Голова Тлумацької райдержадміністрації
Василь СЕНІВ

 

Тлумацький район попри те, що є перлиною Придністровського Покуття, до недавнього часу був одним із найпроблемніших у соціально-економічному плані Івано-Франківської області. Без великої промисловості, з напівзруйнованим сільськогосподарським потенціалом, зі слабкою транспортною інфраструктурою і відсутністю залізниці...

Проте за короткий час йому вдалося піднятися на десяток сходинок вгору в обласному рейтингу і кардинально поліпшити свої соціально-економічні показники. Цей поступ прийшов з новим керівником райдержадміністрації Василем Сенівим.

Про те, як аграрному передгірському районові вдалося стати міцним "середняком", Василь Іванович розповідав Президентові Вікторові Януковичу під час його минулорічної ділової поїздки в регіон, а більш детально - "Урядовому кур'єру".

- Приклад вашого району свідчить про "роль особистості" в його історії...

- Одним із напрямків, який я взяв на озброєння, - це розвиток туризму в Дністровському каньйоні - одному із семи природних чудес України. Берегова лінія Дністра в районі становить 82 км. У цьому напрямку підготовлено інвестиційні проекти щодо будівництва туристично-рекреаційних комплексів. Статус Придністровського каньйону як природно-ландшафтного парку накладає певні обмеження на господарську діяльність на його території, тож на державному рівні необхідно нормативно врегулювати напрямки господарської діяльності на цій території.

Розвиток рекреаційно-туристичного потенціалу ми визначили одним із пріоритетних напрямків розвитку району до 2020 року за програмою, розробленою на основі президентської "Україна для людей". Уже створили низку комунальних підприємств у селах, наприклад, "Дністровську флотилію" в Кутищах, наділивши їх земельним ресурсом. Визначили місця відпочинкової зони, влітку провели першу промоуційну кампанію за участю та за підтримки голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка.

- Мабуть, вам став у пригоді досвід управлінця будіндустрії... Чи довелося змінювати команду?

- Ні, майже нікого. Почав із завантаження фахівців цілеспрямованою, конкретною роботою у визначених пріоритетах і програмах району, насамперед осмислив його місце, можливості і проблеми в економічному контексті області.

Природні надра визначені як джерела, що відродять економіку і наповнять бюджет. Тому пріоритетним для мене є ефективне використання нашого природно-ресурсного потенціалу, розробка родовищ гіпсу. Це сприяло вже у 2010 році залученню іноземних інвесторів - виробників будівельних матеріалів ЗАТ "Сен-Гобен" (Франція) та "Кнауф" (Німеччина), які інвестували приблизно 20 млн грн в економіку району. Дочірні компанії двох потужних світових інвестиційних корпорацій розпочали розробку покладів гіпсу Хотимирського родовища, у перспективі це 38 тис. тонн на рік. Ведеться будівництво заводів будматеріалів.

- Що натомість матиме район?

- Економічна діяльність за відповідними угодами передбачає максимальну участь обох інвесторів у соціально-економічному розвитку довколишніх сіл Хотимир, Озеряни, Грушка, Пужники, Гарасимів. У будівництво доріг, ремонт культзакладів, фельдшерсько-акушерських пунктів, шкіл, дитсадків уже вкладено майже 2 млн грн. З них 825 тис. грн одержала центральна районна лікарня на реконструкцію системи опалення та водопостачання.

- Чи планується створення постійних робочих місць?

- У 2011 році в селах поблизу Хотимирського родовища буде організовано понад 70 робочих місць. І щодо наповнення місцевого бюджету: переосмислено ситуацію в аграрному секторі. Це ще один бюджетоутворювальний ресурс району за умови залучення до обробітку сільгоспугідь великих аграрних товаровиробників з українським та іноземним капіталом. Послідовно розвиваємо виробництво екологічно чистої продукції, максимально наближаючи його до режиму переробки сировини.

У цьому напрямку працюють українська компанія ТзОВ "Мрія Карпати", підприємства з іноземним капіталом "Агрокультура". "Штерн-Агро" розпочала будівництво в районі елеваторного вузла. Ведеться активна робота з формування інфраструктури аграрного ринку, зокрема зі створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Це дасть змогу створити для сільського населення нові додаткові робочі місця.

- Скарбниця, кажуть, повна там, де вміють заощаджувати...

- Це і є наступним - четвертим напрямком нашої економічної програми: ощадливе використання бюджетного ресурсу. Йдеться про програму енергозбереження. Кошти спрямовані на модернізацію систем опалення, заміну вікон, переведення котелень на альтернативні види палива. З цією метою підготовлений пілотний проект з використання альтернативних видів палива (соломи) для теплопостачання об'єктів житла та соціальної сфери в м. Тлумачі. Торік спільно з районною радою був підписаний меморандум з компанією "ІС-холдінг" про фінансування проекту, за яким цього року буде поставлена когенераційна установка, завдяки якій споживання газу в районі скоротиться на 50%. Не стоїмо на місці, шукаємо різні варіанти і добиваємося результату.



Ольга ЛОБАРЧУК