Традиційний  економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи»  пройшов уже вп’яте. Серед основних тем, які обговорювали на цьогорічному представницькому зібранні, де зареєструвалося  більш як 300 учасників, — підвищення конкурентоспроможності регіону, стратегії державно-приватного партнерства, розвиток IТ-галузі, міського господарства, перспективи видобутку нетрадиційного газу та впровадження агротехнологій.

Дискусії, що розгорілися навколо цих питань, були цікавими і для представників вітчизняних та закордонних бізнес-еліт,  іноземних регіонів-партнерів і міст-побратимів, інвестиційних фондів, і  для органів влади. І грунтувалися вони на гідних напрацюваннях, адже область за останні кілька років зуміла потрапити до ТОП-3 регіонів за оцінками різних експертів. І це лише перший крок перед великою роботою регіону щодо створення умов для залучення інвестицій.

— Нині в Харкові, в районах області, містах обласного значення підібрано команди, здатні працювати на результат, — зазначив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. — Не все виходить, багато проблем, багато об’єктивних і суб’єктивних причин, які заважають більш динамічному розвитку нашої держави. Але в одному я впевнений: коли загальне економічне тло буде сприятливим, Харківська область, місто Харків стануть одними з перших, хто здатний прийняти потік інвестицій в усі сфери життєдіяльності регіону.

Амбітні плани керівника області підтвердили й запропоновані на конкурс економічного форуму 265 регіональних інвестиційних проектів, з яких  23 було  визнано переможцями. До їх числа увійшло  комунальне підприємство «Харківводоканал», яке презентувало  свою розробку з удосконалення системи мулового господарства вартістю 51 мільйон доларів з терміном окупності п’ять років.

За словами генерального директора підприємства Івана Корінька, проект уже затверджено в уряді, і його реалізацію намічено на 2015 рік. Він передбачає висушування осаду мулу, якого накопичилося в міській зоні близько 10 мільйонів  кубічних метрів. У процесі осушування комунальники планують отримувати біогаз та біопаливо і виробляти електроенергію.

Та головна мета впровадження нових технологій полягає у зменшенні небезпеки займання накопичених осадів, адже після осушення їхній обсяг зменшиться в 13 разів.

Подібні технології використовують у багатьох містах Європи. У Харковводоканалі їх застосування дасть змогу звільнити від мулу близько 100 гектарів міської землі, на якій він розміщується.

До числа переможців увійшов також проект створення Міжнародного центру ядерної медицини, розроблений  фахівцями Харківського фізико-технічного інституту. Його визнано одним з наймасштабніших і дуже важливих для регіону. Адже центр виготовлятиме ядерні ізотопи та ядерні фарм?препарати, необхідні для діагностування та лікування онкологічних захворювань.

Серед кращих інвестиційних проектів  названо й  проект створення венчурного фонду «Слобожанські інновації», запропонований ПАТ Банк «Золоті ворота», та проект створення міжнародного центру трансферу технологій «Інтегро» від ПАТ «ФЕД». Перший спрямовано на залучення фінансування  та розвиток інвестиційних компаній, а другий має стати базовим підприємством на території майбутнього технополіса «П’ятихатки». 

На всі ці  проекти, переконані їхні розробники й організатори форуму, обов’язково знайдуться інвестори. Що буде саме так, доводить практика  минулих років. Як приклад навели  один з колишніх проектів-переможців створення ІТ-парку, яким зацікавилася приватна компанія. Нині вона  спільно з  авторами займається розробкою власного ІТ-парку.

У рамках  нинішнього економічного форуму вже підписано Меморандум про співпрацю щодо створення наукового парку «Міжнародний центр ефективного землеробства». Його підписали директор Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва Національної академії аграрних наук України Сергій Попов та директор міжнародної інвестиційної компанії «SigmaBleyzer» Вадим Бодаєв. У рамках цього документа заплановано співпрацю у виведенні та апробації нових сортів зернових.  Це надасть можливість у змінених кліматичних умовах області виводити ті з них, які будуть більш пристосовані до нестачі вологи, що позитивно вплине на збільшення урожайності пшениці, кукурудзи та інших культур.