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації Володимир Мохначов. Адже надані машини для санітарної роти були зовсім не новими й тому потребували ремонту. А нині вони дають неабияку користь — допомагають вивозити з поля бою поранених.

Перед керівниками галузі охорони здоров’я Кременчука міська влада поставила завдання — завершити підготовку медичних установ для того, щоб були готовими для прийому і надання необхідної допомоги пораненим бійцям із зони Антитерористичної операції. Тож у медичних закладах цього наддніпрянського міста достатньо лікарів і медсестер, які спроможні надавати різні види кваліфікованої допомоги, в тому числі й проводити складні операції. А ще на кошти із міської скарбниці додатково підготовлено 140 ліжок для поранених і сформовано резервний запас медикаментів і перев’язувальних матеріалів. Також у тамтешніх закладах охорони здоров’я будуть проведені  додаткові  практичні навчання медичного персоналу для забезпечення злагодженості їхніх дій в умовах особливого періоду.

Нині на кафедрі Кременчуцького університету імені М. Остроградського працюють над створенням нових ефективних бронежилетів, вартість яких не перевищуватиме 1500 гривень за штуку. Нова система захисту, яка складатиметься із двох пластин, діє за принципом бутерброда, тобто посередині кладеться пластина з алюмінію, а потім — ще дві броньовані пластини. До речі, пластини будуть використовувати з різних сплавів. За версією вчених, у момент удару така конструкція більш ефективна. Про це повідомила прес-секретар голови ОДА Юлія Билина. Згідно з її інформацією, вже проведено випробування розроблених зразків захисних пластин, результати втішні, але свій висновок мають зробити сертифікаційні центри. Виробництво алюмінієвих пластин планують здійснювати на запорізькому заводі «Спецсталь», а чохли до них виготовлятимуть у деяких колоніях Полтавщини.