ТАРИФИ

В Україні вода подорожчає з 1 березня.  А в столиці — трохи пізніше
 

Початок весни ознаменується підвищенням плати за централізоване водопостачання та водовідведення для потреб населення. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, з 1 березня встановлює нові тарифи — вищі від попередніх приблизно на 7,8%. Оскільки собівартість послуг різна в кожному регіоні, то й тарифи теж відрізняються. Голова національної комісії Валерій Саратов повідомив, що таке підвищення відбулося внаслідок зростання ціни на електроенергію, і зазначив: «Ми повинні це враховувати, інакше водоканали просто не зможуть подати воду споживачам».

Вода  — не іграшка, про це знають навіть діти... Фото з сайту  doublex.ru

Національна комісія своєю постановою №82 встановила нові тарифи й для «Київводоканалу». Нині за кубометр холодної води кияни платять 1,41 грн, а з першого березня  встановлено 1,49 грн. За водовідведення зростання встановлювалося з нинішніх 1,09 грн до 1,16 грн за кубометр стоків. Причому ці цифри — без врахування ПДВ, отже, до кожної з них треба додати ще 20%. Хоч збільшення й невелике, та у «Київводоканалі», отримавши цю інформацію, зітхнули з деяким полегшенням. Адже нині середній рівень покриття тарифами собівартості послуг — 58%. А ось споживачі, звичайно ж, не зраділи: платити доведеться більше. Але… До редакції зателефонував чоловік, який назвався Володимиром, і запитав:

— Чи правда, що для Києва тарифи на воду не зростуть? Я чув,  що перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак сказав, що в мерії немає рішення про підвищення цих тарифів…

Ми, «походивши» по Інтернету, також на кількох сайтах знайшли інформацію про це. Ось цитата з сайту kiev-forum.org: «Нині не прийнято жодних рішень про перекладення цієї суми на населення чи іншого споживача. Сьогодні це затверджена сума для «Київводоканалу», — констатував О. Мазурчак. Він уточнив, що компанія має право підвищити вартість послуг лише для тих споживачів, із ким уклала прямі договори. Розцінки для решти населення затверджуватиме КМДА».

Тож буде підвищення тарифів на холодну воду й водовідведення з 1 березня чи ні? З таким запитанням «Урядовий кур’єр» звернувся до Олександра Мазурчака. Ми отримали відповідь — щоправда, не від нього, а від начальника управління цінової політики Василя Яструбинського, якому, вочевидь, і передав наш запит перший заступник голови КМДА.

«Згідно з підготовленими Управлінням цінової політики відповідними розпорядженнями, передбачається, що не раніше, як з 1 квітня, а можливо, і з 1 травня 2012 року для киян вартість послуг із центрального водопостачання холодної води в середньому зросте на 5,4%, або на 10 копійок за 1 куб. м; з централізованого постачання гарячої води — в середньому на 0,65%, що теж становить 10 копійок за кубометр,— йдеться у відповіді Василя Яструбинського. — Послуги із централізованого водовідведення зростуть у середньому на 5,9% (8 копійок за 1 кубометр). Тобто в цілому рахунки за сплату житлово-комунальних послуг для киян збільшаться на 2-3 гривні, залежно від обсягів споживання послуг та кількості проживаючих осіб. Зазначені проекти розпоряджень надані керівництву міської влади для прийняття відповідних рішень».