Я займаю окрему невелику кімнату в гуртожитку. Щомісяця нам нараховують плату за електроенергію, лічильник один на гуртожиток. Однак недавно я дізналася, що цю плату ділять не на кількість осіб, які тут живуть, а на кількість кімнат. У деяких з них мешкає по 3–4 особи. Кажуть: у вас в кімнаті один телевізор чи холодильник, і в них один. Але ж вони більше електрики використовують, до того ж у деяких є техніка, якої в мене немає, наприклад мікрохвильовки. Але документа, який регламентує, як має нараховуватись оплата за електроенергію, не показують. Чи можу я дізнатися на сторінці «Запитайте у юриста», як має бути правильно?

Галина КРИКЛИВА, Дніпропетровська область:

Консультує Денис ГРЕЧКО,
керівник відділу управління проектами Павлоградського БФ «Горєніє»,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

— З вашого листа зрозуміло, що ваш будинок обладнано загальнобудинковим електричним лічильником. Згідно з листом № 1973/09/47-12 від 02.04.2012 року Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, а також згідно з пунктом 2.1 Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, затвердженого постановою НКРЕ від 10.03.1999 р. № 309 (зі змінами та доповненнями), споживачі, які розраховуються з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим лічильником за електроенергію, яку споживають для побутових потреб у житлових будинках, квартирах, гуртожитках, в особистих підсобних господарствах, відносяться до населених пунктів. Населені пункти, в свою чергу, розраховуються за електроенергію з постачальником відповідно до показників загального розрахункового лічильника.

З метою контролю кількості спожитої електроенергії енергопостачальником в кімнатах мешканців (за власний рахунок) можуть бути встановлені індивідуальні прилади обліку електроенергії. Їх показники беруться енергопостачальником до уваги при проведенні нарахувань за використану електричну енергію. У разі відсутності такої інформації, нарахування електричної енергії проводиться з різниці загальнобудинкового лічильника, тобто його покази розподіляються пропорційно між тими кімнатами, які не оснащено індивідуальними лічильниками.

Можна рекомендувати звернутись із письмовим інформаційним запитом до балансоутримувача будинку щодо надання документа, який регламентує нарахування оплати за електроенергію, та до енергопостачальника із заявою про встановлення індивідуального лічильника.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua 

Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр», за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги