«Якщо люди, які кричать, що Донецьк — це Росія, і палять прапори «Шахтаря» — донеччани, а не понаїхали з Росії, то я — фашист і бандерівець, пацани!» — ось так публічно висловився футболіст гірників Ярослав Ракицький на адресу непроханих гостей із сусідньої країни, які з усіх сил намагаються «захистити» донеччан від хтозна-кого. Тим часом захищатися жителям краю доводиться від зайд. І якщо досі вони вихлюпували свою ненависть, презирство і зневагу, зосереджуючись здебільшого на державній символіці тощо, то тепер влаштували в центрі міста жорстоке побоїще, в якому по-звірячому побили учасників мітингу за єдину Україну.

 Уранці 14 березня стало відомо, що по медичну допомогу звернулися 28 потерпілих. Фото УНIAН

Антивоєнний мітинг під українськими прапорами на центральній площі імені Леніна тільки розпочався, а вже було помітно, що бійки, на жаль, не уникнути. Адже агресивні молодики, які юрмилися неподалік, не просто горлали: «Росія!» та «Путін!», а й намагалися подолати живий кордон із правоохоронців. Вони періодично жбурляли камені, пластикові пляшки з водою, яйця, вибухові пакети.

А після годинного словесного протистояння, під час якого учасники антивоєнного мітингу марно закликали до порозуміння, й розпочалося те, заради чого «туристи» й прийшли на площу. Намагаючись врятувати людей, міліція намагалася вивезти їх двома автобусами.

«Ми набилися в салон, але це була пастка, — згадує один із потерпілих. — Провокатори розбили шибки, кидали всередину димові шашки, вибухові пакети. Коли ж вибралися звідти, нам кричали: «На коліна!» Ми не зробили цього, хоч деякі правоохоронці, які ледве стримували розлючений натовп, радили нам виконати цю вимогу».

Оскільки людей били добре підготовлені молодики, озброєні палицями, залізними прутами, обрізками труб, невдовзі з’явилося чимало поранених. Перепало й декому з медиків швидкої допомоги, які намагалися вивезти потерпілих з місця побоїща. На жаль, не обійшлося без жертв — від поранення у швидкій помер 22-річний прес-секретар обласної організації ВО «Свобода» Дмитро Чернявський. Експерти стверджують: смертельного поранення юнак зазнав від удару гострим предметом.

Уранці стало відомо, що по медичну допомогу звернулися 26 потерпілих, четверо із яких довелося госпіталізувати.

Дії правоохоронців цього вечора важко оцінити однозначно. З одного боку, міліціонери таки не допустили ще більшої кількості потерпілих. А з іншого — хіба не напрошувалася потреба розвести мітингувальників на значно більшу відстань?

Як повідомив прокурор Донецької області Микола Франтовський, триває перевірка дій посадових осіб місцевого самоврядування, які дозволили проведення двох мітингів на одному місці в один час. Є претензії у прокуратури й до правоохоронців, які б мали забезпечити громадський порядок під час проведення таких акцій.

Триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 244 КК України (масові безпорядки), правоохоронці встановили більше 300 осіб — учасників бійки, з якими ведуть слідчі дії. І не в одного з журналістів мимоволі зірвалося з вуст закономірне: «Повилазило чи що?», коли начальник Головного управління міністерства внутрішніх справ України в Донецькій області Костянтин Пожидаєв повідомив: серед отих трьох сотень громадян Росії поки що не виявлено.

Неважко здогадатися, що жителі міста і області, м’яко кажучи, віднедавна далеко не в захваті від дій місцевої влади, оскільки в регіоні тривалий час здебільшого крізь пальці дивилися на витівки агресивних «гастролерів», які з усіх сил намагалися й намагаються дестабілізувати ситуацію. За цих умов донеччани значно більшу надію покладають на власні сили.

У місті дедалі частіше згадують про перевірених «миротворців» — шахтарів. Невже доведеться звертатися по допомогу до них?

«Коли влада чогось різко почала боятися «бандерівців», наших хлопців уже возили у приміщення обласної держадміністрації, — згадує гірник однієї з місцевих шахт. — Колеги там чергували кілька днів, але, звичайно, ніхто й не думав ні на кого нападати. А зараз таке робиться, що ми вже в нашій бригаді подумували провести «суботник». Тобто поїхати на площу, де збираються наші «захисники», й поговорити з ними по-чоловічому. Точніше, так надавати, щоб надовго сюди дорогу забули! І хтозна, якби раніше так зробили, можливо, й уникнули отого побоїща, після якого є загиблі й поранені».

Утім, на офіційному рівні поки ніхто не береться публічно коментувати цю ініціативу знизу. А шкода. Бо з українсько-російського кордону почастішали повідомлення про затримання «туристів», які просто рвуться до Донецька.

Р.S. З огляду на непросту ситуацію Донецька міська рада звернулася до суду із позовом про призупинення права на проведення мітингів у суботу та неділю, заявки на які вже надійшли від різноманітних організацій.

ДО РЕЧІ

Російське МЗС опублікувало заяву, в якій повністю спотворило реальну картину подій у Донецьку в четвер увечері та пообіцяло «взяти під захист» місто.

Так, у заяві російського МЗС, як повідомляє «УП», зазначається, що на людей, що критикують нинішню владу, напали «праворадикальні угруповання».

«Росія усвідомлює свою відповідальність за життя співвітчизників і співгромадян в Україні й залишає право взяти людей під захист», — заявило російське МЗС.