СВЯТО НАБЛИЖАЄТЬСЯ

У Києві  пройшов національний Великодній ярмарок, а в обласних центрах виставили
велетенські писанки

КИЇВ. В Українському домі зібралися представники європейського православ’я, щоб розповісти, як святкують світле Христове Воскресіння у Росії і Білорусі, Грузії та Греції, Сербії, Македонії і Молдові, на Кіпрі та в Румунії. Гості ярмарку змогли стати учасниками обрядових дійств, характерних для народів цих країн, ознайомитися з унікальними традиціями святкування Великодня та скуштувати святкові національні страви.

Кожен відвідувач ярмарку міг тут знайти собі справу до душі! Для дітей організували майстер-класи з писанкарства та складання Великодніх кошиків і букетів із живих квітів та цукерок, дизайнерського оформлення святкових атрибутів з урахуванням народних традицій. А декого зацікавив майстер-клас «Справжні пісочні емоції» з оригінальним пісочним шоу. Хтось долучився до прикрашання великої міської паски конваліями, які були обрані за свою вишуканість і цнотливість.

Зрозуміло, що ярмарок зібрав чималу кількість народних майстрів і вітчизняних товаровиробників. Окрасою заходу стала і виставка виробів майстрів художнього та декоративно-прикладного мистецтва, великого розмаїття сувенірної продукції, які відображають самобутність українців, особливості нашої культури та історії. Їхнє жваве спілкування з гостями та конкурси серед них створили атмосферу справжнього свята.

На ярмарку не тільки погуляли, а й зробили добру справу — зібрали кошти, продукти та подарунки для дітей-сиріт зі шкіл-інтернатів, які й передадуть до Великодня.

Ну як можна не захоплюватися такими вишуканими українськими писанками! Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

РІВНЕ. Головна писанка Рівного, яка поїде на Всеукраїнський фестиваль писанок, уже постала перед очима громади. Вона прикрасила центральний майдан міста.

— Дорогою, коли везли до Рівного заготовку, — розповідає заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, — водія кілька разів зупиняли даішники: що, мовляв, за нестандартний вантаж? А він у відповідь: везу яйце динозавра.

Перетворили це екзотичне яйце на писанку четверо майстрів: династія Мартиненків (батько, син та онук) і Наталія Дребот. Звісно, що вони заклали в цю писанку всю магічну силу символів та неповторних поліських традицій.

Така вона, рівненська диво-писанка! Фото Інни ОМЕЛЬНЧУК

ЧЕРКАСИ. У Черкасах гігантську писанку розмальовувала майстриня Ольга Мартинова. Величезне яйце представлятиме Шевченків край, тож і орнамент на ній відповідний. У колекції  заслуженого майстра народної творчості Ольги Мартинової — більш як тисяча власноруч виготовлених писанок. 

Для нинішньої роботи майстриня обрала орнамент, у символах якого закладено продовження роду, поєднання жіночого та чоловічого начал, багатства і родючості. Черкаська писанка розписана червоним, чорним, жовтим, зеленим та білим кольорами. Для роботи використовували фарбу для автомобілів. До акції долучився й колектив заводу «Темп». Тут і розробили спеціальну конструкцію для встановлення писанки.

Готовий витвір виставили  на Соборній площі обласного центру. Місто-переможець конкурсу писанок отримає 100 тис. грн і спеціальний перехідний приз — золоту писанку завважки 120 грамів.

ЛУЦЬК. Автором творчої концепції волинської писанки став заслужений працівник культури України, директор Луцької художньої школи Іван Гаврилюк, а реалізували її художники Євген Лавренюк та Володимир Бартошик. Робота з розпису тривала місяць. 

— «Диво-писанка» створена у традиційному волинському орнаменті, презентує традиції нашого регіону й фактично демонструє чотири найпоширеніших типи розпису пасхальних яєць, — розповів Іван Гаврилюк. — Елемент «драбинка» символізує пошук кращого життя; «крапки» — символ зерна, що проростає; «зірочки» — символ сонця; «сосонка» — символ пробудження природи, «хвилька» — символ безкінечності. Традиційним є і основний колір розпису — охристий. Саме такий колір дає цибулиння, яке споконвіку використовують для фарбування крашанок.

Матеріал підготували
Лариса Конарева,
Інна Омелянчук,
Владислав Кирей
та Валерій Мельник,
«Урядовий кур’єр»